Σαββάτο
11 Μαΐου 2024

Μπαράζ ελέγχων στην αγορά για την τήρηση των μέτρων - Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια 85.367 έλεγχοι. Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 16 καταστήματα σε όλη την επικράτεια, βεβαιώθηκαν συνολικά 382 παραβάσεις και έγιναν 9 συλλήψεις.

Ελλάδα

Να αντιμετωπίσει το σφοδρό «χτύπημα» της πανδημίας, πείθοντας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν, επιχειρεί η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή από σήμερα σειρά νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους. 

Ελεγκτικά κλιμάκια σαρώνουν χώρους εστίασης στο κέντρο της Αθήνας. Tα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί, κάνοντας αρκετά πιο δύσκολη τη ζωή των ανεμβολίαστων πολιτών. 

Τα κλιμάκια της αστυνομίας, της εθνικής αρχής διαφάνειας και της διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου της αγοράς του υπουργείου ανάπτυξης, θα πραγματοποιήσουν μπαράζ ελέγχων όλο το Σαββατοκύριακο, επιβλέποντας την τήρηση των μέτρων, ειδικά σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης.  

«Στην επιχείρηση επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος. Ξεκινάνε τα πρόστιμα από τις 5.000 ευρώ. Ο πολίτης απομακρύνεται από το κατάστημα. Είναι κύρωση μεγάλη για την επιχείρηση», αναφέρει ελεγκτής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. 

Στους δρόμους κλιμάκια της αστυνομίας 

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας και στη Θεσσαλονίκη. Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούν ελέγχους και μέσα σε καταστήματα εστίασης, ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test από τους υπαλλήλους αλλά και σε όσου κάθονται έξω σύμφωνα με τα νέα μέτρα. 

«Η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται σε κάθε μαγαζί, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια...Συνάδελφοί μου έχουν τη δυνατότητα και να τους καταλάβουν αυτούς που θέλουν να κάνουν μαϊμουδιές με πλαστά πιστοποιητικά από τη Βουλγαρία, γιατί έχουν και ποινικές κυρώσεις. Έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν αν όντως αυτό είναι αληθινό ή όχι», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., Στράτος Μαυροειδάκος.. 

Μέτρα και αντιδράσεις 

Ωστόσο, τα νέα μέτρα, έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

«Κάποιοι ξεροκέφαλοι αντιεμβολιαστές προκαλούν πρόβλημα αλλά ειλικρινά στην κατάσταση που είναι η εστίαση θέλουμε να αποβάλλουμε κάθε κακώς κείμενο για να πάμε μπροστά«», επισημαίνει επιχειρηματίας της εστίασης. 

Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς rapid test σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια και καταστήματα πώλησης καπνικών προϊόντων. 

Τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και αναστολή λειτουργίας

Αναστολή λειτουργίας επτά ημερών και 2.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκαν σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνελήφθησαν και οι ιδιοκτήτες τους, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού, χθες Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στους δύο πελάτες επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα.

Επίσης, αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός κλειδαρά καθώς παρείχε υπηρεσίες χωρίς να κάνει χρήση προστατευτικής μάσκας και κατά την διάρκεια του ελέγχου απώθησε και εξύβρισε τους υπαλλήλους της ΔΙΜΕΑ και της Δημοτικής Αστυνομίας. Παράλληλα βεβαιώθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.

Βεβαιώθηκαν ακόμα 15 παραβάσεις των 300 ευρώ από εργαζόμενους καταστημάτων και πελάτη, όπως επίσης και 5 παραβάσεις σε καταστήματα, καθώς δεν είχαν αναρτήσει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων.

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Χθες, διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια 85.367 έλεγχοι, από τους οποίους οι 42.718 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 16 καταστήματα σε όλη την επικράτεια, βεβαιώθηκαν συνολικά 382 παραβάσεις και έγιναν 9 συλλήψεις,

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άγιοι Ανάργυροι: «Ζω κάθε μέρα μία κηδεία» – Συγκλονίζει ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα και ζητά δικαίωση

Δικαίωση ζητά ο πατέρας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Όπως τόνισε μιλώντας στο Meg...

Φωτιά ξέσπασε σε φορτηγάκι εν κινήσει στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών (Bίντεο και φωτογραφίες)

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε όχημα εν κινήσει στο 97ο χλμ της εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών στο ρεύμα προς Πάτρα. Πρόκειται για επαγγελματικό ημιφορτηγό, το οποίο ...

Φόρτωση άρθρων...