Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Αγωνία για την Πάρνηθα – Η εικόνα από τις φωτιές

Ελλάδα
Tags: φωτιές

Στο έλεος της φωτιάς βρίσκονται οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε πως το κυριότερο μέτωπο βρίσκεται στη Φυλή.

«Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις που δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους. «Η φωτιά έχει μεταφερθεί στην Πάρνηθα από τη Φυλή πλέον» είπε ο δημοσιογράφος Κώστας Στάμου ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου που εκκενώθηκε μέσα στη νύχτα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινούν οι ρίψεις νερού από έξι εναέρια μέσα με ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ έχουν κινητοποιηθεί συνολικά επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Η φωτιά στη Φυλή έσπασε σε δύο μέτωπα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ανέφερε ότι τα βασικά μέτωπα στη Φυλή είναι δύο, το ένα στη Δεκέλεια και το άλλο στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο. Ανέφερε ότι και στις δυο φωτιές έχουν καεί σπίτια.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη η φωτιά, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι μακριά απο τον Εθνικό Δρυμό.

Εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, έκανε γνωστό ότι εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία προς το παρόν έχουν μεταφεθρεί στο δημαρχείο. Τόνισε ότι η εκκένωση ήταν προληπτική.

Στον Ασπρόπυργο οι εστίες φωτιάς ήταν τρεις και ο μηχανισμός της Πυρόσβεσης έπρεπε να κατευθυνθεί ταυτόχρονα και στα τρία μέτωπα, σημείωσε ο κος Αρτοποιός. «Υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες, αλλά ο μηχανισμός είναι εκεί. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι εκεί. Πρέπει να είμαστε εκεί, διότι στη μείξη βιομηχανικής και φυσικής ζώνης είναι δύσκολα τα πράγματα», δήλωσε.

Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς δήλωσε πως η φωτιά δεν έχει κατευθυνθεί προς τον κεντρικό πυρήνα του δάσους, αλλά έχει κατέβει νοτιοδυτικά, προς την Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή η νοητή γραμμή που ενώνει το δάσος με την Αλεξανδρούπολη υποδεικνύει σε όλους μας ότι είναι μία διαδρομή, ένα πέρασμα. Η γραμμική αυτή πορεία της πυρκαγιάς είναι το πέρασμα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη διέλευση. Ενδεχομένως κάποιες ομάδες παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές για να κατέβουν και να φτάσουν στο τέλος στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε.

«Είναι ένα πέρασμα που όλα αυτά τα χρόνια από τα σύνορα της χώρας χρησιμοποιείται αυτό το συμπαγές δάσος, γιατί εκεί δεν μπορεί να μπει άλλος άνθρωπος, δεν έχει τι να κάνει μέσα σε αυτό το συμπαγές δάσος, πλην να κάνει ένα πέρασμα. Γι’ αυτό και οι έρευνες είναι σε αυτό τον βαθμό, πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Όμως και οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται στη χώρα μας λαμβάνουν μήνυμα από το 112 στα αγγλικά, επομένως άπαντες γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας και του τι συμβαίνει», δήλωσε.

Φωτιές σε όλη τη χώρα

Δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έκαιγε για ακόμα ένα βράδυ, με δεκάδες σορούς μεταναστών να βρίσκονται απανθρακωμένες στο δάσος της Δαδιάς. Εκκενώσεις οικισμών έγιναν το βράδυ της Τρίτης και στη Ροδόπη, ενώ το ίδιο συνέβη τόσο στη Βοιωτία όσο και στη Φθιώτιδα. Επιπλέον, από τη φωτιά στον Έβρο διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στη Σαμοθράκης με αποτέλεσμα το νησί να μείνει χωρίς ρεύμα και νερό ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα στάλθηκε μήνυμα από το 112.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κάλυμνος: Εξάρθρωση σπείρας ναρκωτικών από την ΕΛΑΣ - Διακινούσαν κοκαΐνη μέσα σε κάψουλες

Στην εξάρθρωση μιας σπείρας που διακινούσε ναρκωτικά στην Κάλυμνο προχώρησαν οι Αρχές. Τα μέλη της σπείρας διακινούσαν κοκαΐνη, η οποία ήταν συσκευασμένη σε κάψουλες, που ερχόταν μ...

Φόρτωση άρθρων...