Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ευρωεκλογές: Ποιοι ανησυχούν περισσότερο για το αποτέλεσμα της κάλπης και τι δείχνουν οι «καραμπόλες»

Παρασκήνιο

Ογδόντα ημέρες απέμειναν έως τις Ευρωεκλογές και τα κόμματα προετοιμάζονται πυρετωδώς για να δώσουν τη μάχη τους, ρίχνοντας τα βέλη τους στους αντιπάλους τους, αποφεύγοντας να μιλήσουν για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Μια χαρτογράφηση της μέχρι στιγμής κατάστασης, διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:

  • Η κυβέρνηση βλέπει ότι έως τις εκλογές θα έχει εκτονωθεί η πίεση λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και θα ρίξει το βάρος στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων της πολιτικής της, κυρίως στο μέτωπο της ακρίβειας, αλλά και των εισοδημάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει δυνατά την "μπάλα" που ξέρει στο μέτωπο της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και στην υγεία, όπου χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Ταυτόχρονα, όσο υπάρχουν στο προσκήνιο ζητήματα βίας, μπαχαλάκηδων και καταληψιών, θα θελήσει να τα αξιοποιήσει, ώστε να δει η κοινωνία, ποιοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για το αύριο των νέων ανθρώπων και ποιοι είναι αυτοί που αποτελούν τους διαχρονικούς προστάτες των κακοποιών στοιχείων.

Μια μεγάλη υποχώρηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου είναι προφανής, ωστόσο, πολλά θα παιχτούν στη σύγκριση που θα γίνει με τις Ευρωεκλογές του 2019. Αν η διαφορά είναι μικρή, τότε ο Μητσοτάκης δεν θα... γρατσουνιστεί ούτε στο ελάχιστο. Αν είναι αρκετά μεγαλύτερη από το 33% του 2019, τότε, ίσως υπάρξουν κάποιες φωνές αμφισβήτησης, κυρίως σε σχέση με τον κεντρώο προσανατολισμό του αρχηγού και πρωθυπουργού.

Η πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις εθνικές εκλογές είναι δεδομένη και θα είναι σημαντικότατη, ωστόσο, το μέτρο σύγκρισης θα είναι οι Ευρωεκλογές του 2019. Αν η απόσταση είναι μικρή για την κυβέρνηση και κρατήσει τον δεύτερο σε μεγάλη απόσταση, τότε δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα ο Μητσοτάκης. Αν υπάρχει ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης προς τη Νέα Δημοκρατία, τότε θα δημιουργηθούν ρωγμές, αλλά, προσφυγή σε εθνικές εκλογές, δεν μπορεί να γίνει ούτε μία στο εκατομμύριο με βάση τις προτεραιότητες που έχει η χώρα, καθώς, θα οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Ο Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος και θα μπορούσε να αμφισβητηθεί μόνο στην περίπτωση που η διαφορά με τον δεύτερο πέσει κάτω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Κι αυτό για λίγο καιρό...

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει το... τυπικό θέμα με το πόθεν έσχες του αρχηγού του, ο οποίος αφού τελειώσει τη στρατιωτική του θητεία, θα πρέπει να καταθέσει και τη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς ο νόμος για το πόθεν έσχες είναι πολύ σαφής και προβλέπει ότι όποιος κατέχει δημόσιο αξίωμα ή αναλαμβάνει δημοσιογραφική εργασία, υποχρεούται εντός 90 ημερών από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του, να υποβάλλει τη σχετική δήλωση στην αρμόδια αρχή. Το ζήτημα αποτελεί βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ποντάρει στη συντήρηση του θέματος της τραγωδίας των Τεμπών στην επικαιρότητα. Πιστεύει ότι μπορεί να πάρει πόντους, ωστόσο, οι "εργολαβίες" σαν αυτή που έχει αναλάβει ο ευρωβουλευτής του, Κώστας Αρβανίτης, έχουν αρχίσει και κουράζουν και εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να πάθει ό,τι έπαθε πέρυσι ο Τσίπρας.

