Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Τσελέντης για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό: «Με προβληματίζει ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά»

Προβληματισμό προκαλεί η «φτωχή» μετασεισμική ακολουθία στον Κορινθιακό Κόλπο μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής.  

«Λίγες φορές θα με δείτε επιφυλακτικό», ανέφερε το πρωί της ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ιτέα λίγο μετά τα 1 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Εξηγώντας τη φράση αυτή ο Άκης Τσελέντης επικαλέστηκε τρεις λόγους:

  • ξέρουμε ότι η περιοχή αυτή, ο κεντρικός Κορινθιακός, έχει μεγάλα ρήγματα με πολύ άσχημο ιστορικό
  • δεν έχουμε κάποιον μεγάλο μετασεισμό, ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο.
  • Έχουμε μαρτυρίες ότι τα νερά στον Κορινθιακό, στο Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο, έχουν τραβηχτεί ένα μέτρο μέσα τα νερά και αυτό δεν αποδίδεται στην πανσέληνο

Στην ερώτηση, ωστόσο, αν ανησυχεί για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, ο Άκης Τσελέντης είπε στο Οpen TV ότι «ένας σεισμός της τάξης του 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγματα».

«Το ρήγμα το γνωρίζουμε ποιο είναι, έχει διεύθυνση δύση-ανατολή, η διάρρηξη γίνεται προς την ανατολή για αυτό είχαμε εστίαση στο πώς έγινε αντιληπτό αυτό», πρόσθεσε ο σεισμολόγος.

Τέλος, ο Άκης Τσελέντης επέμεινε ότι «με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».

Την ίδια ώρα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «μετασεισμική ξηρασία» σε ανάρτησή του στο Facebook το πρωί προσθέτοντας ότι αυτό είναι «ασυνήθιστο» για σεισμό αυτού του μεγέθους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αφρικανική σκόνη: Αυξημένη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα με βήχα και δύσπνοια

Αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία παρατηρείται τις τελευταίες ώρες λόγω της αφρικανικής σκόνης. Τα κυριότ...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, γιορτάζουν οι: Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλλιος, Αχίλλειος Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα,...

Φόρτωση άρθρων...