Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Στους 15 οι νεκροί από την κακοκαιρία - Εντοπίστηκε η σορός 42χρονου στον Παγασητικό - Σε κατάσταση πολιορκίας ολόκληρα χωριά

Το ΙΧ που οδηγούσε παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης την Τρίτη - Ο γιος του, που ήταν συνεπιβάτης είναι καλά στην υγεία του

Ελλάδα

Τους 15 έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες που «έπνιξαν» ολόκληρα χωριά και συνοικίες. Η 15η σορός εντοπίστηκε από το Λιμενικό στον Παγασητικό Κόλπο και ανήκει σε έναν 42χρονο που αγνοούνταν από τις 5 Σεπτεμβρίου στην Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Η σορός του 42χρονου εντοπίστηκε το μεσημέρι από χειριστή ιστιοπλοϊκού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή Μικρά Τρικερίου, στον Παγασητικό Κόλπο. Περισυνελλέγη από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου κλήθηκαν οι συγγενείς του άτυχου 42χρονου και τον αναγνώρισαν, σύμφωνα με το gegonota.news.

Υπενθυμίζεται ότι ο άνδρας παρασύρθηκε στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης την Τρίτη το πρωί, όταν ξέσπασε η μεγάλη νεροποντή και χάθηκε μπροστά από τα μάτια του 17χρονου γιου του, ο οποίος κατάφερε να σωθεί.

Ο γιος του 42χρονου ήταν συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο και μπόρεσε να ξεφύγει σκαρφαλώνοντας στην οροφή του οχήματος. Ο ίδιος περιέγραψε σε συνεντεύξεις του τις δραματικές στιγμές που έζησε: «Θυμάμαι τα πάντα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας μου πήρε την απόφαση να περάσει ένα ορμητικό ρέμα. Θυμάμαι όλη μας τη συζήτηση. Όσο ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητο προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον για να ζητήσουμε βοήθεια και τα καταφέραμε. Εν τέλει, ο πατέρας μου κατάφερε να οδηγήσει το αυτοκίνητο πάνω σε ένα δέντρο και να το μπλοκάρει. Όταν έγινε αυτό έσπασε το πίσω παρμπριζ και γέμισε όλο το αμάξι νερά. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε μέσα και βγήκαμε.

Κατάφερα, χωρίς να ξέρω πώς και σκαρφάλωσα στην οροφή αλλά τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που πήραν μαζί τους τον πατέρα μου. Δεν τον ξαναείδα και το μόνο που μου είπε ήταν ότι δεν μπορούσε να κρατηθεί άλλο. Το ποτάμι πήρε προς τα κάτω το αυτοκίνητο και μόλις βρήκα την ευκαιρία πήδηξα μέσα σε ένα χωράφι. Κατάφερα να επικοινωνήσω με δικούς μου ανθρώπους που ενημέρωσαν την πυροσβεστική» ανέφερε ο 17χρονος.

Το μεσημέρι εντοπίστηκαν νεκροί μητέρα και γιος που αγνοούνταν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Νωρίτερα βρέθηκε νεκρός 58χρονος άνδρας που αγνοούνταν στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Οι αγνοούμενοι είναι πλέον δύο και συγκεκριμένα το ζευγάρι από την Αυστρία.

Βαριά τραυματισμένος παραμένει ο Θεσσαλικός Κάμπος από το σκληρό χτύπημα του ιστορικού κυκλώνα, ενώ ο φόβος είναι τώρα η υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα όρια συναγερμού. Βουτηγμένη στα λασπόνερα είναι η Λάρισα, χωρίς νερό για 7η μέρα ο Βόλος, ενώ η ΕΡΤ βρέθηκε στα βυθισμένα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Η επόμενη μάχη που θα δοθεί είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες.

Την ώρα που τα νερά από την απέραντη λίμνη του κάμπου αποτραβιούνται και αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού. Γειτονιές της Λάρισας έχουν ήδη πνιγεί στα νερά, και συνεργεία τοποθετούν αναχώματα και εγκαθιστούν μηχανήματα άντλησης για να μην πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης, που είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς. Πολύ δύσκολη είναι κατάσταση για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της κοιλάδας των Τεμπών.

Τα χωριά στα πεδινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων παραμένουν βυθισμένα στα νερά και τις λάσπες, παρόλο που η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει. Οι απεγκλωβισμοί των κατοίκων συνεχίζονται, ενώ όσοι παρέμειναν στα σπίτια τους λαμβάνουν βοήθεια: νερό, τρόφιμα και εφόδια από τον στρατό και τους διασώστες. Τα Μεγάλα Καλύβια, μια κωμόπολη 2 χιλιάδων κατοίκων, έσβησε από τον χάρτη.

Η Αγία Τριάδα είναι ένα από τα χωριά της Καρδίτσας που καλύφθηκε από τα νερά. Οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στις στέγες και τα κεραμίδια, μέχρι να έρθουν οι ειδικές δυνάμεις και οι μονάδες υποβρυχίων καταστροφών για να τους απεγκλωβίσουν.

Χωρίς ηλεκτρικό και νερό παραμένουν αρκετά χωριά στο Πήλιο, με την πρόσβαση να είναι πολύ δύσκολη, καθώς το οδικό δίκτυο στο βουνό των Κενταύρων έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Ο κόσμος απεγκλωβίζεται από τη θάλασσα, από όπου φτάνουν και τα εφόδια για τους κατοίκους. Συγκίνηση προκαλεί και η ιστορία του ζευγαριού των Αυστριακών που ήρθε στα Ποτιστικά του Πηλίου για να παντρευτεί και η τύχη του αγνοείται.

Στο Βόλο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής με νερό που δεν είναι πόσιμο και οι κάτοικοι στήνονται στις ουρές να πάρουν εμφιαλωμένο νερό για να πιουν και να μαγειρέψουν, όσοι βέβαια τους απέμεινε οικοσκευή. Και όλα αυτά με την πόλη να παραμένει βουτηγμένη στις λάσπες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ραγδαία αλλαγή του καιρού: Πέφτει έως 9 βαθμούς η θερμοκρασία - Πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες και η αφρικανική σκόνη

Αλλαγή θα σημειώσει ο καιρός αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας να είναι οι βροχές, οι καταιγίδες, η πτώση της θερμοκρασίας και η αφρικ...

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την αφρικανική σκόνη που επανέρχεται – Πώς να προφυλαχθούμε

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η αφρικανική σκόνη προκαλεί κινδύνους για τη ζωή ιδιαίτερα των ευάλωτων. Το υπουργείο Υγείας με νέα εγκύκλιό του δίνε...

Φόρτωση άρθρων...