Ο τέως... άχαστος πορεύτηκε με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν μπορούσε να "χτυπήσει" τον Μητσοτάκη, οπουδήποτε αλλού και τελικώς, κατρακύλησε με... φόρα στο 20% στις εκλογές του Μαΐου και στη συνέχεια κάτω από το 18% στις εκλογές του Ιουνίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πορεύεται προς τις κάλπες με έναν αρχηγό... influencer, ο οποίος νομίζει ότι παράγει πολιτική μέσω του Τικ Τοκ. Αν η απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ μεγάλη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, τότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις, αλλά δύσκολα θα προκύψει μια νέα διάσπαση.

Οπότε, οι Ευρωεκλογές αποτελούν για τον Κασσελάκη, μια άσκηση για την επίτευξη ενός ποσοστού βάσης, το οποίο στη συνέχεια θα του επιτρέψει να "χτίσει" κάτι καλύτερο και σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια, εφόσον όμως, απαλλαγεί από τις "λογικές" του Πολακισμού. Αν παραμείνει δέσμιος της πιο χυδαίας εκδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η πορεία ανάκαμψης του κόμματος θα είναι προβληματική έως άκρως προβληματική. Επιπλέον, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές, τότε θα πρέπει να κάνει... εικόνισμα τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος με το κόμμα "Δημοκράτες" φαίνεται ότι προκαλεί σοβαρή ζημία στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

  • Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο πολιτικός αρχηγός που τη βραδιά των Ευρωεκλογών θα έχει ίσως τη μεγαλύτερη αγωνία για το αποτέλεσμα, καθώς κρίνονται πολλά για το κόμμα και τον ίδιο. Αν είναι δεύτερος, τότε θα μπορεί να "χτίσει" ένα αφήγημα εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, αλλά κάτι τέτοιο, μπορεί να γίνει μόνο εφόσον έχει πολύ σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το ΠΑΣΟΚ βγει τρίτο κόμμα και έχει ποσοστό ανάλογο με των εθνικών εκλογών, τότε θα υπάρχει θέμα για τον αρχηγό του. Άλλωστε προ ημερών, η βουλεύτρια του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, έβαλε τον πήχυ στο 15%-17%, κάτι που φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, να το ξεπεράσει. Πάντως, η Νέα Δημοκρατία θα είχε συμφέρον να βρεθεί στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες σύμπραξης το 2027, παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ ως τρίτο κόμμα (η τελευταία περίπτωση συγκεντρώνει σχεδόν μηδαμινές πιθανότητες...).

Το ιδανικό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι να υποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία κάτω από το 30%, να ανέλθει το ίδιο στο 16%-17% και να υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12%-13%. Το σενάριο αυτό όμως, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

Ο Ανδρουλάκης, ίσως υποτίμησε τον Κασσελάκη, περιμένοντας ότι θα συνεχιστεί η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει να υπερτερεί του ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί ανέπτυξε κάποια ισχυρή δυναμική, αλλά κυρίως, γιατί το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, εμφανίζει κάμψη στις δημοσκοπήσεις σχεδόν κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες, με καταλύτη και το κόμμα Λοβέρδου. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για τον Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει αναγκαστεί να οπισθοχωρήσει σε συριζαίικες θέσεις και αντιλήψεις, αφήνοντας τον κεντροαριστερό χώρο στον Λοβέρδο και τον Μητσοτάκη.

Το πλέον πιθανό σενάριο για ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη είναι μια διπλή ήττα, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά των απωλειών είτε προς το κέντρο και δεξιά, είτε προς αριστερά του. Προς το παρόν, ο Ανδρουλάκης, διαπιστώνει ότι δεν είναι προς όφελος του η αποχώρηση της ομάδας Χαρίτση-Αχτσιόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρχικές απώλειες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες μάλιστα έφερναν στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι έχουν "σβηστεί" γιατί προέκυψε ο Λοβέρδος, ο οποίος αφαιρεί δυνάμεις, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει, έστω και μερικώς, τη συσπείρωση του.

  • Στην τέταρτη θέση ίσως δούμε μια μάχη μεταξύ ΚΚΕ και "Ελληνικής Λύσης". "Το κόμμα του λαού" δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο εκδήλωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, σε αντίθεση με το κόμμα του Βελόπουλου, όπου υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ενισχυθεί. Κι αυτό γιατί είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που φεύγουν από τη Νέα Δημοκρατία και μετακινούνται προς τα δεξιά, παρά αυτοί που φεύγουν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να πάνε στο ΚΚΕ. Μην απορήσουμε αν το κόμμα του... μπαζώματος και των... επιστολών του Ιησού, πιάσει διψήφιο ποσοστό. Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλλον θα βρεθεί πολύ κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και προφανώς υψηλότερα του ΚΚΕ, το οποίο αν δεν βγει τέταρτο, τότε θα υπάρχει ζήτημα. Βέβαια, σε σταλινικού τύπου κόμματα, δεν υπάρχουν παραιτήσεις για αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα.

