Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Παρασκήνιο

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. 
Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσεις, στο κορυφαίο δυνατό επίπεδο, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι ακραίες εντάσεις και οι κρίσεις μεταξύ των δύο χωρών – παρά τον γνωστό αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα του Ερντογάν- αποτελούν παρελθόν. Και αυτό το γεγονός από μόνο του, στην εκκίνηση μάλιστα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου – φέτος αναμένεται να βουλιάξει το Αιγαίο από επισκέπτες -  συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

@ Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί πριν τις Ευρωεκλογές την Βόρειο Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα την Χειμάρρα, ο εκλεγμένος δήμαρχος της οποίας Φρέντι Μπέλερης (και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ) παραμένει σιδηροδέσμιος στις Αλβανικές φυλακές, επειδή έτσι το αποφάσισε ο Ράμα.  

@ Μεγάλη ήταν η δυσφορία όπως μάθαμε στο Μέγαρο Μαξίμου, για το φιάσκο της ΕΡΤ, σε ότι έχει να κάνει με τα παρατράγουδα που σημάδεψαν την συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Eurovision. Και το φιάσκο, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, το χρεώνεται η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης και ειδικά ο πρόεδρος της Κωνσταντίνος Ζούλας. 

@ Ανεβάζει ταχύτητες η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς απομένουν λιγότερες από τριάντα ημέρες για τις ευρωεκλογές και η μεγάλη μάχη δίνεται για την πολυπόθητη κατάκτηση της δεύτερης θέσης με ένα ισχυρό ποσοστό.
Ποιο είναι το ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ; Μεταφράζεται κατά κύριο λόγο σε ένα υψηλό διψήφιο - στη σφαίρα του 14% με 15% - με τη Χαριλάου Τρικούπη να πιστεύει πως ανεξάρτητα με τα ευρήματα το δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα θα εκπλήξουνε ακόμα και τον πιο αισιόδοξο.
Την αισιοδοξία αυτή την εδράζουν στα μηνύματα που λαμβάνουν από τους πολίτες ανά τη χώρα, αλλά και στις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συντηρεί απλώς τις δυνάμεις του, αλλά βελτιώνει τα ποσοστά του σε αρκετούς νομούς της χώρας και αυξάνει τη συσπείρωσή του.

@ Επειδή συνήθως οι ενδιαφέρουσες παρασκηνιακές επαφές καίγονται όταν έρχονται στην επιφάνεια, η στήλη θα αποφύγει ονόματα και συγκεκριμένα περιστατικά. Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτό το διάστημα, η κεντροαριστερά στις… τραπεζαρίες αναστενάζει! Σε απλά ελληνικά, πολιτικά στελέχη και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Αριστερά προσκαλούν και προσκαλούνται, προκειμένου να οικοδομηθούν γέφυρες, να λιώσει ο πάγος και να στρωθεί το έδαφος για τις διεργασίες που θα πρέπει να γίνουν μετά τις Ευρωεκλογές. Σημειωτέον ότι σε αρκετά από αυτά τα τραπέζια – τα περισσότερα εκ των οποίων είναι βραδινά και λαμβάνουν χώρα κάποια στο κέντρο – στην περιοχή των Ανακτόρων, συγκεκριμένα… – και κάποια άλλα στο Κάτω Χαλάνδρι, προκύπτουν πολύ περισσότερες συμφωνίες και κοινές διαπιστώσεις από όσες θα υπέθετε κανείς…

@ Είχε καιρό να γνωρίσει τέτοιες εσωκομματικές πιένες ο Φώτης Κουβέλης. Ναι, καλά διαβάσατε: ο ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ, που έχει μείνει στο πολιτικό σκηνικό ως «ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» -Πρόεδρος Δημοκρατίας, εν προκειμένω- έχει εντυπωσιάσει τον Στέφανο Κασσελάκη και φέρεται να ανταλλάσσει μαζί του απόψεις επί παντός του επιστητού. Τώρα, το κατά πόσον αυτό είναι καλό ή κακό για τον Κασσελάκη, είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Όπως και να έχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους ελάχιστους που αντιμετωπίζουν τον Κουβέλη κανονικά, αφού για την πλειοψηφία των στελεχών της Κουμουνδούρου, ο ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ παραμένει ξένο σώμα, 14 χρόνια μετά την διάσπαση…

@ Παρότι η σχέση του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη έχει περάσει από 40 κύματα, εσχάτως έχει επιστρέψει στην περίοδο του μέλιτος. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι οι δυο τους συναποφασίζουν, ούτε ότι ο Παππάς είναι υπαρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φιλοδοξούσε όταν έδινε την στήριξη του στο Στέφανο Κασσελάκη για το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Αντιθέτως, ο τομεάρχης Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα διαβουλεύεται με διάφορους άγνωστους συμβούλους του και θα ανακοινώνει στην κοινωνία – και μαζί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – τις θέσεις του κόμματος για όλα τα θέματα – της οικονομίας συμπεριλαμβανομένης.

