Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Τραγικές ώρες στη Θεσσαλία – Σε ετοιμότητα για εκκένωση 14 περιοχές - Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 2.806 άνθρωποι

Βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία.

Ελλάδα
Tags: Λάρισα

Νέο μήνυμα του 112 εκδόθηκε για Κάτω_Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμό, να παραμείνουν σε ετοιμότητα οι κάτοικοι λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Λίγο μετά τις 16.00 ανάλογο μήνυμα εστάλη σε Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργο, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί, Λουτρό, και Κουλούρα, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες για ενίσχυση των αναχωμάτων του Πηνειού, η στάθμη του οποίου  έχει ανέβει σχεδόν στα 10 μέτρα.

Βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων.  Μεγάλη είναι η αγωνία για ακόμη 4 συμπολίτες μας που αγνοούνται στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.

Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 2.806 άνθρωποι

Στον Βόλο, συνεργεία εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Ο Βόλος θα είναι χωρίς νερό για τουλάχιστον 15 – 20 μέρες, όπως είπε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος με «πρόχειρη λύση μέσω γεωτρήσεων», ενώ για πόσιμο νερό υπάρχει μόνο εμφιαλωμένο. Εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο γίνεται η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο. Το σκηνικό της καταστροφής στο νομό συμπληρώνουν τα αποκομμένα χωριά του Πηλίου λόγω των διαλυμένων δρόμων, και τα κατεστραμμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Πολύ μεγάλη η ανησυχία και για την πόλη της Λάρισας, καθώς ήδη τα περίχωρα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Πηνειού ποταμού. Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ήχησε το 112 στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ. Όπως είπε ο δήμαρχος του Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπασε ανάχωμα. «Ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα έσπασε και γυρίζουν όλα τα νερά προς τον Δήμο Κιλελέρ» τόνισε.

Στα 2 μέτρα έφθασε η στάθμη του νερού στη συνοικία του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα, όπου απομακρύνονται συνεχώς άνθρωποι. Το νερό φτάνει περί τα 2 μέτρα σε κάποια σημεία της συγκεκριμένης συνοικίας ενώ τα ισόγεια και τα υπόγεια είναι ήδη πλημμυρισμένα. Ο κόσμος καλεί στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής προκειμένου να μεταφερθεί με βάρκες σε ασφαλή σημεία.

Ο κόσμος φεύγει και από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης όπου το νερό επίσης έφτασε στα σπίτια και έχουν πλημμυρίσει τα ισόγεια, όπως επίσης και στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, όπου υπάρχει και ένα ζήτημα με την πυροσβεστική που δεν μπορεί να βρει εύκολη πρόσβαση.

ΔΕΥΑΛ: Πεντακάθαρο το νερό

Η στάθμη του Πηνειού που περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης είναι στα 4 μέτρα σταθερά. Στο κομμάτι του Πηνειού που περνάει περιφερειακά από τη Λάρισα η στάθμη είναι πάνω από τα 10 μέτρα μεν, όμως έχει σταθεροποιηθεί κι ενδεχομένως να έχει πέσει και λίγο. Οι τεράστιες ποσότητες νερού μπορεί να μην αυξάνονται και να μην προστίθενται νέες, όμως μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα έχουν να διατρέξουν μια πολύ μεγάλη διαδρομή με πολλά σημεία στα οποία τα αναχώματα είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν.

Να σημειωθεί ότι για όσους δεν έχουν που να μείνουν λειτουργούν δύο δομές στη Λάρισα, στο κλειστό της Νεάπολης και στο κλειστό γυμναστήριο του πρώτου Γυμνασίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Επίσης, υπάρχει ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΛ ότι το νερό είναι πεντακάθαρο και μπορεί κανείς όχι απλά να το χρησιμοποιήσει για να πλυθεί, αλλά και για να το πιει.

Κλειστή η Εθνική Οδός για Αθήνα και θεσσαλονίκη

Πλημμηρισμένα παραμένουν τα χωριά πέριξη της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μητρούσια η συνοικία του Ιπποκράτη πέρασε τα δύσκολα χτες το βράδυ, εκεί όπου υπήρχαν ρωγμές στο ανάχωμα τις οποίες όμως κατάφεραν να κλείσουν για να μην σπάσει και φτάσει το νερό μέχρι το κέντρο της πόλης. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα δόθηκε στην κυκλοφορία η παλιά εθνική οδός Λάρισας – Βόλου, που μέχρι πρότινος ήταν κλειστή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Ηράκλειο επειδή ζευγάρι… τσακώθηκε με επιβάτες (βίντεο)

Μια πτήση της easyJet άλλαξε την πορεία της και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο εξαιτίας της ενοχλητικής και θορυβώδους συμπεριφοράς ενός ζευγαριού. Πιο συγκεκριμένα τ...

Φόρτωση άρθρων...