Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Βαρώτσος: H μέθοδος ΒΑΝ μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Ελλάδα

Το ότι η μέθοδος ΒΑΝ μπορεί να έχει εφαρμογές και στην ιατρική με αιχμή την ανίχνευση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, υποστήριξε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος. 

«O λεγόμενος φυσικός χρόνος έχει το πλεονέκτημα ότι αντλεί την πληροφορία πότε ένα πολύπλοκο σύστημα που εξελίσσεται πλησιάζει το κρίσιμο σημείο και αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», ανέφερε ο Παναγιώτης Βαρώτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, οι πρώτες έρευνες και άρχισαν το 2007 και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πριν από μερικές εβδομάδες (πριν από την εκπνοή του 2023) παρουσιάστηκε μελέτη και για την εξ αποστάσεως ανίχνευση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ συνεργάτης του Παναγιώτη Βαρώτσου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ο φυσικός χρόνος μπορεί να βρει εφαρμογή στην εκτίμηση του κινδύνου παρακολουθώντας τη μεταβολή της εντροπίας που έχουν οι καρδιακοί παλμοί και αναλύοντάς τους».

Συγκεκριμένα, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου «έχει κατασκευαστεί φορητή μονάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει οξύμετρο, να καταγράψει τους καρδιακούς παλμούς και στη συνέχεια τα δεδομένα πηγαίνουν στον κεντρικό υπολογιστή που κάνει την ανάλυση και στέλνει την πληροφορία σε ένα τάμπλετ ή κινητό. Κατόπιν, αφού γίνει η έγκαιρη διάγνωση μπορεί ο ασθενής να πάει στον καρδιολόγο».

Σύμφωνα με ειδικούς, οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το σύστημα ανιχνεύει τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια με ποσοστό επιτυχίας 95%.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χανιά: Διασώθηκε τουρίστρια που τραυματίστηκε ανήμερα του Πάσχα σε φαράγγι και δεν μπορούσε να περπατήσει

Μια 26χρονη Καναδή κάλεσε σε βοήθεια το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, καθώς τραυματίστηκε στο πόδι στο φαράγγι Αυλάκι, κοντά στη μονή Γουβερνέτου, στα Χανιά της Κρήτης. Σύμφω...

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία, αλλά έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας – Τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, με βόρειους ανέμους το πρωί και βαθμιαία μεταβλητούς στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 12 και 25 βαθμών Κελσίου.

Φόρτωση άρθρων...