Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Το δεξαμενόπλοιο St Nikolas εντοπίσθηκε στα ανοικτά του ιρανικού νησιού Κεσμ

Ελλάδα

Το υπό σημαία των Νησιών Μάρσαλ ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, που βρίσκεται από την Πέμπτη σε ομηρία από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίσθηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ, ανέφερε σε καταχώρισή της στην πλατφόρμα X η υπηρεσία TankerTrackers.com.

Το Ιράν ακινητοποίησε το St Nikolas, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό πετρέλαιο με προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε τότε, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο από την επιχείρηση κατά την οποία δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν το πρωί της Πέμπτης το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν έδωσε στην δημοσιότητα η ιρανική τηλεόραση. Στο βίντεο φαίνονται ένοπλοι να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο πλοίο και να το καταλαμβάνουν.

«Το ελληνόκτητο, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο πλοίο, φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινό αργό πετρέλαιο, εντοπίσθηκε σήμερα ανατολικά του Νησιού Κεσμ του Ιράν. Το AIS (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων) είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε σε καταχώρισή της η TankerTrackers.

Οι ΗΠΑ είχαν συλλάβει το πλοίο σε μια επιχείρηση για την επιβολή κυρώσεων όταν έφερε το όνομα Suez Rajan. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε μεταδώσει την Πέμπτη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία αναφερόταν ότι το δεξαμενόπλοιο St Nikolas βρισκόταν καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως η κατάληψη του St Nikolas συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης με στόχο τις οδούς της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία, αλλά έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας – Τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, με βόρειους ανέμους το πρωί και βαθμιαία μεταβλητούς στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 12 και 25 βαθμών Κελσίου.

Φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκε πιστόλι κρυμμένο μέσα σε τοίχο κελιού -Τι είδαν οι αστυνομικοί

Ένα πιστόλι βρέθηκε κρυμμένο μέσα στον τοίχο κελιού στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος καθώς και αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα και βρήκαν το όπλο...

Φόρτωση άρθρων...