Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Κινδυνεύουν μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Πάνω από μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα απειλούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτιμά νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως περιγράφεται με το 27,6% του εργατικού δυναμικού της να απειλείται λόγω της αυτοματοποίησης, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο του 26,8% για τις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, κυρίως πλούσια κράτη αλλά και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες όπως το Μεξικό και η Εσθονία.

Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερο από το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας βασίζονται σε δεξιότητες που θα μπορούσαν εύκολα να αυτοματοποιηθούν στην επερχόμενη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, με τους εργαζομένους να φοβούνται ότι θα μπροο9ύσαν να χάσουν τη δουλειά τους.

Μέχρι τώρα υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης έχει σημαντικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η επανάσταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Οι θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης αποτελούν κατά μέσο όρο το 27% του εργατικού δυναμικού στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να είναι περισσότερο εκτεθειμένες, ανέφερε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι στις προοπτικές απασχόλησης για το 2023.
Οι θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο κίνδυνο ορίστηκαν ως εκείνες που χρησιμοποιούν περισσότερες από 25 από τις 100 δεξιότητες και ικανότητες που οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους φοβούνται εν τω μεταξύ ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους από την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα 10 χρόνια, διαπίστωσε ο ΟΟΣΑ σε έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι. Η έρευνα κάλυψε 5.300 εργαζόμενους σε 2.000 επιχειρήσεις που καλύπτουν τις μεταποιητικές και οικονομικές δραστηριότητες σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χανιά: Διασώθηκε τουρίστρια που τραυματίστηκε ανήμερα του Πάσχα σε φαράγγι και δεν μπορούσε να περπατήσει

Μια 26χρονη Καναδή κάλεσε σε βοήθεια το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, καθώς τραυματίστηκε στο πόδι στο φαράγγι Αυλάκι, κοντά στη μονή Γουβερνέτου, στα Χανιά της Κρήτης. Σύμφω...

Φόρτωση άρθρων...