Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Τράπεζα Θεμάτων: Οι χάκερ στο «μικροσκόπιο» – Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζητάει τα ψηφιακά ίχνη

Ελλάδα

Μετά το διήμερο πρόβλημα με το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει πιάσει ήδη δουλειά και αναζητά εκείνον ή εκείνους που τη «χτύπησαν».

Για την έρευνα έχει συσταθεί ειδική ομάδα, η οποία καλείται να εντοπίσει, να ταυτοποιήσει και να συλλάβει τον δράστη ή τους δράστες.

Αρχικά έχει ξεκινήσει να συλλέγει στοιχεία από τη βάση δεδομένων του συστήματος που χτυπήθηκε με σκοπό να βρει τα ηλεκτρονικά ίχνη τα οποία είναι αυτά που θα οδηγήσουν στο δάχτυλο εκείνο που έδωσε την εντολή.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα τότε θα πρέπει να εντοπίσουν τη διεύθυνση της έδρας που βρίσκεται ο υπολογιστής που διέσπειρε το κακόβουλο λογισμικό. Δεν αποκλείεται όμως να μιλάμε για δεκάδες υπολογιστές οι οποίο έχουν χακαριστεί και χωρίς να το ξέρουν διασπείρουν το λογισμικό και προχωρούν στην επίθεση εν αγνοία τους.

Συνήθως τέτοιες επιθέσεις προκαλούνται από έμπειρα χέρια όμως δεν αποκλείεται να πρόκειται και για κάποιο πρόσωπο που απλά αγόρασε μία έτοιμη πλατφόρμα και ξεκίνησε τη δράση.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι να βρεθεί η αρχή του νήματος, η έρευνα όχι μόνο δεν θα σταματήσει αλλά θα επεκταθεί και στο εξωτερικό.

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο πρωθυπουργός

Μετά τα σοβαρά περιστατικά επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης.

Οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Ρώσοι χάκερ πίσω από την επίθεση;

Χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο έμπειρος δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου μετέδωσε αποκλειστικά πως οι ελληνικές Αρχές βλέπουν πίσω από τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση Ρώσους χάκερ. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν πρόκειται για την ομάδα «Killnet», η οποία έχει κάνει επιθέσεις DDοS (άρνησης υπηρεσίας) σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία, η Εσθονία, η Ιταλία, αλλά και της Βόρειας Αμερικής, όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Τα μέλη της ομάδας χάκερ δεν στοχεύουν στην αρπαγή των δεδομένων, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση. Οι Ρώσοι χάκερ χτυπούν συνήθως δίκτυα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πολλών ανθρώπων, όπως δίκτυα νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων, αεροπορικών εταιρειών, ακόμα και το δίκτυο το διαγωνισμού της Eurovision.

Η ομάδα «Killnet» ξεκίνησε από ένα ψηφιακό εργαλείο DDοS και έγινε κανονική ομάδα την περίοδο που η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία. Δημιουργήθηκαν δύο υποομάδες, τις ειδικές ψηφιακές δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας και την λεγεώνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η επίθεση κόστισε 150-200 χιλιάδες ευρώ. Όμως σε αναρτήσεις της ομάδας αυτής στο «Dark Web» φαίνεται πως το κόστος μίας τέτοια επίθεσης είναι πολύ λιγότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με 165 εκατ. «χτυπήματα» από 140 χώρες επιτέθηκαν οι χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων. Η επίθεση είχε διάρκεια σχεδόν μία ώρα, μπλοκάροντας τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Πέντε δικαστές απολύθηκαν από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων. Αντίθετα, οι αρεοπαγίτες έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους...

Φόρτωση άρθρων...