Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Romeo MH-60R: Αυτά είναι τα νέα υπερσύγχρονα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού - Τα χαρακτηριστικά τους (βίντεο)

Ελλάδα

Στην Ελλάδα έφτασαν τα πρώτα ελικόπτερα Romeo MH-60R Seahawk. Πρόκειται για τα 3 -από τα 7 συνολικά- νέα ελικόπτερα που θα αποκτήσει η χώρα μας από τις ΗΠΑ, τα οποία θα στελεχώσουν και θα αναβαθμίσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το ελικόπτερο «Romeo» χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένα ελικόπτερο στιβαρό, ισχυρό και αξιόπιστο. Διαθέτει θέσεις για πλήρωμα που θα αποτελείται έως πέντε άτομα.

Η τελετή παραλαβής των τριών νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.

«Η Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή» έγραψε σε ανάρτησή του για την παραλαβή των ελικοπτέρων ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Συνολικά η Ελλάδα θα αποκτήσει επτά τέτοιου τύπου ελικόπτερα στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος το οποίο συνυπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα MH-60R Seahawk αποτελούν το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας καθώς διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού, κρούσης, αλλά και αντιμέτρων που προσφέρουν ξεχωριστές δυνατότητες στον τρισδιάστατο χώρο μάχης των ναυτικών συγκρούσεων της εποχής μας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές εξίσου σημαντική είναι και η διαλειτουργικότητά των ελικοπτέρων αυτών με τις άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και τις φρεγάτες Belharra, που σε λίγο θα ενταχθούν στον στόλο, καθώς και η συμβατότητά τους με τον αεροναυτικό εξοπλισμό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, στοιχείο που ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικα 14 ελικόπτερα MH-60R.

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις. Τα τέσσερα παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και τρία ακόμη τον Απρίλιο του 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση.

Μετά την παραλαβή των τριών πρώτων ελικοπέρων, τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk, γνωστά και ως ως Aegean Hawks, που είχαν αγοραστεί απευθείας απο τη Sikorsky μεταξύ του 1994 και 2005, στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Τα χαρακτηριστικά των ελικοπτέρων Romeo MH-60R

Οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν ως ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών. Πρόκειται για την νεότερη και πιο ικανή έκδοση των ναυτικών ελικοπτέρων Seahawk. Αυτού του είδους τα ελικόπτερα είναι από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά ανθυποβρυχιακά που έχει το ΝΑΤΟ και δεν διαθέτει η Τουρκία, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες στον αέρα. Είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα νέας γενιάς, όπως ψηφιακό κόκπιτ με έγχρωμες οθόνες, ενώ παράλληλα μπορούν να κάνουν χρήση ενεργητικών και παθητικών ηχοσημαντήρων τελευταίας τεχνολογίας και ενεργητικό βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα navair.navy.mil «το MH-60R έχει επιδείξει απαράμιλλες ικανότητες πολλαπλών αποστολών από τότε που απέκτησε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 2010 και έχει επιτύχει τα υψηλότερα ποσοστά ικανότητας αποστολής από οποιοδήποτε άλλο ναυτικό ελικόπτερο».

Εκτός από τις τορπίλες MK-46 και ΜΚ-50 για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο μπορούν να επιχειρούν και κατά στόχων επιφανείας με τα βλήματα AGM-114 Hellfire, ενώ έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν σε αποστολές έρευνας-διάσωσης και μεταφοράς φορτίων κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φωτιά στο Μάτι: Έξι κατηγορούμενοι ένοχοι για την τραγωδία - Έντονες αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανακοίνωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία. ...

Φόρτωση άρθρων...