Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Βάσεις 2023: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις – Πού θα πέσουν, πού θα ανέβουν

Ελλάδα

Μετά τις πανελλήνιες, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις βάσεις 2023 και ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες εκτιμήσεις για το πού θα κινηθούν. Οι βάσεις αναμένονται νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές με ορίζοντα το τέλος Ιουλίου με τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Η ανακοίνωση των αναλυτικών βαθμολογιών όλων των μαθημάτων από το υπουργείο Παιδείας να τοποθετείται μετά τις εκλογές και το πιθανότερο λίγο πριν από το τέλος Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τα θέματα σε όλα τα μαθήματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά και δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές στις βαθμολογίες. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που επηρεάζεται από τη μέση επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, θα είναι δηλαδή κοντά στα περσινά επίπεδα.

Η πρώτη εκτίμηση προκύπτει από την αξιολόγηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, από τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα και από υποψήφιους που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις. Αναμένεται σταθερότητα στο πρώτο και δεύτερο πεδίο, ενώ στο τρίτο πεδίο μικρή πτώση στις υψηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές του τέταρτου πεδίου.

Ειδικότερα, για τις βάσεις ανά πεδίου αναμένονται τα εξής:

  • Ανθρωπιστικών Επιστημών: Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις.
  • Θετικών Επιστημών: Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
  • Επιστημών Υγείας και Ζωής: Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με πέρσι, ενδεχομένως με μικρές αυξομειώσεις.
  • Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο αναμένεται οι βάσεις να διατηρηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, και μικρή άνοδο στις υψηλές βαθμολογίες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σοκ στην Ημαθία: 23χρονη ξύπνησε με δύσπνοια και πέθανε – Ερευνώνται τα αίτια θανάτου

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, μετά τον απροσδόκητο χαμό μιας 23χρονης κοπέλας. Η νεαρή γυναίκα ξύπνησε το πρωί της Παρασκευής με έντονη δύσπνοια και κατέρρευσε...

Ηλεία: Πέθανε 66χρονος που εισέπνευσε φυτοφάρμακο κατά διάρκεια ραντίσματος στη Γαστούνη

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία στη Γαστούνη στην Ηλεία μετά την είδηση πως ο 66χρονος άνδρας, ο οποίος χθες εισέπνευσε φυτοφάρμακο ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει την κ...

Φόρτωση άρθρων...