Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Αρνητές του ορθολογισμού

Απόψεις Σπύρος Καρανικόλας

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη Χώρα μέχρι και σήμερα, διαπιστώνεται μία αύξηση του αριθμού όσων αρνούνται συστηματικά την πραγματικότητα, την λογική, ακόμα και την ίδια την επιστήμη, ενώ υποτάσσονται στις φωνές του άκρατου λαϊκισμού, του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας.

Φυσικά, άλλο πράγμα να αμφισβητείς τα οικονομικά στοιχεία της Χώρας, τον κίνδυνο πτώχευσης και την αναγκαιότητα των μνημονίων ή να υιοθετείς την επιλογή ενός πολλά υποσχόμενου εναλλακτικού δρόμου, που όμως τελικά δεν υπήρξε ποτέ και άλλο πράγμα να φτάνεις στο σημείο σήμερα, με την πανδημία να θερίζει καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές, να αμφισβητείς την επιστήμη και να αρνείσαι είτε την ύπαρξη της πανδημίας, είτε τον εμβολιασμό που σε σώζει από το θάνατο, είτε ακόμα όμως και την ίδια την θεραπεία, την νοσηλεία ή την αναγκαιότητα διασωλήνωσης και τελικά.. να πεθαίνεις! Και όλα αυτά, επειδή απλά…αρνείσαι.

Φυσικά η στάση των πολιτικών δυνάμεων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση της λογικής έναντι του παραλογισμού. Γιατί για παράδειγμα την δύσκολη εποχή των μνημονίων, πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικές σκοπιμότητες, επένδυσαν ακριβώς στην επικράτηση του ψέματος έναντι της αλήθειας, του παραλογισμού έναντι του ορθολογισμού, του διχασμού έναντι της ενότητας.

Και αυτό είχε ως συνέπεια την διαμόρφωση ενός αριθμού πολιτών που τότε ήταν ‘’αγανακτισμένοι’’ και σήμερα μερίδα εξ’ αυτών να είναι απλά αρνητές. Αλλά και στη σημερινή κατάσταση, πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική λύση ρίχνουν συχνά νερό στο μύλο της άρνησης και της αμφισβήτησης.

Αλλιώς δεν νοείται για παράδειγμα η ανοχή στον Πολάκη, κλείνοντας το μάτι στους αρνητές, το διφορούμενο μήνυμα Τσίπρα περί ξεστοκαρίσματος εμβολίων ή περί υποχρεωτικού, αλλά ταυτόχρονα και εθελοντικού εμβολιασμού των υγειονομικών, θολώνοντας το μήνυμα για την ασφάλεια του εμβολίου ή από την άλλη τις απερίσκεπτες δηλώσεις Βελόπουλου περί πειραματόζωων, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος συστήνει τη χρήση κηραλοιφών δια πάσαν νόσον!

Αναρωτιέμαι, τι θα είχε γίνει στην ανθρωπότητα εάν κατά καιρούς δεν δείχναμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και ειδικά στα νέα παραγόμενα εμβόλια που προστατεύουν και αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα πολύ αποτελεσματικά ιδιαίτερα σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώδεις νόσους, όπως γρίπη, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η ερυθρά, ή η πολιομυελίτιδα.

Είναι γνωστό ότι μόλις πριν μερικές δεκαετίες, πολλοί άνθρωποι πέθαιναν από ασθένειες που σήμερα προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ πολλοί υπέφεραν από τις επιπλοκές που προκαλούνται από τις ασθένειες, όπως π.χ. τύφλωση λόγω ιλαράς, και πολλά βρέφη γεννιούνταν με κώφωση, καταρράκτη ή νοητική υστέρηση, επειδή οι μητέρες τους είχαν νοσήσει από ερυθρά κατά την εγκυμοσύνη.

Η πολιομυελίτιδα, όπως θυμούνται όσοι έχουν γεννηθεί πριν από τη δεκαετία του ’60, ήταν κάποτε η κύρια αιτία θανάτου, παράλυσης και χρόνιας αναπηρίας στην Ευρώπη. Και όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν επειδή πρώτον τα κατάφερε η επιστήμη και δεύτερον επειδή η ανθρωπότητα πίστεψε στην επιστήμη.

Είναι λοιπόν ευθύνη όλων μας, και κυρίως της Πολιτείας, να απομονώσει τις φωνές του λαϊκισμού και των αρνητών της πραγματικότητας. Η μάχη είναι με τον κορονοϊό και όχι με την λογική ή την επιστήμη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Φόρτωση άρθρων...