Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Τι αποκαλύπτει πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση για την δυναμική της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, αυτοί είναι οι περιορισμοί στην Golden Visa που (επιτέλους) αποφάσισε και ανακοινώνει η Κυβέρνηση  

Παρασκήνιο

 Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα εξακολουθήσουν να κατέχουν το 63% των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos που διενεργήθηκε για το Euronews, παρά το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, αυξάνεται η δυναμική της ακροδεξιάς, ενώ καταρρέουν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι.
Με βάση τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας, στην Ελλάδα πρώτο κόμμα προβλέπεται να είναι η Νέα Δημοκρατία και στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

@ Όπως σημειώνει το Euronews, παρά τα πέντε ταραγμένα χρόνια που πέρασαν, κατά τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την πανδημία, την εκτίναξη των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ipsos προβλέπει μικρή αλλαγή μόνο στην τύχη των δύο κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων της ΕΕ, ενώ αποτυπώνει ότι οι κεντρώοι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση των νομοθετημάτων.
Ωστόσο, τα κόμματα της ριζοσπαστικής και ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντικά κέρδη, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ.

@ Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που ανήκουν στο κεντροδεξιό ΕΛΚ και στους Σοσιαλιστές αναμένεται να μεταβληθεί κατ' ελάχιστο ποσοστό από τη σημερινή τους θέση, σύμφωνα με την έρευνα.
Στην τρίτη θέση θα έρθει το αποδυναμωμένο Renew Europe, ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η ανερχόμενη ριζοσπαστική δεξιά ID και οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες του ECR θα βυθίσουν το κόμμα των Πρασίνων στην έκτη θέση, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

@ Αυστηρούς περιορισμούς στη χορήγηση της Golden Visa καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε σε συνδυασμό με τα νέα αυξημένα όρια επένδυσης να μπει ένα «φρένο» στη συνδρομή των «χρυσών διαβατηρίων» στην αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων αλλά και των ενοικίων. 
Όπως αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης, καθιερώνεται «κόφτης» 120 τετραγωνικών μέτρων ως ελάχιστο όριο επιφάνειας ακινήτου και αυστηρός περιορισμός μη διάθεσης των συγκεκριμένων ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Το όριο των τετραγωνικών αλλά και της αξίας της επένδυσης θα είναι ανά ακίνητο, γεγονός που σημαίνει πως ένας επενδυτής δεν θα παίρνει Golden Visa με δύο αγορές ακινήτων των 60 τετραγωνικών έκαστο, αλλά μόνο εφόσον είναι -ανά ακίνητο- 120 τ.μ. και πάνω. 

@ Τα νέα όρια επένδυσης καθιερώνουν τρεις ταχύτητες. Στην πρώτη βρίσκονται τα διατηρητέα κτίρια, όπου το ελάχιστο ποσό επένδυσης θα είναι 250.000 ευρώ, ώστε να δοθεί και ένα κίνητρο επισκευής τους.
Στη δεύτερη ταχύτητα, περιοχές της περιφέρειας, ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική, όπου σήμερα το όριο είναι 250.000 ευρώ, το νέο όριο ανεβαίνει στα 400.000 ευρώ.
Στην τρίτη ταχύτητα, Αττική, Θεσσαλονίκη και δημοφιλή νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων, όπου σήμερα ισχύει το όριο των 500.000 ευρώ, αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.

@Την ίδια στιγμή πάντως σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση βρίσκονται όσοι αναζητούν ακίνητο προς ενοικίαση, καθώς ως νέοι... νοικάρηδες, καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα υψηλά ποσά σε σχέση με τις δυνατότητες τους, ενώ σχετικά καλύτερες είναι οι συνθήκες για τους λεγόμενους «καλούς ενοικιαστές» που είναι χρόνια σε μια κατοικία και είναι συνεπείς. 
Η ξέφρενη πορεία αύξησης των ενοικίων αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). σύμφωνα με τα οποία, κατά την περίοδο 2018-2023, το ποσοστό διαμορφώθηκε μεταξύ 43,2%-52,1%! Μόνο πέρυσι, η αύξηση διαμορφώθηκε μεταξύ 6%-10%, ενώ με βάση τις τάσεις στην κτηματαγορά, οι αυξήσεις κατά τη φετινή χρονιά, θα κινηθούν υψηλότερα του 5%. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα μας παραμένει πρώτη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων δεν γονατίζει μόνο τη φτωχολογιά, αλλά αγγίζει πλέον και τα μεσαία εισοδήματα.

@ Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, σούπερ μάρκετ) εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο, τα έξι στα δέκα νοικοκυριά, με την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) στη δεύτερη θέση, αλλά αρκετά πιο χαμηλά από την πρώτη πηγή ανησυχίας. 
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων από τη νέα έρευνα της Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, για την πορεία της οικονομίας, την ακρίβεια, το πρόβλημα στέγης ενώ εξετάζεται και το θέμα της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές.

