Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Σοβαρευτείτε και συνεννοηθείτε αντί να πανηγυρίζετε

Ελλάδα

Το δίκιο της κυβέρνησης που λέει ότι "δεν πάει άλλο" και η πολιτική που έφθασε και πάλι τη χώρα ένα βήμα πριν από... το λίγο ακόμα.

Του Χάρη Παυλίδη

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι δέσμιος ενός προεκλογικού αφηγήματος με το οποίο παραπλανήθηκε το εκλογικό σώμα. Επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, το οποίο οδήγησε στα capital controls και στη συνέχεια στο δημοψήφισμα, απέβη μοιραίο για την οικονομία τη κοινωνία και σε τελευταία ανάλυση για το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας. Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται το κόστος εκείνων των επιλογών εξ' αιτίας των οποίων η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς ομηρίας και εκβιασμών.

Η κυβέρνηση παρ' όλα αυτά δεν διδάχθηκε τίποτα από τα λάθη της. Ακόμα και όταν ο πρωθυπουργός αντελήφθη ότι ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο συγκέντρωνε αυξημένες πιθανότητες, ακόμα και τότε προσπάθησε να διορθώσει τα λάθη με λανθασμένες συνταγές.

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας του 2014-2015 δεν είναι ο ίδιος με τον Αλέξη Τσίπρα του 2017, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την αποχώρηση της ΛΑΕ παραμένει ίδιος και απαράλλακτος. Σε σημείο που ο πρωθυπουργός ορισμένες φορές να εμφανίζεται απομονωμένος μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Το πρόβλημα ωστόσο για τον πρωθυπουργό είναι ότι δεν εννοεί να κατανοήσει ότι η ευθύνη για το γεγονός ότι οι αντοχές της κοινωνίας έ χουν υπερβεί τα όρια δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των δανειστών της χώρας.

Είναι ευθύνη και της δικής του κυβέρνησης που με διάφορα επικοινωνιακά τρικ προσπαθεί να επιρρίψει στους άλλους.

Στους καπιταλιστές, στα οργανωμένα συμφέροντα, στη Δεξιά, στη Γερμανία, στο ΔΝΤ και ούτω καθ' εξής. Αυτοί όμως, αν δεχθούμε ότι όλοι αυτοί συνωμοτούν κατά της κυβέρνησης, είναι η μια όψη της αλήθειας. Η άλλη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στα πράγματα για να αλλάξει τα πράγματα και τελικά κάνει τα ίδια και χειρότερα.

Ούτε ένα ευρώ μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός, και πολύ θα θέλαμε να το πιστεύει και κυρίως να μπορεί να το επιτύχει. Στο τέλος, όσο κι αν το διαψεύδει, θα αναγκασθεί να συμφωνήσει αφού η θέση της χώρας και ο συσχετισμός δυνάμεων κάθε άλλο παρά ευνοούν τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης.

Ασφαλώς δεν θα φθάναμε εδώ αν προηγουμένως η κυβέρνηση δεν είχε υποπέσει σε σωρεία λαθών τα οποία πληρώνουν ακριβά οι συνταξιούχοι και η μεσαία τάξη. Μετά, όμως, από δύο χρόνια το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είναι πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει ο κόσμος νέες μειώσεις στις συντάξεις και νέους έμμεσους και άμεσους φόρους.

Θεωρητικά έχει δίκιο η κυβέρνηση που λέει ότι "δεν πάει άλλο". Πρακτικά όμως η δική της πολιτική έφθασε και πάλι τη χώρα ένα βήμα πριν από... το λίγο ακόμα.

Και στην προκειμένη περίπτωση ο ρόλος πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, οφείλει να είναι αντίστοιχος με την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Είναι αδιανόητο η Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες να πορεύεται με φόβο και ανασφάλεια γιατί το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειρισθεί τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Ελλήνων.

Η προληπτική νομοθέτηση μέτρων για το 2019, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, όπως και να την παρουσιάσει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια υποχώρηση έναντι όσων υποστήριζε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι οι Έλληνες φορτώνονται επιπλέον μέτρα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο αρνούνται να την παρουσιάσουν τα κόμματα όπως ακριβώς έχει στους πολίτες, τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα που τα χωρίζει από αυτούς.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε τα μέτρα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα. Τα μέτρα όμως είναι κακά. Αν δεν ήταν δεν θα γινόταν τόση φασαρία.

Με αυτό το δεδομένο πλέον η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να συνεννοηθούν προκειμένου τα νέα μέτρα να έχουν τις λιγότερες δυνατόν επιπτώσεις στη κοινωνία.

Ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα και σε λίγο δεν θα αντέχει και τα κόμματα εφόσον δεν σοβαρευθούν και δεν συναινέσουν σ' ένα εθνικό πλαίσιο οριστικής απαλλαγής από την επιτήρηση των δανειστών.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: NEWS247.GR

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στην Αθήνα την Κυριακή λόγω της διεξαγωγής του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή, λόγω της διεξαγωγής του ποδηλατικού αγώνα με την επωνυμία «Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024», ανακοίνωσε η Ελληνική Αστ...

Μητσοτάκης: Στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε πολεμοχαρείς Τουρκοφάγοι, μπας και τσιμπήσουμε καμία ψήφο (Photos)

Στα Γιαννιτσά βρέθηκε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας που πραγματοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τον στόχο της Νέας Δ...

Φόρτωση άρθρων...