Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Σεισμός στην Εύβοια: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,9 Ρίχτερ

Να συγκληθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, ζήτησε ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Περιοχή με ρήγματα μεσαίας δυναμικότητας που φτάνουν συνήθως τα 5 ρίχτερ.

Ανησυχία προκάλεσε ο σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Εύβοια.

Η σεισμική δόνηση έγινε στις 14:24 το μεσημέρι με επίκεντρο τα Ψαχνά Ευβοίας. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. 

Για μια περιοχή με ρήγματα μεσαίας δυναμικότητας που φτάνουν συνήθως τα 5 ρίχτερ κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι, με τη σημερινή δόνηση να ταιριάζει  στο προφίλ αυτής της περιοχής. 

Οι σεισμολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι ο σεισμός αυτός δεν σχετίζεται με τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Εύβοια στην περιοχή των Νέων Στύρων.  

Ήταν πολύ επιφανειακός γι’ αυτό έγινε και τόσο αισθητός. Είναι σε περιοχή διαφορετική από το ρήγμα που έδινε τους σεισμούς τον Νοέμβριο, απέχουν μάλιστα 60 χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Παπαδόπουλος: «Ο σεισμός δεν έχει σχέση με τον σεισμό στα Νέα Στύρα - Η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερο σεισμό»

Για μια νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμό έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ, μετά τα 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν κοντά στα Ψαχνά Ευβοίας.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα», ανέφερε ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλοι αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συστηθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου», εξήγησε ο καθηγητής.

Παπαζάχος: «Το ρήγμα των Ψαχνών μπορεί να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ»

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 2:24 το μεσημέρι, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια.

Ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο Κώστας Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θρίλερ στο Ηράκλειο: Πτώμα εντοπίστηκε στη θάλασσα - Η σορός επέπλεε για τουλάχιστον τρεις μήνες

Το πτώμα ενός άντρα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η αξονική τομογραφία που έγινε στην ιατροδικαστική εξέταση δείχνει ότι δεν υπάρχουν σκελε...

Τραγωδία στον Πειραιά: Βίντεο-ντοκουμέντο από τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού του 31χρονου

Οι στιγμές που ακολούθησαν έπειτα από την κατάρρευση του κτηρίου στον Πειραιά, όπου έχασε την ζωή του ο 31χρονος αστυνομικός, προκάλεσαν πανικό στο Πασαλιμάνι στον Πειραιά. Οι ...

Φόρτωση άρθρων...