Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Ρόδος: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Εκκενώθηκαν χωριά (Videos&Photos)

Έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου. Τέσσερα τα πύρινα μέτωπα στο νησί.

Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο. Τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο έχουν εκκενωθεί, ενώ έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου. Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησαν ξανά οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 102 πυροσβέστες, 28 οχήματα και έξι εναέρια μέσα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. 

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής. Μεγαλύτερη ανησυχία αποπνέουν οι εστίες στις περιοχές Χιώτες, Σάλακος, Κουτσοκάκη, Προφήτης Ηλίας, όπως και το πυκνό δάσος στις Στεφανιές. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00).

Ρόδος: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά

Στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Όσον αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο Δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το πρωί Πέμπτης θα βρίσκονται στο νησί εφτά ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Έμπονα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπονα.

Παράλληλα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται πέντε σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά στην περιοχή βορειοδυτικά της Ρόδου προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.
Την ώρα που οι οικισμοί Σάλακος, Απόλλωνας και Ελεούσα έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται στην Ρόδο εξαιτίας της φωτιάς που έχει ξεσπάσει το πύρινο μέτωπο αλλά συνεχώς κατεύθυνση εξαιτίας των ανέμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο προς Έμπωνα την ώρα που τα τρία από τα έξι εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί είχαν μεταβεί προς ανεφοδιασμό.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης στη Ρόδο η ανακοίνωση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για επιταξη όλων των μηχανημάτων έργων και των υδροφόρων που καλούνται να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουν κλείσει οι δρόμοι:

  • από Σάλακο για Έμπωνα
  • από Απόλλωνα για Έμπωνα και
  • από Λάερμα για Απόλλωνα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αναχωρεί το πρώτο «κύμα» των εκδρομέων για τις πασχαλινές διακοπές – Ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας

Με γεμάτες βαλίτσες ανά χείρας έχουν ήδη ξεκινήσει να αναχωρούν οι εκδρομείς του Πάσχα. Με χαμόγελα και τις βαλίτσες γεμάτες οι εκδρομείς του Πάσχα εγκαταλείπουν την Αθήνα. Κάπο...

Μαρούσι: Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Μια παρεξήγηση η οποία ξεκίνησε μέσα στο νυχτερινό κέντρο και εξελίχθηκε σε έναν άγριο καβγά έξω από αυτό ήταν η αφορμή της φονικής συμπλοκής που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε γνωστό...

Φόρτωση άρθρων...