Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Σεισμός στη Λέσβο: Από αχαρτογράφητο ρήγμα τα 4,9 Ρίχτερ - Γιατί ανησυχούν για την περιοχή που έδωσε 6,5 Ρίχτερ το 1867

Ελλάδα

Ως νέο ρήγμα χαρακτηρίζει ο διευθυντης ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου γεωολογος-σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς το ρήγμα που έδωσε τον σεισμο των 4,9 Ρίχτερ στη Λεσβο.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανα το ρήγμα αυτο θελει ιδιαίτερη προσοχή λόγω του οτι η διεύθυνση που ενεργοποιήθηκε ειναι κάθετη προς το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που ειχε δωσει τον ισχυρό σεισμο του 1867.

Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Γκανάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ακολουθία αναπτύσσεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων πάνω σε ένα κατακόρυφο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης στην ΒΔ Λέσβο, κάτω από το όρος Λεπέτυμνος. Από χθές έχουν σημειωθεί 40 μετασεισμοί σε βάθη 8-14 km και με μεγέθη μεταξύ 1,4-4,7 Ρίχτερ, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη».

«Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε έχει κάθετη διεύθυνση προς το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1867. Είναι νέο ρήγμα για το όποίο δεν είχαμε δεδομένα έως και χθές. Χρειάζεται παρακολούθηση λόγω της εγγύτητας του με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής» συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς.

Παπαζάχος: Θέλει προσοχή γιατί η περιοχή έχει να κάνει σεισμό περίπου 150 χρόνια

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος ανέφερε, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή «έχει να κάνει σεισμό περίπου 150 χρόνια».

«Δεν ξέρουμε ακριβώς εάν υπάρχει άλλο κομμάτι που δεν έχει σπάσει, αλλά ακόμα και αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, πάντα μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός πιο βόρεια σε άλλο αστικό κέντρο και να κάνει σοβαρές βλάβες σε έναν άλλο οικισμό. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μία επιφυλακτικότητα», τόνισε ο κ. Παπαζάχος ο οποίος ειδικά για το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής και το αν είναι πιθανή η ενεργοποίησή του, ως συνέπεια των πρόσφατων σεισμών, εξήγησε ότι είναι «δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο» να συμβεί, καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Λέκκας: Δεν εφησυχάζουμε

«Το 1867 είχε γίνει σεισμός 6,5 βαθμων και δεν μπορούμε, με βάση συτό, να καθησυχάσουμε. Υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Εμείς σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε για την παρουσία του στη Λέσβο αυτό έγινε «για να συντονιστούν οι φορείς. Σύμφωνα με τις ως τώρα καταγραφές, δεν υπάρχουν πάνω από 30 ζημιές σε παλιά σπίτια, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, αλλά να μην εφησυχάζουμε».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 35χρονος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη – Εκκρεμούσε ένταλμα σε βάρος του

Ένας 35χρονος συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη. Ο αλλοδ...

Φόρτωση άρθρων...