Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Βασίλης Τόπαλος: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Ελλάδα

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου φέρνει στο «φως» η ιατροδικαστική εξέταση.

Η ιατροδικαστική εξέταση που φαίνεται να ολοκληρώθηκε χθες (04.01.2023) το απόγευμα δείχνει ότι ο 16χρονος έφυγε από τη ζωή εξαιτίας ενός αιματώματος στο δεξί κρόταφο και στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Αυτό που καλούνται τώρα να αποκρυπτογραφήσουν επιστήμονες και αστυνομικές αρχές είναι εάν αυτό θανατηφόρο τραύμα προήλθε από την πτώση στην τουαλέτα του γυμναστηρίου της 16η Δεκεμβρίου, από κάποιους άλλους παράγοντες ή σε συνδυασμό και των δύο περιπτώσεων.

Έτσι εκτός από το ατύχημα, ερευνούν εάν τα τραύματα στο κεφάλι του αθλητή προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια αγώνων προπόνησης (sparing) που έγινε την ίδια ημέρα και πριν την πτώση ή προϋπήρχαν αρκετό καιρό και δεν είχαν δώσει κάποια σημάδια στον αθλητή.

Το αργότερο τέσσερις ημέρες πριν χειρουργηθεί είχε δημιουργηθεί, σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα, το αιμάτωμα στο δεξί μέρος του κεφαλιού του Βασίλη Τόπαλου που αφαίρεσαν οι γιατροί του Τζανείου Νοσοκομείου στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο 16χρονος που διακομίσθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο του Πειραιά έφερε οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα στο δεξί ημισφαίριο του κεφαλιού του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και των γιατρών που χειρούργησαν τον άτυχο νεαρό πυγμάχο. 

Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και για ένα τραύμα παρόμοιο με αυτά που προκύπτουν από σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Στην ιατροδικαστική εξέταση το τραύμα του άτυχου πυγμάχου αναφέρεται ότι προκλήθηκε από «κάκωση υψηλής κινητικής ενέργειας λόγω αδράνειας κι επιβράδυνσης». Δηλαδή πρόκειται για ένα σφοδρό χτύπημα που τράνταξε τον εγκέφαλο του παιδιού και μπορεί να προήλθε είτε από την πτώση του είτε από χτυπήματα που μπορεί να δέχτηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων sparing εκείνη την ημέρα ή τα προηγούμενα 24ωρα.

Σχετικά με το είδος του αιματώματος, αλλά και τη χρονική στιγμή που προήλθε, οι ειδικοί τα χωρίζουν σε τρεις κατηγορίες. Στο οξύ υποσκλήριδιο που μπορεί να δημιουργηθεί από λίγες ώρες έως 4 ημέρες, το υποξύ υποσκληρίδιο που μπορεί να έχει αναπτυχθεί από την τέταρτη ημέρα έως κι έναν μήνα και το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα το οποίο έχει διάρκεια ζωής πάνω τριάντα ημέρες.

Ο Βασίλης Τόπαλος είχε παίξει με τρεις μεγαλύτερους αθλητές πριν καταρρεύσει

Με τρεις μεγαλύτερους αθλητές πυγμαχίας από εκείνον -κι όχι μόνο με έναν- φαίνεται να είχε παλέψει ο Βασίλης Τόπαλος, λίγη ώρα πριν βρεθεί λιπόθυμος στο πάτωμα της τουαλέτας του γυμναστηρίου της Καλλιθέας στις 16 Δεκεμβρίου του 2022.

 Ο 16χρονος αθλητής πυγμαχίας μεταφέρθηκε από την Καλλιθέα στο Τζάνειο και τελικά πέθανε μετά από 17 ημέρες νοσηλείας.

Την Τετάρτη και μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου της ιατροδικαστικής εξέτασης που αναφέρει ως αιτία θανάτου βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ο ιδιοκτήτης του γυμναστήριου την Καλλιθέα όπου συνέβη του μοιραίο περιστατικό κλήθηκε εκτάκτως στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με άλλα άτομα τα οποία ήταν αυτόπτες μάρτυρες.

Τι κατέθεσαν οι αθλητές που πάλεψαν με τον 16χρονο

Στις είκοσι ανέρχονται ήδη οι καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής, για την υπόθεση του Βασίλη Τόπαλου.

Την ώρα που σήμερα φίλοι και συγγενείς είπαν το τελευταίο «αντίο» στον 16χρονο πρωταθλητή, οι καταθέσεις για το μοιραίο συμβάν συνεχίζονται και, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έγιναν άλλες τρεις σήμερα, οι οποίες θεωρούνται και πιο κρίσιμες, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται για τις καταθέσεις τριών αθλητών που πάλεψαν -στο πλαίσιο προπόνησης- με τον 16χρονο Βασίλη Τόπαλο, όλοι διαφορετικής κατηγορίας λόγω κιλών.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι πως ο Βασίλης Τόπαλος έκανε μαζί με τους αντιπάλους του στην προπόνηση «ελεγχόμενο σπάρινγκ». Με λίγα λόγια, φαίνεται να πραγματοποιήθηκε σπάρινγκ, όχι σε συνθήκες κανονικού αγώνα, αλλά με «ελεγχόμενα» χτυπήματα, στο πλαίσιο της προπόνησης.

Να σημειωθεί πως την ώρα της πτώσης του 16χρονου στα αποδυτήρια δεν υπήρχε άλλο άτομο στο χώρο, με αποτέλεσμα να τον εντοπίσει χωρίς τις αισθήσεις του συναθλητής του, ο οποίος ειδοποίησε τους υπευθύνους και το ΕΚΑΒ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...