@ Ο Κώστας Τσουκαλάς δεν είναι απλώς ένας πασίγνωστος και πολύ αποτελεσματικός εργατολόγος, αλλά και ένα δυνάμει στέλεχος της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, το όνομά του είχε «παίξει» και για τον δήμο Αθηναίων, παρότι δεν κατάφερε τελικώς να πάρει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, επειδή ακριβώς η αναγνωρισιμότητά του και η πρόσβαση που έχει σε ειδικά κοινά προφανώς και δεν είναι καθόλου αμελητέα, η στήλη μαθαίνει ότι τουλάχιστον σε δύο κόμματα «πάγωσαν» όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος, φυσικά για την Κουμουνδούρου, αλλά και για τη Νέα Αριστερά, αφού αμφότερα τα κόμματα θα ήθελαν τον Τσουκαλά στις τάξεις και τα ευρωψηφοδέλτιά τους. 

@ Αν στην πραγματική ζωή ισχύει μία φορά το περίφημο ρητό «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες», τσην πολιτική ισχύει δέκα. Παρά ταύτα, η στήλη έχει διασταυρώσει την απόφαση των συνιδρυτών της Νέας Αριστεράς ακόμη και να… αλλάξουν δουλειά, παρά να αναγκαστούν να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αν η ζωή τους έθετε ένα τέτοιο δίλημμα. Το πρόβλημα δηλαδή είναι ευρύτερο από τον Στέφανο Κασσελάκη. Όλοι οι «νεοαριστερίτες» επιμένουν στους συνομιλητές τους πως επ’ ουδενί θα μπορούσαν να βρεθούν ξανά στο ίδιο κόμμα με τον Νίκο Παππά, τον Παύλο Πολάκη, τον Γιώργο Τσίπρα και την αποδέλοιπη… «dream team» του «κασσελακισμού».  

@ Σε απλά ελληνικά, ακόμη κι αν ο Στέφανος Κασσελάκης μπορούσε με ένα μαγικό τρόπο να φύγει απ’ τη μέση και να αναλάβει ξανά τα ηνία του, κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας, τότε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και άλλοι δεν θα ήθελαν να βρεθούν σε δυσάρεστη θέση να συνυπάρξουν ξανά με τους προαναφερθέντες. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν κάποια στιγμή προχωρήσει σε κάποια αποκοτιά ο Αλέξης Τσίπρας, δε θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι οι «40άρηδες» πρώην υπουργοί του θα είναι στο πλευρό του…

@ Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, παρά την αναβολή της αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s, την περασμένη Παρασκευή. 
Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, διαπραγματεύονταν με απόδοση 3,30 που ήταν μεγαλύτερη μόνο 19 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο ισπανικό τίτλο και 36 μονάδες από το 10ετές της Πορτογαλίας. Το δε spread με το γερμανικό δεκαετές, έχει σταθεροποιηθεί τον τελευταίο καιρό κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.
Με αυτές τις επιδόσεις, είναι δύσκολο κανείς να ισχυριστεί ότι η αναβολή της αναβάθμιση από τη Moody’s, έπληξε με κάποιο τρόπο το κύρος των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι αγορές δεν φάνηκαν να ενοχλούνται.

@ Iσχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του οποίου θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές την ώρα που τρέχει παράλληλα προαιρετική προσφορά επαναγοράς παλαιότερης έκδοσης.
Συγκεκριμένα, οι προσφορές για την έκδοση ξεπέρασαν τα 1,75 δισ. ευρώ συμπιέζοντας το επιτόκιο στο 5,875% από την περιοχή του 6,25% που είτε τεθεί στην αρχική καθοδήγηση, με την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ.
Το νέο ομόλογο, η έκδοση του οποίου γίνεται υπό το πρόγραμμα έκδοσης ομολογιών Global Medium Term Note Programme συνολικού ποσού 5 δισ. ευρώ της Τράπεζας, θα τεθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Κυβίστηση εξάδελφου Κασσελάκη για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών - «Δεν τις θέλουμε», λέει τώρα

Σε κωλοτούμπα για την τοποθέτησή του για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών μετά τον αποκλεισμό του κόμματος από τις ευρωεκλογές, προχώρησε ο ξάδερφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ...

Η Ελεονώρα Μελέτη μίλησε για όλα στον Νίκο Χατζηνικολάου: Γιατί θέλω να εκλεγώ ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» την Ελεονώρα Μελέτη. Η Ελεονώρα Μελέτη τόνισε αρχικά πως έχει τη στήριξη του άνδρα της και ότι αποφάσισαν από κοιν...

Φόρτωση άρθρων...