Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Η Αντζελίνα Τζολί μίλησε στο Κογκρέσο για τη βία κατά των γυναικών (video)

Η Αντζελίνα Τζολί έδωσε μια ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, για την επανέγκριση νομοσχεδίου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών παρουσίασε την Τετάρτη μια πρόταση για την εκ νέου έγκριση του νόμου της δεκαετίας του 1990 που επεκτείνει την προστασία για τα θύμα ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας. Είχε λήξει το 2019 λόγω της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο για την ανανέωση του νόμου ανακοινώθηκε από τον γερουσιαστή Ντικ Ντούρμπιν και μαζί του συμμετείχαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνάδερφοι, επιζήσαντες ενδοοικογενειακής βίας και η Αντζελίνα Τζολί.

Τι είπε στην ομιλία της η Αντζελίνα Τζολί

«Όταν στέκομαι εδώ στο κέντρο της δύναμης του έθνους μας, μπορώ να σκεφτώ μόνο όλους όσους έχουν νιώσει ανίσχυροι από τους καταχραστές τους, από ένα σύστημα που απέτυχε να τους προστατεύσει» είπε η διάσημη ηθοποιός. «Γονείς των οποίων τα παιδιά δολοφονήθηκαν από έναν κακοποιητικό σύντροφο, γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και που δεν έχουν γίνει πιστευτές, παιδιά που έχουν υποστεί τραύμα καθώς αλλάζει η ζωή τους και μετατραυματικό στρες στα χέρια των πιο κοντινών τους ανθρώπων».

 

Κάλεσε τους γερουσιαστές των ΗΠΑ να περάσουν τον νόμο και είπε: «Επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές ψήφους που θα ρίξετε φέτος στη Γερουσία. Όταν υπάρχει σιωπή από ένα Κογκρέσο που είναι πολύ απασχολημένο για να ανανεώσει το νόμο για τη βία κατά των γυναικών για μία δεκαετία, ενισχύει αυτή την αίσθηση αναξιότητας. Σκέφτεσαι: ‘υποθέτω ότι ο θύτης μου έχει δίκιο, υποθέτω ότι δεν αξίζω και πολύ’» είπε η Αντζελίνα Τζολί με τα μάτια της κατακόκκινα από την συγκίνηση.

Συνέχισε: « Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι επιζώντες κακοποίησης, τα θύματα των αποτυχημένων συστημάτων μας δεν επιτρέπεται να θυμώνουν. Υποτίθεται ότι πρέπει να είστε ήρεμοι, υπομονετικοί και να ρωτάτε ευγενικά. Αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι όταν είναι σαν κάποιος να κρατάει το κεφάλι σας κάτω από το νερό. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι όταν βλέπετε κάποιον που αγαπάτε να πληγώνεται. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι εάν, αφού σας έχουν στραγγαλίσει και βρείτε το θάρρος να μιλήσετε, ανακαλύψετε ότι οι πιθανότητες σας να αποδείξετε την κακοποίηση έχουν πλέον χαθεί επειδή κανείς δεν έλαβε υπόψη τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι μώλωπες στο μαύρο ή καφέ δέρμα δεν διακρίνονται εύκολα και κάποιος απέτυχε να ελέγξει σωστά για σημάδια τραυματισμού».

Με σπασμένη τη φωνή μιλά για τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους

Η Αντζελίνα Τζολί μίλησε επίσης για τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από ενδοοικογενειακή βία. Προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της και με σπασμένη τη φωνή, πρόσθεσε: «Κυρίως θέλω να αναγνωρίσω… τα παιδιά που είναι τρομοκρατημένα και υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Και τους πολλούς ανθρώπους για τους οποίους αυτός ο νόμος έρχεται πολύ αργά».

«...Οι γυναίκες που έχουν υποφέρει μέσα από το σύστημα με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη που εξακολουθούν να φέρουν τον πόνο και το τραύμα της κακοποίησής τους, οι νεαροί ενήλικες που επιβίωσαν από την κακοποίηση και αναδείχθηκαν πιο δυνατοί, όχι λόγω του συστήματος προστασίας των παιδιών, αλλά παρά το γεγονός αυτό και τις γυναίκες και τα παιδιά που πέθαναν και θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος που εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερουσία το 1990 από τον Τζο Μπάιντεν όταν ήταν γερουσιαστής από το Ντελαγούερ, στοχεύει στη μείωση της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας και στη βελτίωση της ανταπόκρισης σε αυτήν μέσω μιας ποικιλίας προγραμμάτων επιχορήγησης. Μια μεταγενέστερη εκδοχή συμπεριλήφθηκε τελικά σε ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για το έγκλημα που υπέγραψε ο τότε Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τέσσερα χρόνια αργότερα. Το Κογκρέσο επανεξουσιοδότησε τον Νόμο για τη Βία κατά των Γυναικών τρεις φορές έκτοτε.
 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (17-04-2024)

Oι αγώνες ρεβάνς στα ζευγάρια Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ για την προημιτελική φάση του Champions League, το ματς του Προμηθέα με τη Μάλαγα και η ...

Φόρτωση άρθρων...