Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Ζημιές σε κτίρια - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους (Videos&Photos)

Το ρήγμα είχε να ενεργοποιηθεί τουλάχιστον 100 χρόνια. Οι δονήσεις θα συνεχιστούν για εβδομάδες αναφέρουν οι σεισμολόγοι. Κλειστά τα σχολεία σήμερα.

Ελλάδα

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Φλώρινας, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που έγινε λίγο πριν τις 12 το βράδυ. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους, ενώ αρκετοί ξενύχτησαν στους δρόμους και στις πλατείες και κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε δύο χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας στις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14,1 χλμ.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί εντάσεως έως 4,1 Ρίχτερ.

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων, κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών.

Ακόμα, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη.

Από τις συνεχείς δονήσεις έπεσαν αντικείμενα εντός σπιτιών ενώ αρκετοί σοβάδες αποκολλήθηκαν και έπεσαν σε αμάξια.

Η Αστυνομία, μάλιστα, έχει αποκλείσει κεντρικό σημείο της πόλης της Φλώρινας καθώς έπεσαν σοβάδες από το νεοκλασικό κτίριο όπου συστεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας μαζί με γνωστό καφενείο-ουζερί.
 

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα

Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί τη Δευτέρα

Oι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, λόγω του ισχυρού σεισμού 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής

Σύμφωνα με το kozan.gr, μετά από απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.

Με απόφαση του Δημάρχου Πρεσπών, Παναγιώτη Πασχαλίδη, λόγω εκτάκτων συνθηκών που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πρεσπών, δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα

 

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός αλλά το παρακολουθούμε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ζημιές από τη σεισμική δόνηση».

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, «ο σεισμός προέρχεται από ένα γνωστό ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα για ισχυρότερο σεισμό. Έχουν σημειωθεί ήδη τρεις μετασεισμοί και τις επόμενες ώρες θα υπάρξει σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή».

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έκανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Φλώρινα.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που είναι μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ανέφερε πως ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός, ενώ αποκάλυψε ότι στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 18 Φεβρουαρίου του 1911.

«ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ! Ώρα 23.43 (9.1.2022), μέγεθος 5,4-5,5, επιφανειακός, έντονα αισθητός. Ακολούθησαν μετασεισμοί 3,5 και 4,1. Στην ίδια περιοχή έγινε πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 στις 18.2.1911» έγραψε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα

Τσελέντης: Είναι καλό που έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία

Σε προειδοποίηση για τον σεισμό στη Φλώρινα μεγέθους 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, προχώρησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.

Σχολιάζοντας την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας ο Άκης Τσελέντης σημείωσε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες». Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και σημείωσε πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας.

Μιλώντας στο MEGA, ο σεισμολόγος είπε: «Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι κάτοικοι πρέπει να θωρακίζουν το εσωτερικό των σπιτιών τους. Να αποφεύγουν ετοιμόρροπους τοίχους. Στα σπίτια πρέπει να στερεώνουμε τα βαριά αντικείμενα», πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα

Παπαζάχος: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία στη Φλώρινα

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί πλούσια μετασεισμική ακολουθία και ορθώς ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη κι επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στη Φλώρινα, οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.

«Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Αισθητός στα Σκόπια ο σεισμός

Αισθητός στα Σκόπια έγινε ο σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:43 χθες Κυριακή κοντά στη Φλώρινα.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Δεν έχουν αναφερθεί πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάτρα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τεσσάρων συλληφθέντων που διακινούσαν ναρκωτικά σε ανηλίκους (Photos)

Στη δημοσιότητα δόθηκαν με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες τεσσάρων μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά σε...

Τροχαίο στη Βούλα: Η Αστυνομία αναζητά πληροφορίες για τη φονική παράσυρση της 72χρονης από μοτοσικλέτα

Η Ελληνική Αστυνομία αναζητά πληροφορίες σχετικά με το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στη περιοχή της Βούλας, κατά το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα...

Φόρτωση άρθρων...