Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Αιδώς και νέμεσις

Απόψεις Βασίλειος Παπαδάκης

Ένα βαθύτατα φιλοσοφικό κείμενο που θέτει ζωτικά ερωτήματα, με αφετηρία τη σκέψη του Ηράκλειτου, του αποκαλούμενου σκοτεινού φιλοσόφου.
Βιώνουμε την εποχή των αντιθέσεων μεταξύ υλικής ευδαιμονίας – απορίας και υπό την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος «New York Times» η σύρραξη μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό όλεθρο. Ένα εφιαλτικό σενάριο του οποίου την πραγμάτωση ούτε η Κασσάνδρα θα επιθυμούσε. Δημοσιεύματα πολιτικής προπαγάνδας (ψυχολογικός πόλεμος) και η αναληθής πληροφόρηση δεν συνάδουν προς τα δημοκρατικά πολιτεύματα.

Είναι μάταιο να αποσιωπούμε, να υποκρινόμεθα ότι δε γνωρίζουμε και δε βλέπουμε την επερχόμενη «δημιουργική καταστροφή». Ποιο κράτος θα μπορέσει να ξεφύγει από το γενικό κατήφορο της συναλλαγής που έχει πάρει τη μορφή ενός ισχυρού εθίμου; 

Αν δε συνθηκολογήσεις θα βομβαρδιστείς, αν αντιδράσεις θα καταστραφείς. Μόνη λύση για τους αδύναμους ο συμβιβασμός. Η χείριστη διαφθορά είναι αυτή του ισχυρού.

Η Αιδώς και η Νέμεσις, όταν αντίκρισαν στα πρόσωπα των εξουσιαστών τη συνομωσία της σιωπής και της αναλγησίας, κάλυψαν με λευκά πέπλα την ωραία τους μορφή και εγκατέλειψαν το φρούδο κόσμο καταφεύγοντας στον Όλυμπο, στο γένος των αθανάτων. Διατηρούμεθα εν ζωή σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η αλαζονεία, η απληστία και το ατομικό συμφέρον. 

Όλα είναι σχετικά και ρευστά όπως κήρυξε ο Ηράκλειτος (544-483 π.Χ.), υπέρμαχος της διαλεκτικής, των αντιθέσεων και συνθέσεων με το «αεί γίγνεσθαι και μεταβάλλεσθαι και ουδέποτε το αυτό μένειν». Το γίγνεσθαι είναι η μετάβαση από τη μία αντίθεση στην άλλη, από τη μία όψη της πραγματικότητας στην άλλη. 

Οι αντιθέσεις είναι σύστοιχες έννοιες, αποτελούν αρμονικά ζεύγη, η ανηφόρια δε νοείται χωρίς κατηφόρια, ο πόλεμος χωρίς ειρήνη, το καλό χωρίς το κακό. Δίχως την εναντιοδρομία, εναντιοτροπία θα επικρατούσε νέκρα και ακινησία σ΄ έναν κόσμο χωρίς αρμονία. Η μετάπτωση από τη μία αντίθεση στην άλλη δε γίνεται ειρηνικά σύμφωνα με τη ρήση του βαθυστόχαστου φιλοσόφου: «Πόλεμος πάντων πατήρ και πάντων βασιλεύς». Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει ν’ αντέχει στις προκλήσεις των καιρών και στην εναλλαγή των αντιθέτων καταστάσεων ως οίον τε.

Μετά τη Χιροσίμα, Αύγουστος 1945, η ανθρωπότητα δε βίωσε πυρηνικό πόλεμο διότι οι δύο υπερδυνάμεις Η.Π.Α.- Ρωσία γνωρίζουν ότι σ’ απευκταία πυρηνική αναμέτρηση δεν θα υπάρξουν διανεμητές. Καιρός είναι να φωτιστεί η σκιερή πλευρά του ανθρώπου. Φθάσαμε στο σημείο να διερωτώμεθα ποια θα είναι η επόμενη χώρα η οποία θα καταστραφεί προς ωφελείαν των ισχυρών. Η Ταϊβάν είναι ήδη στο μάτι του κινεζικού επεκτατισμού.

Συμπέρασμα: «Κόραξ, κόρακος μάτι δεν βγάζει» (για τους υπερασπιζόμενους με ζήλο τους όμοιους των)

*Ο Βασίλειος-Γεώργιος Γρηγ. Παπαδάκης είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ)

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...