Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Πυρκαγιές: Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο και Κέρκυρα

Ελλάδα

Συνεχίζονται οι μάχες των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Ρόδο και την Κέρκυρα, όπου μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές. 

Μια μεγάλη αναζωπύρωση στο Βάτι στη Ρόδο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμανε ξανά συναγερμό. Οι πύρινες γλώσσες συνεχώς τροφοδοτούνται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Η ένταση και η φορά του ανέμου σπρώχνει τη φωτιά προς κάθε κατεύθυνση. «Ο καιρός είναι πολύ επικίνδυνος. Υπάρχει αυτό το μέτωπο που είναι 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το χωριό και προσπαθούμε να το κρατήσουμε», ανέφερε ο Βασίλης Καλαποδάκης, πρόεδρος κοινότητας Βατίου.

Σε κόκκινο συναγερμό οι άνδρες της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο. Δίνουν γενναία μάχη για να κρατήσουν την πυρκαγιά να μην μπει στο χωριό.

Εθελοντές πάνω σε αγροτικά, ακόμη και με μηχανές, τρέχουν να προλάβουν τη φωτιά που «ξεφεύγει» με μανία.

Με σκαπτικά μηχανήματα φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες. Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο πριν περάσει την άλλη όχθη του ποταμού.

Εναέρια μέσα ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης το ένα μετά το άλλο, δυστυχώς όμως παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων, η φωτιά σαν Λερναία Ύδρα κατακαίει τα πάντα.

«Δεν ξέρω πώς πήδηξε το ποτάμι ενώ κάναμε ζώνες. Δεν ξέρω. Πάει προς το Γεννάδι, αυτό είναι πίσω από εδώ και κάνει κύκλους η φωτιά. Σε 24ωρες επιστρέφει η φωτιά στο ίδιο σημείο», λένε οι κάτοικοι.

«Τραγικό. Παλεύουμε με το θηρίο όλες αυτές τις ημέρες. Το νησί έχει αλλάξει, έχει χάσει τον πνεύμονά του», συμπλήρωσε ο Βασίλης Καλαποδάκης.

Οι φλόγες, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα έφτασαν και στο Γεννάδι. Για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, το χωριό εκκενώνεται.

Άνιση μάχη

Εθελοντές και άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κάνουν ό, τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν το μέτωπο που κατευθύνεται απειλητικά στον οικισμό.

Νωρίτερα, στην περιοχή είχε σταλεί μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Λίνδο.

Πλέον, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε δύο σημεία, καθώς η φωτιά στη Ρόδο έσπασε σε δύο πλευρές του νησιού.

Κέρκυρα: Η φωτιά σαρώνει το βόρειο τμήμα του νησιού

Την ίδια ώρα, δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κέρκυρα από την καταστροφική πυρκαγιά που σαρώνει το βόρειο τμήμα του νησιού, αφήνοντας πίσω της καμένη γη και σκορπώντας τρόμο στους κατοίκους και τους τουρίστες.

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Κέρκυρα. Δεκάδες οικισμοί στο βόρειο κομμάτι του νησιού απειλούνται από τις πύρινες γλώσσες.

Μηνύματα του 112 για εκκένωση στάλθηκαν στους κατοίκους των οικισμών Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι, Καλαμάκι και Απραός.

Παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων να ανακόψουν τη φωτιά, οι φλόγες πέρασαν στον οικισμό Λούτσες καίγοντας τις περιουσίες των πολιτών. Στάχτη έγινε και ένα ξυλουργείο.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ απομάκρυναν ηλικιωμένους από τα σπίτια τους, εκείνους  που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη.

Άλογα και γαϊδουράκια ψάχνουν δρόμους διαφυγής. Πυροσβέστες και εθελοντές τα μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία.
Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με το μέτωπο της φωτιάς να κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας κατήγγειλε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Στην παραλία της Αχαράβης, δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού τέθηκαν σε ετοιμότητα.

Στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις κάνουν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Κάηκαν σπίτια στις Λούτσες

Οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό Λούτσες και κάηκαν σπίτια, ενώ νωρίτερα απείλησαν τα χωριά Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος και Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φονικό στο Μαρούσι: Ο 23χρονος που έπεσε νεκρός δεν βρισκόταν στο κέντρο - Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το φονικό που έγινε στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο 23χρονος που έπεσε νεκρός δεν βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο. Ο δράστης του φονι...

Φόρτωση άρθρων...