Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Αισιοδοξία διαρκείας για το Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε χθες σε νέο υψηλό 9 ετών, καθώς οι επενδυτές... μυρίζονται επίσπευση των ανακοινώσεων για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και εκπλήξεις δια στόματος Μητσοτάκη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ήδη "γράφει" κέρδη κατά 40% από την αρχή του έτους, έχοντας προεξοφλήσει εδώ και καιρό την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, η συνέχιση της ανόδου μετά τη σημαντική διόρθωση της περασμένης Δευτέρας, φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ανακοινώσεων που θα προκαλέσουν αίσθηση.

Την ίδια στιγμή, οι εκθέσεις των διεθνών οίκων και οι υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις δεικτοβαρείς μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αποδεικνύουν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να φτάσει για... πλάκα στις 1.500 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η... ηρεμία και η παραγωγή ουσιαστικού κυβερνητικού έργου, κάτι που εγγυάται το ασφυκτικό... πρεσάρισμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του για την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτή τη στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια παίζουν το στοίχημα της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, αδιαφορώντας για το πότε θα γίνει η αναβάθμιση της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς στις "ώριμες" αγορές. Η αναβάθμιση είναι το top story της συγκυρίας, ενώ η μετάταξη της κεφαλαιαγοράς στις "ώριμες", μπορεί να... περιμένει ακόμη και το 2024 ή και το 2025!

Αισιοδοξία διαρκείας...

Η νέα σημαντική άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών τον Ιούνιο, δείχνει ότι η οικονομία ξαναμπαίνει ουσιαστικά σε φάση επανεκκίνησης.

Ο δείκτης ανήλθε στις 110,1 μονάδες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε υψηλό διετίας, με θετικές προσδοκίες για τη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και οριακή κάμψη για το Λιανικό Εμπόριο, Αυτές οι θετικές εξελίξεις συνδέονται με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τις προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία πλησιάζει. Ο τουρισμός όπως και να ΄χει, θα πλησιάσει ή και θα υπερβεί το ιστορικό ρεκόρ του 2019, ενώ ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε πτωτική πορεία με την ελπίδα ότι το αργότερα στα μέσα του 2024, θα υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έφερε έναν νέο άνεμο αισιοδοξίας σε όλα τα επίπεδα και οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τηρήσει κατά γράμμα τις υποσχέσεις της και μάλιστα χωρίς να έχει το άγχος της πίεσης από την αντιπολίτευση, που θα μπορούσε να την αναγκάσει σε αναδίπλωση ή και υποχώρηση σε κρίσιμα θέματα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Συνεπώς, εκτός από την επενδυτική βαθμίδα, η αποτελεσματικότητα των πολιτικών που θα προωθήσει η κυβέρνηση, συνιστούν το πλαίσιο για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο κλίμα αισιοδοξίας, προς όφελος του επιχειρείν αλλά και της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...