Το ΚΚΕ προσπαθεί να πάρει κόσμο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μέσω των καταλήψεων σε πανεπιστημιακές σχολές αλλά και από τον θόρυβο που θα προκαλούν οι... σύντροφοι στους δρόμους. Μιλάμε για θόρυβο, ανάλογο με αυτόν που προκαλούν οι... άδειοι τενεκέδες! Ας κρατήσουμε πάντως το σταθερό σημείο, ότι θα υπάρξει άνοδος των ποσοστών της "Ελληνικής Λύσης", τα οποία μπορεί να είναι τέτοια που να βάλουν το ΚΚΕ στη γωνία, δίνοντας του την πέμπτη θέση. Μια τέτοια αποδυνάμωση θα ήταν μια μεγάλη ψυχρολουσία για τον Περισσό...

  • Ισχυρές πιθανότητες για την κατάκτηση της έκτης θέσης πίσω από το ΚΚΕ ή την Ελληνική Λύση συγκεντρώνει το κόμμα "Νίκη", το οποίο θα πάρει αυτούς που είναι ταυτόχρονα "ψεκασμένοι" και φανατικά θρησκευόμενοι. Φαίνεται ότι σε σημαντικό βαθμό θα έχει και τη στήριξη εκκλησιαστικών παραγόντων και σχημάτων, που θέλουν να στείλουν... μήνυμα στην κυβέρνηση για το νόμο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
  • Όσο για το τρίτο ακροδεξιό κόμμα, τους "Σπαρτιάτες", φαίνεται ότι η περυσινή δυναμική που ανέπτυξε ως "διάδοχος" σχηματισμός της Χρυσής Αυγής, δεν φαίνεται να... τραβάει.
  • Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ρίχνουν το βάρος τους στην τραγωδία των Τεμπών, μήπως και... συγκινήσουν κάποιο έστω μικρό τμήμα των αναποφάσιστων για να τους ψηφίσει.
  • Οι "Δημοκράτες" του Ανδρέα Λοβέρδου, φαίνεται ότι έχουν ένα ποσοστό που προς το παρόν κάνει τη ζημιά στον Ανδρουλάκη, αλλά μπορεί να βγάλουν και πάνω από 3%, διεκδικώντας μια έδρα στο νέο ευρωκοινοβούλιο. Ίσως, αποτελέσουν μια μίνι έκπληξη των εκλογών, λαμβάνοντας ποσοστό παραπάνω από το αναμενόμενο...
  • Το ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη δεν... ακούγεται πουθενά και αισθάνεται ότι βρίσκεται ασφυκτικά πιεσμένο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν προς την άποψη ότι θα είναι ενδέκατο κόμμα στη σειρά το βράδυ των εκλογών.

Εν κατακλείδι, η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, παραμένει ως βασικό σενάριο. Στη δεύτερη θέση, μάλλον θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην τρίτη το ΠΑΣΟΚ. Για την τέταρτη θέση θα δώσουν μάχη ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ για την έκτη θα κονταροχτυπηθούν Νίκη, "Σπαρτιάτες", Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, "Δημοκράτες" και με πολύ λιγότερες πιθανότητες για είσοδο στην Ευρωβουλή, το ΜεΡΑ 25. Πάντως, το ζητούμενο είναι ποιους θα στείλουμε στην Ευρωβουλή και ποιοι από τους παραπάνω θα υπηρετήσουν καλύτερα το συμφέρον της Ευρώπης, αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μέσα στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παραμένει πιστή στον αγώνα

Μπορεί ο φόβος για την κατακραυγή και η εντεινόμενη δυσπιστία για την λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα να μην άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κανένα περιθώριο να επιτρέψει στην Άννα ...

Το ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα από τις ΗΠΑ (Video)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει τον Δημήτρη Κουτσούμπα να χορεύει ζεϊμπέκικο στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ...

Φόρτωση άρθρων...