Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Πρωτοβουλίες για να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες, κερδίζει και το στοίχημα της Παιδείας ο Πιερρακάκης και γιατί ανησυχούν κάποιοι (απλήρωτοι) συνεργάτες του Κασσελάκη

Παρασκήνιο

Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης του  μετώπου με τους αγρότες προχωρά η Κυβέρνηση. Η πρώτη από αυτές ήταν η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της επιπλέον αρωγής που μπορεί να φτάσει και τα 10.000 για τις επιχειρήσεις, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία. 
Και έπονται νέες σημαντικές παρεμβάσεις - ενισχύσεις, που έχουν να κάνουν με το καύσιμα αλλά και με το κόστος των λιπασμάτων, της πρώτης ύλης και των ζωωτροφών που χρησιμοποιούν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να υπάρξουν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα εκτονώσουν την βαλβίδα του μετώπου Κυβέρνησης – Αγροτών.

@ Ο ελιγμός Πιερρακάκη, που συνοδεύτηκε και από την επικύρωση από τους Πρυτάνεις της απόφασης να διεξαχθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις, σε όσες σχολές τελούν υπό κατάληψη ικανοποίησε απόλυτα το Μαξίμου. Πρώτιστα όμως ανακούφισε χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειες τους, αφού έσπασε η ομηρία των Πανεπιστημίων από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες… κοινωνικούς αγωνιστές και δεν χαθεί τελικά το εξεταστικό εξάμηνο. Είναι ξεκάθαρο πως ο διακομματικά δημοφιλής και αντικειμενικά ικανός Κυριάκος Πιερρακάκης θα κερδίσει και δύσκολο στοίχημα της Παιδείας.

   @ Το ποσό των 4 δισ. ευρώ άντλησε η Αθήνα από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο προσέλκυσε εκρηκτική ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ. Η υψηλή ζήτησε έφερε τη μείωση της απόδοσης στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (από 85 μονάδες βάσης αρχικά), δηλαδή περίπου στα επίπεδα του 3,45%.    
Το Bloomberg αποδίδει το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα στη «βιασύνη» των επενδυτών να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά μιλά και για μια ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς, έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η υγιής ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή επέτρεψαν στην Ελλάδα να μειώσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της σχεδόν κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση –με μεγάλη διαφορά- σε όλο τον κόσμο.
 

@ Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνες οι φωνές- μεταξύ αυτών και βουλευτών, που κάνουν δεύτερες σκέψεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, προβληματισμό και επιφυλάξεις εκφράζουν τουλάχιστον  οκτώ βουλευτές του κόμματος, κυρίως της επαρχίας, που  προσανατολίζονται προς καταψήφιση. Μάλιστα, οι ενστάσεις άρχισαν να διατυπώνονται μετά την επίσκεψη βουλευτών στις εκλογικές τους περιφέρειες την περίοδο των εορτών, οι οποίο εξεπλάγησαν από τη σφοδρότητα των αντιδράσεων που συνάντησαν από συντηρητικούς ψηφοφόρους τους.
Σοβαρότατες επιφυλάξεις και διαφωνίες έχει και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη,  ωστόσο φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις, καθώς από τη Χαριλάου Τρικούπη της διαμήνυσαν ότι αν επιμένει στη θέση της κατά του νομοσχεδίου, θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα που κατέχει.
 

@ Το ευρωψηφοδέλτιο έχει 42 θέσεις, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να έχει διαβεβαιώσει... τουλάχιστον 50 συνομιλητές του ότι θα ήθελε να τούς δει να μετέχουν στην λίστα των Ευρωεκλογών. Μάλιστα, σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές κάποιες από τις επαφές του προέδρου με παρουσιαστές, αθλητές, πρωταθλητές, δημοσιογράφους και όσοι ήδη διεξάγουν προεκλογικό αγώνα βιώνουν μεγάλη αγωνία. Υπήρξαν, δε, και παράγοντες που επισήμαναν στον Κασσελάκη ότι επειδή υπάρχει η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει 3 ευρωβουλευτές (που είναι και το πλέον ρεαλιστικό σενάριο...), αν σε αυτούς τους 3 ο ένας ή οι δύο είναι άσχετοι με την πολιτική και με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε επί της ουσίας η Κουμουνδούρου δε θα έχει καθόλου «ευρωομάδα». Πάντως, ο ίδιος, τις συναντήσεις, τις κρούσεις και τις προτάσεις τις συνεχίζει κανονικά...
 

@ Η αγωνία έχει κατακυριεύσει ορισμένους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη που παραμένουν απλήρωτοι ή είναι «μέσα» κάποια μηνιάτικα, καθώς ακούνε ότι η εικόνα του σπιτιού στις Σπέτσες δεν αντιστοιχεί με εκείνη ενός πλούσιου ανθρώπου, όπως τον παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, κάποιοι εκ των ανησυχούντων θα παραδώσουν και ένα τελεσίγραφο στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, ώστε να μην περνά ο χρόνος χωρίς... χρήμα.
 

@ Η κυβέρνηση με το τελευταίο πρόστιμο που επέβαλε σε μεγάλη πολυεθνική για αισχροκέρδεια στο βρεφικό γάλα, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας είναι μια μπανανία. Μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει ότι δεν θα γίνουμε τέτοια, ωστόσο, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί δείχνουν ότι οι ξένες πολυεθνικές κάνουν πάρτι στην Ελλάδα. Ξέρουν ότι είμαστε... κορόιδα και γνωρίζουν ότι θα κονομήσουν. Το βρεφικό γάλα είναι το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα των παράλογων αυξήσεων που παρατηρούνται σε πολλά προϊόντα. Μάλιστα ο Κώστας Σκρέκας έχει παραδεχθεί ότι η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου, που διεξάγει τους ελέγχους στην αγορά, είναι υποστελεχωμένη. Γενικώς, ο ένας προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον για τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2019 και ιδίως στο σκέλος της αγοράς, θα έπρεπε να είχε δείξει  πιο οξυμένα αντανακλαστικά.
 

@ Στις κορυφαίες επιλογές της Optima Bank βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ, για την οποία δίνει την τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ, αισθητά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα των 12,20 ευρώ, καθώς εντοπίζει σημαντικό discount στην αποτίμησή της. Όπως εξηγεί η Optima Bank, η ΔΕΗ, σε σύγκριση με τους ομοτίμους, εμφανίζεται βαθιά υποτιμημένη σε όρους EV/EBITDA, με βάση τις εκτιμήσεις του 2024 – 2025, αφού διαπραγματεύεται με discount 29-39%.
 

@ Υπογράφηκε μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και της THE GRID Α.Ε. (εταιρεία συμφερόντων της NOVAL PROPERTY και της BROOKLANE) η σύμβαση για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι, συνολικού προϋπολογισμού 96,5 εκατ. ευρώ. Η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη εγκατασταθεί στο χώρο και το συνολικό έργο, περιλαμβανομένου περιβάλλοντος χώρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2026, ενώ αρκετά νωρίτερα θα παραδοθεί στους μισθωτές για εγκατάσταση και ολοκλήρωση των εσωτερικών εργασιών διαρρύθμισης.
Το συγκρότημα  γραφείων THE GRID, πρόκειται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 16.100 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και θα έχει συνολική επιφάνεια 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε  χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους.
 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στέφανος Κασσελάκης: Παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στην Κέρκυρα μαζί με τον Τάιλερ

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπλης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σ...

Το στρατηγείο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο

Σε αγώνα σπριντ έχει επιδοθεί ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί καθημερινά ...

Φόρτωση άρθρων...