Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Ελλάδα

Είναι στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα η εγκαθίδρυση καθεστώτος μέσω του ασφυκτικού ελέγχου των θεσμών και της κομματικοποίησης του κράτους; Το ερώτημα δεν ενέσκηψε αιφνιδίως.

Του Χάρη Παυλίδη

Το προκάλεσε η στάση και η συμπεριφορά της πλειονότητας των στελεχών της κυβέρνησης. Κυρίως όμως το συντηρεί το κλίμα που καλλιέργησε η κυβέρνηση σε βάρος των ΜΜΕ και των δικαστών.

Σε όλα τα παραπάνω αν προστεθούν το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος, το ερώτημα ευλόγως αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η απάντηση ωστόσο δεν είναι εύκολη, αφού στην προκειμένη περίπτωση "δεν είναι έτσι επειδή έτσι νομίζουμε", ή θέλουμε, ή έστω φαίνεται.

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός διαπνέεται από ολοκληρωτικές αντιλήψεις και έχει στόχο την εγκαθίδρυση καθεστώτος.

Αντιθέτως πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει καταλάβει θέσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν-και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία- καθεστωτική νοοτροπία και αντίληψη.

Πράγματι παρεμβαίνουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους εναντίον της Δικαιοσύνης, πράγματι έχουν καταφέρει με τη χονδροειδή προπαγάνδα τους να πλήξουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ, ενώ μεθοδευμένα επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου σκανδαλολογία, χρησιμοποιώντας μεθόδους και πρακτικές άλλων εποχών, προκειμένου να συκοφαντήσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Προφανώς το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να στηλιτεύσει αυτές τις πρακτικές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να καλύπτει εξοργιστικές δηλώσεις και πρωτοβουλίες υπουργών, ενισχύει τη θεωρία ότι είναι αυτός που κινεί τα νήματα για την άλωση του κράτους και των θεσμών.

Ειλικρινά δεν το πιστεύω. Και δεν το πιστεύω γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ανόητος ώστε να πιστεύει ότι η Ευρώπη θα ανεχθεί μια... Βενεζουέλα στα ανατολικά της σύνορα. Κοινώς ο πρωθυπουργός και να είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του- που δεν το έχει- ξέρει ότι "δεν τον παίρνει".

Και για ποιο λόγο να το έχει απ' τη στιγμή που κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του ώστε να γίνει αποδεκτός και χρήσιμος εταίρος στην Ευρώπη; Γιατί να "καεί" ενώ γνωρίζει ότι ο χρόνος τον ευνοεί προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο διείσδυσης του στη δεξαμενή των ψηφοφόρων της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς; Σε καμία περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του.

Παρ' όλα αυτά το γεγονός ότι αδυνατεί να σταματήσει, ή έστω να περιορίσει τις "αγριάδες" των υπουργών του και την οσμή ολοκληρωτισμού που αναδίδουν πολλές δημόσιες τοποθετήσεις τους, είναι λογικό να δημιουργεί την αίσθηση περί της δικής του συμμετοχής.

Στη βάσει όλων αυτών ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύω ότι κάτι άλλο έχει στο μυαλό του και όχι την αλλοίωση του πολιτεύματος. Επειδή γνωρίζει ότι κινδυνεύει να χάσει τις επόμενες εκλογές, αφού εκτός των άλλων στους επόμενους μήνες θα διογκωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, επιχειρεί διαμορφώνοντας από τώρα τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων, να ελαχιστοποιήσει τις εκλογικές απώλειες που θα υποστεί.

Φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί το αναπόφευκτο για τον ίδιο, δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα, γι αυτό και θέτει τις βάσεις για ευρύτερες συγκλίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι δικοί του δεν έχουν καταλάβει τι έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι περισσότεροι έχουν καθηλωθεί στην επαναστατική του φάση της αντιπολίτευσης, άλλοι πιστεύουν ότι συνομιλούν με τον αντισυμβατικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ρεαλιστές έχουν αποδεχθεί τον πρωθυπουργικό του ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, πολλώ δε μάλλον εξαιτίας της σύγχυσης, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση λειτουργεί υπό την επήρεια των καθεστωτικών αντιλήψεων από τις οποίες εμφορείται η πλειονότητα των στελεχών της. Όπως είναι εμφανές ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν τρέφουν και τα καλύτερα των συναισθημάτων για τους θεσμούς και τη λειτουργία της αστικής δημοκρατίας. Ωστόσο είναι υπερβολή όλα αυτά να θεωρηθούν οργανωμένη επιχείρηση.

Για να τελειώνουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέθρεψε ένα τέρας αυταπατώμενος ότι η πραγματικότητα θα το μετατρέψει σε κατοικίδιο. Το τέρας όμως δεν έμαθε τρόπους κι αυτό δεν θα το αντέχει ούτε ο ίδιος ούτε θα συνεχίσει να το ανέχεται η κοινωνία.

Και όσο αναβάλλει να πει στο κόσμο αυτό που έχει στο μυαλό του, πως πρέπει να εγκαταλείψει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του πρωθυπουργού όλων των Ελλήνων, τόσο θα αυξάνονται οι υποψίες ότι το τέρας ήρθε για να μείνει.

ΠΗΓΗ: News247.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Καμία ανησυχία για ανατιμήσεις στην αγορά λόγω του θανάτου του Προέδρου του Ιράν

Τέλος στα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεκδικεί το αξίωμα της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης. ...

Φόρτωση άρθρων...