Κυριακή
04 Ιουνίου 2023

Ανοίγει ο δρόμος για τα 120 χρόνια ζωής

Η μακροβιότητα και η αποφυγή του ναυαγίου του γήρατος, δεν ανάγονται πλέον στην επιστημονική φαντασία

Ο Γάλλος φιλόσοφος και πρώην υπουργός παιδείας στη χώρα του το 2002, ο Λυκ Φερρύ, 72 ετών, είναι ξεκάθαρος: «...Η ήττα του γήρατος», μας λέει, «είναι πλέον εφικτή. Το να φτάσει το προσδόκιμο ζωής τα 120 χρόνια, είναι κάτι που κατά την εκτίμησή μου, μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα προσεχή τριάντα χρόνια. Οι τεχνικές επαναπρογραμματισμού των κυττάρων είναι τέτοιες, ώστε η επιμήκυνση του χρόνου ζωής κάθε άλλο παρά ακατόρθωτη είναι. Όλα αυτά τα παραθέτω και τα εξηγώ στο βιβλίο μου “Το μέλλον της μακροβιότητας”, στο οποίο αναλύονται και παρουσιάζονται οι ποικίλες πτυχές αυτής της μεγάλης ανατροπής που είναι η μακροβιότητα....».

Στο βιβλίο του αυτό, ο Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και καθηγητής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις βιολογικές έρευνες του Ιάπωνα νομπελίστα του 2012 Shinya Yamanaka, πειράματα του οποίου κατέληξαν στην εκδοχή ότι υπάρχουν τρόποι «καθυστέρησης της κυτταρικής φθοράς, αλλά και ανατροπής της στη συνέχεια με ανανέωση των κυττάρων». Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες έρευνες του Γάλλου βιολόγου Jean-Marc Lemaitre, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ανανέωση αυτή είναι εφικτή ακόμα και σε άτομα ηλικίας 100 ετών σήμερα.

«....Η ύπαρξη της πηγής της νεότητας, δεν είναι πλέον μύθος», τονίζει η βιολόγος Helena Marle-Baral, προσθέτοντας ότι «το ναυάγιο του γήρατος θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν.....».

Οι παραπάνω εξελίξεις, με αφετηρία επίσης την πανδημία, έχουν οδηγήσει οικονομολόγους και επιχειρηματίες, στο να κάνουν λόγο για την ανάδυση της «οικονομίας της ζωής», ένα συγκλονιστικό επίτευγμα, ισχυρότερο και από τις διαδοχικές τέσσερις βιομηχανικές επαναστάσεις.

Η αναδυόμενη «οικονομία της ζωής», συγκεντρώνει όλους τους τομείς που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, έχουν θέσει ως καθήκον να υπερασπιστούν τη ζωή και των οποίων η ζωτική σημασία παρατηρείται καθημερινά, πολύ ρεαλιστικά: υγεία, πρόληψη, υγιεινή, αθλητισμός, εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία, διαχείριση απορριμμάτων, διανομή νερού, υγιεινά τρόφιμα, υγιεινή γεωργία, προστασία εδαφών, πόλεις βιώσιμη, διανομή, βιώσιμη στέγαση, εμπόριο, καθαρή ενέργεια, ειδικά ηλιακή και υδρογόνο, ψηφιακή τεχνολογία, βιοτεχνολογίες, μεταφορά αγαθών, δημόσιες συγκοινωνίες, αστικά υποδομές, πληροφορίες, πολιτισμός, λειτουργία της δημοκρατίας, ασφάλεια, ασφάλιση, αποταμίευση και πίστωση όταν βρίσκονται στην υπηρεσία της οικονομίας της ζωής...

Αυτοί οι τομείς είναι προφανώς συνδεδεμένοι μεταξύ τους: η υγεία χρησιμοποιεί υγιεινή, υγιεινά τρόφιμα και ψηφιακή τεχνολογία, η οποία είναι επίσης χρήσιμη για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, και τίποτα δεν θα γίνει, σε κανέναν από αυτούς τους τομείς, χωρίς την έρευνα, από την οποία εξαρτάται η ανακάλυψη των εμβολίων και των φαρμάκων, που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο του κορωνοϊού και οποιασδήποτε άλλης πανδημίας. Αυτή η οικονομία λοιπόν συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες που επιτρέπουν τόσο τη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και την έξοδο από τις κρίσεις (οικονομικές, χρηματοοικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές) που τροφοδοτεί. Περιλαμβάνει επίσης ό,τι μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ερημοποίηση των εδαφών.

Είναι σαφές ότι «η οικονομία της ζωής», θα αποτελέσει σταθμό για τις παγκόσμιες οικονομικές και όχι μόνον εξελίξεις και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον γι’ αυτήν των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος Elon Musk, δημιούργησε την εταιρεία Neurolink, στόχος της οποίας είναι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στις μοριακές και κυτταρικές έρευνες για την αθανασία, αλλά και η εξεύρεση τρόπου συμβίωσης των ανθρώπων με τις μηχανές.

Απώτερος στόχος όμως του Elon Musk, είναι η τεχνολογική του κυριαρχία στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Πρόκειται για κατακλυσμιαίες εξελίξεις, οι οποίες καμιά επιχείρηση του χώρου της υγείας δεν θα πρέπει να αφήσουν αδιάφορη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πότε το Ενδοαυλικό Laser πρέπει να προηγείται της σκληροθεραπείας των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες δεν αποτελούν μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά αρκετές φορές εξελίσσονται, υπό προϋποθέσεις, σε σοβαρό θέμα υγείας ,γι’ αυτό και πρέπει κανείς να έχει την καλύτερη ...

Φόρτωση άρθρων...