Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Την Τετάρτη ανακοινώσεις για ενεργειακό πακέτο για φθηνότερο ρεύμα στους αγρότες

Οικονομία

Νέα μέτρα ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών. Η εξειδίκευση των μέτρων προβλέπεται να γίνει την Τετάρτη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλαίσιο της αγροτικής έκθεσης Agrotica στην Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην αξιοποίηση του προγράμματος «Απόλλων», που έχει ήδη ανακοινωθεί και αποτελεί το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. 

Στο πρόγραμμα αυτό, προβλέπεται να ενταχθούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι ομάδες αγροτών και όσοι παραγωγοί βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (με συμβόλαια τουλάχιστον 3 ετών).

Μέσω του προγράμματος θα καλυφθούν, εκτός από τις ενεργειακές ανάγκες των συγκεκριμένων αγροτικών ομάδων, και εκείνες των Δήμων, των Περιφερειών και των επιχειρήσεών τους, οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α’, οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Μέσω του προγράμματος η παραγόμενη ενέργεια του σταθμού ΑΠΕ θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την κατανάλωση στις εγκαταστάσεις του χρήστη. Ως εναλλακτικό σχέδιο έχει εξεταστεί ακόμη και η δημιουργία ενός αντίστοιχου προγράμματος «Απόλλων” αποκλειστικά για αγρότες».

Την ίδια στιγμή, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να προωθήσει περαιτέρω την ένταξη αγροτών στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», μέσω του οποίου παρέχονται σημαντικές επιδοτήσεις για την εγκατάσταση μικρών ηλιακών συστημάτων (ισχύος έως 10,8 κιλοβάτ) σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 

Οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν να εγκαταστήσουν είτε «απλό» φωτοβολταϊκό (με επιδότηση 40%) είτε να το συνδυάσουν με μπαταρία (η οποία ενισχύεται με 90%).

Παράλληλα, ένα πρόσθετο μέτρο θα είναι η κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων των αγροτών για όρους σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ, που συνιστά άλλη μια διευκόλυνση για τον αγροτικό κόσμο.

Η φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια για τον πρωτογενή τομέα συμπληρώνεται και με άλλα μέτρα, τα οποία υλοποιεί η κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτά είναι η πρόσφατη ρύθμιση για πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια στους αγρότες, που επλήγησαν από την θεομηνία Ντάνιελ. 

Στην πράξη με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την οπαδική βία πέρασε ρύθμιση, με την οποία αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων οφειλών των πληγέντων από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 με παροχή αγροτικής χρήσης, που αφορούν ενέργεια που έχουν καταναλώσει μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Οι οφειλές αυτές από 1/1/2026, θα μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι την 31/12/2030 με μηδενικό επιτόκιο, ενώ το Δημόσιο θα καλύψει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου.

Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι οι αγρότες που κατά την 4η /9/2023 είχαν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

H ρύθμιση για τους αγρότες έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με νέα μπλόκα, και στοχεύει σε μια πενταετής ρύθμισης των υποχρεώσεων στο ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη από τις 200.000 παροχές αγροτικού ρεύματος, το 30% δεν έχει πληρωθεί. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος του μέτρου, θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...