Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Σε εξέλιξη η 48ωρη κακοκαιρία – Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική - Live η πορεία των φαινομένων

Βρέχει έντονα στα Επτάνησα - Καταιγίδες και σε Μακεδονία, Θράκη

Ελλάδα

Οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι μέχρι και 8 μποφόρ στο Αιγαίο πρόκειται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα σ’ αυτό το εξπρές κύμα κακοκαιρίας. Ο καιρός θα επηρεάσει και την Αττική.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχής κατά τόπους, οι τοπικές χαλαζοπτώσεις, οι πολύ ενισχυμένοι και τοπικά θυελλώδεις νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι και οι αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Ήδη προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα πελάγη. Κλειστές είναι οι γραμμές Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα, Κυλλήνη για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, Βόλος – Σποράδες και Αγία Μαρίνα – Στύρα.

Πότε η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» την Αττική

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / EAA, ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική επιδείνωση, και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα Επτάνησα, στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και σε τμήματα Πελοποννήσου. Από αργά το βράδυ θα επηρεαστούν η Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα δυτικά όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος. Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Δείτε live την πορεία των φαινομένων

Πώς θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα 

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα, στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής και στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη νότια Εύβοια και πιθανώς τις βόρειες Κυκλάδες και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από το μεσημέρι στη δυτική Ελλάδα και στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και βαθμιαία από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια, όπου θα φτάσει τους 14 με 16 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου. Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Στον χάρτη παρουσιάζεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής μέχρι και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας.

Σε εξέλιξη το εξπρές κύμα κακοκαιρίας – Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική

 

ΕΜΥ: Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
 

Ο καιρός την Τρίτη 13/2

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα, όπου γρήγορα θα περιοριστούν στην περιοχή του Καστελλόριζου και θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ο καιρός την Τετάρτη 14/2

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδκές καταιγίδες, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα κεντρικά και νότια. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Ο καιρός την Πέμπτη 15/2

Στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια ηπειρωτικά εκτός της Θράκης γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο έως 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...