Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία του - Θα χοροστατήσει ο Ιερώνυμος

Ελλάδα

Στην Μητρόπολη Αθηνών θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. H ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει στο Τατόι, όπου έχουν ταφεί και οι πρόγονοί του. 

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Η ανακοίνωση της οικογένειας αναφέρει:

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου.

Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο».

Έπειτα από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδικαστικά της κηδείας του τέως μονάρχη, αποφασίστηκε, θα κηδευτεί ως ιδιώτης και θα ταφεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Όπως προκύπτει, μετά από επιθυμία της οικογένειάς του, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών. 

Δεν υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου να εκτεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό αυτό να συμβεί, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου αρκετές ώρες πριν από την εξόδιο ακολουθία. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, θα είναι αυτός που θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ. 

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

«Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Επίσης, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στην κηδεία θα την εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία. 

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης για την ταφή και την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου:

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Το βασικό επιχείρημα που βάρυνε στην απόφαση για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν, κατά πληροφορίες, ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.

Στο Μαξίμου οι γιοι του τέως βασιλιά - Ενημερώθηκαν για το τελετουργικό της κηδείας

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν σήμερα το μεσημέρι οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.

Ο Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος ενημερώθηκαν για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το τελετουργικό της κηδείας του πατέρα τους.

Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά βγήκαν από την πλαϊνή πόρτα, μετά τη συνάντηση που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το θέμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Μεγάλη Παρασκευή λόγω περιφοράς των Επιταφίων - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Παρασκευή λόγω της περιφοράς Επιταφίων. Η Αστυνομία στην ανακοίνωση της απευθύνει έκκληση προς τους οδηγούς ώ...

Πώς θα μεταφέρονται ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα με πλοία – Τι αναφέρει το υπουργείο Ναυτιλίας

Οδηγίες για την ασφαλή μεταφορά ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων με πλοία της ακτοπλοΐας έδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Με αφορμή τη συζήτηση πο...

Φόρτωση άρθρων...