Δευτέρα
02 Νοεμβρίου 2026

Νέες τιμές στα κόμιστρα των ταξί – Τι αναφέρει ο ΣΑΤΑ

Ελλάδα

Νέες αυξημένες τιμές έρχονται στις μετακινήσεις των επιβατών με ταξί για τις διαδρομές από και προς τα δυο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας με τα αστικά κέντρα καθώς και στην περίπτωση αναμονής του οχήματος.

Η νέα τιμολόγηση αποτελεί αποτέλεσμα της συζήτησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους εκπροσώπους του κλάδου και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ),

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, η νέα τιμολόγηση έρχεται «μετά από την επίμονη πίεση και την τεκμηριωμένη εισήγηση του για ανάγκη προσαρμογής των κομίστρων στα σημερινά οικονομικά δεδομένα και στο πραγματικό κόστος λειτουργίας των ταξί».

Με τη νέα ρύθμιση:

Η σταθερή τιμή της διαδρομής από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται στα 50 ευρώ

Η αντίστοιχη τιμή κατά τη νυχτερινή περίοδο, από 00:00 έως 05:00 διαμορφώνεται στα 65 ευρώ

Για τη Θεσσαλονίκη η σταθερή τιμή της διαδρομής προς το αεροδρόμιο διαμορφώνεται στα 38 ευρώ από 28 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η χρέωση για χρόνο αναμονής αυξάνεται στα 20 ευρώ ανά ώρα από 15 ευρώ που ισχύει σήμερα.

«Η αναπροσαρμογή των τιμών αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για την οικονομική βιωσιμότητα του επαγγελματία αυτοκινητιστή ταξί καθώς το λειτουργικό κόστος του κλάδου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το ταξί αποτελεί βασικό κρίκο της αστικής και τουριστικής μετακίνησης και ο επαγγελματίας οδηγός καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί σε αυξημένα κόστη καυσίμων, συντήρησης, ασφάλισης, φορολογίας και γενικότερα λειτουργίας του οχήματος.» επισημαίνει στην ανακοίνωση του το ΣΑΤΑ.

Παράλληλα «θεωρεί πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί αναγνώριση της πραγματικότητας που βιώνει καθημερινά ο επαγγελματίας του κλάδου».

Ακόμα, δηλώνει πως «η αναπροσαρμογή, πάντως, δεν σημαίνει ότι κλείνει ο κύκλος των διεκδικήσεων» διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει να πιέζει για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου στην Αττική.

Τι λένε πηγές του υπουργείου Μεταφορών

«Δεν μεταβάλλεται η βασική ταρίφα (μονή και διπλή) των ταξί και η ελάχιστη χρέωση 4 ευρώ παραμένει αμετάβλητη» τονίζουν πηγές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνοντας πως οι αλλαγές στα κόμιστρα των ταξί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα υπάρξουν οι ακόλουθες αλλαγές στις τιμές:

– Η προκαθορισμένη τιμή για τη διαδρομή από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς το κέντρο της Αθήνας θα αυξηθεί από 40 σε 50 ευρώ με μονή ταρίφα και από 55 σε 65 ευρώ με διπλή ταρίφα.

– Η προκαθορισμένη τιμή για τη διαδρομή από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί από 25 σε 28 ευρώ με μονή ταρίφα και από 35 σε 38 ευρώ με διπλή ταρίφα.

– Η ειδική επιβάρυνση για αναμονή ανά ώρα θα αυξηθεί από 15 ευρώ σε 20 ευρώ.

– Το ανώτατο όριο του κομίστρου αναμονής που εισπράττεται κατόπιν ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ του οδηγού του αυτοκινήτου και του επιβάτη αυξάνεται από 25 σε 40 ευρώ.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι δεν μεταβάλλεται η βασική ταρίφα (μονή και διπλή) των ταξί. Η ελάχιστη χρέωση 4 ευρώ παραμένει αμετάβλητη.

Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) τις προσεχείς ημέρες και είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και εποικοδομητικού διαλόγου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αττική: Χειροπέδες σε δύο νεαρούς με πάνω από 32 κιλά κάνναβη «σοκολάτα» – Πώς εντοπίστηκε η «καβάτζα» στην Αθήνα

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν την Κυριακή (1/11) δύο νεαροί ηλικίας 22 και 23 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κατεργασμένης κάνναβης, γνω...

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια σε Βόλο και Νέα Αγχίαλο – Προβλήματα και σε Κίμωλο και Κρήτη

Ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:00 την Κυριακή 1η Νοεμβρίου και διήρκεσε περίπου μισή ώρα προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, μετ...

Φόρτωση άρθρων...