@ Αποδέκτες ηχηρών αντιδράσεων γίνονται τις τελευταίες ημέρες πολλοί γαλάζιοι βουλευτές από τοπικούς παράγοντες και ψηφοφόρους που δεν υποδέχονται με θετικό τρόπο τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας. Παρ’ ότι για την κυβέρνηση, ο νέος δικαστικός χάρτης συνιστά μία σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης και σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, πολλές τοπικές κοινωνίες «βράζουν».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και αυτοδιοικητικά στελέχη που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία πρωτοστατούν στις τοπικές κινητοποιήσεις, ενώ έχουν στείλει και επιστολές διαμαρτυρίες προς το Μέγαρο Μαξίμου.

@ Όσοι μετακινήθηκαν τις μέρες του Πάσχα σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής χώρας διαπίστωσαν ότι οι τιμές των καυσίμων είναι μέχρι και 0,30 ευρώ υψηλότερες σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως τη... φτωχομάνα Αθήνα. Ενδεικτικά μερικές τιμές της βενζίνης, οι οποίες προκαλούν... εγκεφαλικό, ήταν τα 2,40 ευρώ το λίτρο στη Μήλο και στην Πάτμο, τα 2,33 ευρώ στη Σαντορίνη, τα 2,28 ευρώ στη Λευκάδα, ενώ 2,26 ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή στη Ρόδο και 2,24 στην Κέρκυρα. Μιλάμε για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων φυσικά, γιατί αν κάποιος χρησιμοποιεί την ενισχυμένη, τότε οι τιμές στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, φτάνουν ακόμη και τα 2,60 ευρώ το λίτρο! Δηλαδή για ένα μέσο αυτοκίνητο που καταναλώνει 7 λίτρα στα 100, τότε το κόστος διαμορφώνεται από 14-20 ευρώ, ενώ αν μιλάμε για απόσταση πήγαινε-έλα 500 χιλιόμετρα, το κόστος ανεβαίνει στα 70-100 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα διόδια. Σε λίγο, όποιος οδηγεί αυτοκίνητο θα θεωρείται... εφοπλιστής.

@ Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται το τεράστιο project της κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη με στόχο την εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια, το οποίο υλοποιούν η ΔΕΗ, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και ο Όμιλος Κοπελούζου. Πρόκειται για μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία θα έχει ισχύ 840 Μεγαβάτ και θα παράγει ετησίως 5 Τεραβατώρες, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής θα ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του, θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, που θα εξάγεται σχεδόν σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Η εταιρεία που υλοποιεί το έργο είναι η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», στην οποία το 51% των μετοχών κατέχει η ΔΕΗ, το 29% η ΔΕΠΑ Εμπορίας και το υπόλοιπο 20% ο όμιλος Damco Energy. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, ενώ έχει ήδη εκδοθεί η οικοδομική άδεια και κατασκευάζεται ο κύριος εξοπλισμός του σταθμού στα εργοστάσια της General Electric.

@ Aυστηρή προειδοποίηση προς την Apple έστειλαν οι όμιλοι των βρετανικών εφημερίδων (News Media Association), με αφορμή την πρόθεση του τεχνολογικού «κολοσσού» να επιβάλει το εργαλείο «web eraser», που αφορά στον αποκλεισμό των διαφημίσεων.
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, οι εκδότες εκτιμούν πως το συγκεκριμένο app θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων και θα υποβαθμίσει το δημοσιογραφικό έργο.
Όλα ξεκίνησαν, όταν η Apple αποκάλυψε την πρόθεσή της να να συμπεριλάβει στην επόμενη ενημέρωση λογισμικού iOS 18 μια λειτουργία προστασίας της ιδιωτικής ζωής με βάση την τεχνητή νοημοσύνη στο πρόγραμμα περιήγησης Safari, η οποία θα αφαιρεί διαφημίσεις ή άλλο ανεπιθύμητο περιεχόμενο ιστοσελίδων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κυβερνητικές πηγές: Υποκριτική η στάση Κασσελάκη στο θέμα Πολάκη - Για τα μάτια του κόσμου η διαγραφή

Υποκριτική χαρακτηρίζουν τη στάση του κ. Στέφανου Κασσελάκη στο θέμα Πολάκη στελέχη της Κυβέρνησης, με βάση τα όσα είπε χθες (25/7) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το στέλεχος του κόμματ...

O Πολάκης ξεπέρασε τα εσκαμμένα: Προσπάθησε να μπει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν του επέτρεψαν

Σαν ταύρος εν υαλοπωλείω περιφερόταν μέσα και έξω από τη Βουλή ο Παύλος Πολάκης μετά την απόφαση να τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Χανίων προσπάθησε να...

Φόρτωση άρθρων...