Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα

Τη διαρκή και - χωρίς επικοινωνιακές κορώνες - προσπάθεια της κυβέρνησης για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα επιχείρησε να μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή, μια σειρά δημοσιευμάτων του βρετανικού τύπου που κάνουν λόγο για “δανεισμό”. Η αξιωματική αντιπολίτευση για μια ακόμη φορά αγνόησε την αμετακίνητη θέση που προβάλει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση: Καμία αναγνώριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καμία νομή και φυσικά καμία κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Με μια ακόμη άκαρπη προσπάθεια να προκαλέσει κυβερνητική φθορά, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κρυφές συναντήσεις και συζητήσεις. Δεν κατανοεί ή προσποιείται ότι δεν κατανοεί την ανάγκη για ιδιαίτερους χειρισμούς σε ένα θέμα όπου οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Οι δηλώσεις περί «εθνικής ομοψυχίας σε μεγάλα εθνικά θέματα» για άλλη μια φορά μένουν κενές. Δηλώνουν ξεκάθαρα το αίσθημα του φόβου που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης και την δημιουργία ενός ακόμη success story από πλευράς της κυβέρνησης.

Δια στόματος της εκπροσώπου τύπου γνωστοποιήθηκαν οι «ανησυχίες» του αρχηγού της αντιπολίτευσης μετά από δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου που κάνουν λόγο για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών. Μάλιστα τις χαρακτήρισε «εύλογες». Σε μια «παράσταση» επιλεκτικής μνήμης, αποσιώπησαν βολικά ότι τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φορά διακυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα, η κυβέρνησή του παρέμεινε άπραγη. Αποτέλεσμα: μηδενική προώθηση του εθνικού αυτού αιτήματος.

Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σποτάκια “Χάου Του” της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει προεκλογικό αφήγημα με δήθεν σκοπό την ενίσχυση της εθνικής ομοψυχίας και υπερηφάνειας. Είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει τους μικροπολιτικούς τακτικισμούς. 

Αποτελεί εθνικό αίτημα. Εθνικό στόχο για τον οποίο διαχρονικά – με εξαίρεση τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - όλες οι κυβερνήσεις έχουν εργαστεί και έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στο δρόμο της επιστροφής τους. 

Η επανένωσή τους μας αφορά όλες και όλους. Η εξεύρεση της προσφορότερης λύσης τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αποτελέσει νίκη για τις δύο χώρες, νίκη για τους δύο λαούς, νίκη για τον πολιτισμό.

* Η Δωριλένια Λιαγουροπούλου, είναι τομεάρχης Πολιτισμού της ΟΝΝΕΔ. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...