Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

«Πυροσβεστικά μέτρα» για να σταματήσει ο πύρινος εφιάλτης - Κυβερνητική σύσκεψη για αποκατάσταση των δασών σε Έβρο και Πάρνηθα

Για 10η μέρα μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο

Ελλάδα

Η πυρκαγιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει για δέκατη μέρα, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Δαδιά.

Μέχρι στιγμής οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν ενώ σε εξέλιξη είναι το μέτωπο Τρεις Βρύσες, Δαδιά, Κοτρωνιά. Επίσης σε εξέλιξη είναι το μέτωπο της Λεπτοκαρυάς. Έχουμε αναζωπύρωση στην περιοχή Μεταλλεία, βόρεια της Κίρκης. Εκεί είναι και οικισμός των Κασσιτερών του δήμου Μαρωνείας Σαπών. Έχουμε συχνές αναζωπυρώσεις εκεί, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο καταφέρνουν επιτυχώς να τις αντιμετωπίσουν.

Έχουμε επίσης αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Λευκίμης προς Προβατόνα και μια ενημέρωση για το μέτωπο στη Νέδα, στο δήμο Αρριανών της Ροδόπης, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες είναι όμως έρπουσες και υπάρχει αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί η κατεύθυνση του ανέμου, διότι αν μεταστραφούν οι άνεμοι σε νότιους, υπάρχει θέμα με τους οικισμούς εκεί στον ορεινό όγκο Νέδας, Στροφή κλπ. 

Όπως δήλωσε ο αερολιμανάρχης της Αλεξανδρούπολης: «Έχουν έρθει ήδη δύο γαλλικά καναντέρ που είναι η ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο θα έρθουν το πρωί και δύο ισπανικά. Υπάρχει σαφής απόφαση της κυβέρνησης να ενισχυθούμε πάρα πολύ για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Κάνουμε πάνω από 600 κινήσεις αεροσκαφών την ημέρα. Τις τελευταίες δέκα μέρες με απόφαση του διοικητή της ΥΠΑ, όλη την ημέρα ανοιχτά και είμαστε ένα κέντρο επιχειρήσεων που έχει όλα τα εναέρια μέσα, όχι μόνο για τη φωτιά εδώ στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, αλλά για όλη την περιφέρεια».

Αύριο Τρίτη 29/8 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών στον Έβρο και την Πάρνηθα. Την Πέμπτη, θα διεξαχθεί στη Βουλή η πρώτη “μάχη” των αρχηγών, η προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον Έβρο, όπου αρχίζει ήδη η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των Πληγέντων, ενώ η αντιπολίτευση εξαπολύει βολές για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Σε δύο χρόνους, στη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αναπτύξει η κυβέρνηση το πλαίσιο των προτάσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα. Είναι ανάγκη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Πολλά θα ακούσουμε την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινήσεις σε επίπεδο αντιμετώπισης, πρόληψης και αποκατάστασης».

Μέτρα για την πυρασφάλεια

Περιπολίες με drones, συστήματα πυρανίχνευσης, βοήθεια από την τεχνητή νοημοσύνη και αυστηρότερες κυρώσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και την πρόληψη. 

Σε τέσσερις βασικούς άξονες κινείται το κυβερνητικό σχέδιο:

Ενίσχυση στόλου αεροπυρόσβεσης

  •  100 drones (όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν Στρατός/ Λιμενικό)
  •  Ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο – η σύμβαση από το δημόσιο προκηρύσσεται άμεσα / ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023.
  •  Νέα Canadair (CL-515) από το 2026, που θα αντικαταστήσουν -έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια- τα σημερινά «απαρχαιωμένα» CL-215, CL-415 / μία δέσμευση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε την Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.
  • Ενίσχυση Πυροσβεστικού Σώματος (προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων)

Σε αυτά, να προσθέσουμε και τις προσλήψεις που αναμένεται να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πρόσθετοι οικονομικοί πόροι

Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει το Πρόγραμμα «Αιγίς» (1,97 δις ευρώ) που θα ενισχυθεί με 10 εκατ. ευρώ επιπλέον από Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ (Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων), για:

  • Προμήθεια εξοπλισμού (ώστε να έχουμε υψηλή τεχνολογία στη δασοπροστασία)
  • Αναδάσωση (Έβρος & Πάρνηθα)
  • Δράσεις πρόληψης

Νέες ποινές για τους εμπρηστές

Παρεμβάσεις αναμένουμε και στη Δικαιοσύνη.

  •  Νέα πιο βαριά πρόστιμα (έως και 50.000 ευρώ) ιδίως για περιπτώσεις υποτροπών / κάποιος που συλλαμβάνεται ξανά ή μεγάλων καταστροφών.
  •  Αυστηροποίηση ποινών ακόμα και για εμπρησμό από αμέλεια (όχι μόνο για τους εμπρηστές από πρόθεση). Να πηγαίνουν φυλακή όταν θα καταδικάζονται από συγκεκριμένες ποινές και πάνω.

Ενεργοποίηση της Αυτοδιοίκησης

  •  Μεγαλύτερη εμπλοκή των Δήμων στο σύστημα πρόληψης (Επιτήρηση δασών – Αντιπυρικές ζώνες)
  •  Βαρύς «πέλεκυς» στους Δήμους (σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα αναμένουμε και σχετικό νομοσχέδιο από το ΥΠΕΣ με κρίσιμους μετρήσιμους δείκτες που θα πρέπει όλοι να ακολουθούν).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...