Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Το μαρτύριο της Θράκης - Νέες φωτιές σε Έβρο και Ροδόπη - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Για 8η ημέρα μαίνεται η φωτιά στον Έβρο, με το μέτωπο να έχει γίνει ένα με αυτό της Ροδόπης

Ελλάδα

Για όγδοη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Ροδόπη του Έβρου, με τις αρχές να ενεργοποιούν το 112, ζητώντας από τους κατοίκους της Αύρας να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς την Κομοτηνή, λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή τους.

Παράλληλα, εντολή εκκένωσης μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Ατάρνη και Πλάκα, ζητώντας τους να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Η εικόνα στον Έβρο

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Λεπτοκαρυά μετατοπίζονται οι δυνάμεις κατάσβεσης συμπεριλαμβανομένων τριών προωθητήρων γαιών του στρατού κι ενός φορτωτή, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το βόρειο δασικό σύμπλεγμα.

Οι φλόγες καίνε δρυοδάσος αλλά με το πύρινο μέτωπο να κινείται κόντρα στον αέρα. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα τελευταία ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών στον Έβρο με τα άλλα δύο να εντοπίζονται στη Δαδιά και τις Τρεις Βρύσες.

Στο τελευταίο μέτωπο, 30 υλοτόμοι με το προσωπικό του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει προς το Καταφύγιο Άγριας Ζωής που υπάρχει εκεί.

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Εν τω μεταξύ, την επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων κατάσβεσης των πύρινων μετώπων στη Δαδιά αποφάσισε να ζητήσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, μετά τη σημερινή (26/8) έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ο κ. Πέτροβιτς εξήγησε πως «αποφασίστηκε από το Συντονιστικό να ζητηθεί επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων για τον περιορισμό και την επέκταση της πυρκαγιάς, με στόχο να προφυλαχθούν οι δύο οικισμοί Κοτρωνιάς και Γιαννούλη, για να μη γίνει διασπορά της πυρκαγιάς προς άλλες κατευθύνσεις και απειληθεί ο ορεινός όγκος προς την περιοχή του Μεγάλου Δερείου. Γίνονται αντιπυρικές ζώνες αλλά φαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο».

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 48ωρο, καθώς αυτή τη στιγμή ο αέρας είναι σύμμαχος και πνέει κόντρα στο πύρινο μέτωπο, σύμφωνα όμως με τις καιρικές προβλέψεις, την Δευτέρα αναμένεται οι άνεμοι να γυρίσουν σε νοτιάδες αυξάνοντας τον κίνδυνο η πυρκαγιά να κινηθεί προς τον ορεινό όγκο της Ροδόπης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Απόπειρα εμπρησμού με drone σε επιχείρηση στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου

Μια απίστευτη απόπειρα εμπρησμού σε επιχείρηση ζωοτροφών στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο ερευνούν οι αρχές. Ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός «π...

Φόρτωση άρθρων...