Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ασκήσεις αντοχής εν μέσω εκρήξεων, ανασφάλειας και φόβου...

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η Γερμανία, η οποία στήριξε την πρωτοκαθεδρία της ως οικονομική και πολιτική δύναμη της Ευρώπης στο φθηνό φυσικό αέριο, αποτελεί τον μεγάλο χαμένο από τις εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream 1.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη το.... μελετούν σε σχέση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς το "μπουμ" στον αγωγό Nord Stream 1, πιέζει πλέον την κατάσταση και τους ηγέτες για τη λήψη άμεσων αποφάσεων. Η Ευρώπη έχει χαράξει την πορεία της σε σχέση με την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα έχει βίαια χαρακτηριστικά και μεγάλες αναταράξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ενώ γεωπολιτικά απ΄ όλη αυτήν την κατάσταση βολεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως από τη στιγμή που θα αποτελούν βασικό ενεργειακό στήριγμα, μέσω της μεταφοράς ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τις αγορές. οι οποίες σπανίως κάνουν λάθος. Γιατί οι αγορές είναι άνθρωποι που διαχειρίζονται κεφάλαια και όχι κάτι απρόσωπο. Το ισχυρό δολάριο έναντι του ευρώ σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και το συνεχές ξεπούλημα μετοχών, δείχνουν ότι με μαθηματική ακρίβεια βαδίζουμε σε ύφεση. Μια ύφεση που θα είναι μάλλον βαθύτερη για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο της ροής φυσικού αερίου. Ο κόσμος αλλάζει και πάλι με ραγδαίους ρυθμούς.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο Πούτιν θα υπερασπιστεί τα εδάφη που... κέρδισε με τα "δημοψηφίσματα" και αν δει τα... σκούρα, δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου του, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αντίδραση και συνάμα την απάντηση της Δύσης και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και την Τουρκία, η οποία ως κακός... λύκος, θέλει να χαρεί στην αναμπουμπούλα, λοξοκοιτώντας και εποφθαλμιώντας συγκεκριμένες... μεριές της Ελληνικής Επικράτειας. Μόνο που δεν είναι σίγουρο ότι θα προλάβει να... χαρεί.

Το αρνητικό περιβάλλον δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί στα εταιρικά μεγέθη, τα οποία είναι προφανές ότι βαίνουν προς συρρίκνωση. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, τα επιτόκια... ίπτανται και ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, αν κοπούν το ρεύμα και το... ίντερνετ, είναι πολύ μεγάλος. Η ακρίβεια... τρώγεται, αλλά να αντιμετωπίσουμε και πιθανές διακοπές ρεύματος και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, πάει πολύ! Πάντως, το Reuters, χθες, δεν ανέβασε τυχαία το θέμα περί διακοπών ρεύματος, που θα οδηγήσουν μοιραία σε τηλεπικοινωνιακό μπλακ-άουτ. Εκεί να δείτε τι έχει να γίνει...

Το 2023 θα είναι έτος-σταθμός για την ανθρωπότητα. Η σημερινή συγκυρία παρουσιάζει πάρα πολλά χαρακτηριστικά με τα αντίστοιχα του κραχ του 1929. Ταυτόχρονα, έχουν ενισχυθεί και οι μηχανισμοί για να αντιμετωπιστεί το χείριστο σενάριο, μόνο που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει. Για παράδειγμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάθε Μάιο δηλώνει ότι είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, αλλά αν υπάρχουν παρατεταμένες ζέστες και ισχυροί άνεμοι, τότε τα πάντα ανατρέπονται.

Χθες, οι αγορές επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά ότι βρίσκονται σταθερά σε διαδικασία απο-επένδυσης. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων μπορεί να πήραν μερική ανάσα, ωστόσο, ο κίνδυνος του... εκτροχιασμού ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, δύναται να οδηγήσει τις οικονομίες προς την ύφεση, με μεγαλύτερες ταχύτητες, μεγαλύτερους κραδασμούς και λιγότερα αντίβαρα ασφαλείας.

Κατά τα λοιπά, η Google θα επενδύσει στην Ελλάδα κάπου 2 δισ. ευρώ έως το 2030, συμβάλλοντας στη δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας. Και την ίδια στιγμή, που νιώθουμε ικανοποίηση για την είσοδο πολυεθνικών κολοσσών στη χώρα μας, πρέπει να έχουμε και τα μάτια μας... δεκατέσσερα, στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πάντως, το γεγονός ότι έχουν μαζευτεί πολλά αμερικανικά κεφάλαια στη χώρα και ταυτόχρονα, ο Ερντογάν μας απειλεί με πόλεμο, φαίνεται να έχει σοβαρά κενά.      

Οι πολυεθνικοί κολοσσοί της μεγαλύτερης δύναμης του κόσμου, δεν πάνε σε περιοχές που μπορεί να μετατραπούν σε... Κούγκι (το είχε πει αλλά για άλλον λόγο ο Πάνος Καμμένος)! Ωστόσο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι σκέφτεται ο κάθε... τρελός του χωριού! Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι βαδίζουμε στην κόψη του ξυραφιού. Οι εκρήξεις στους αγωγούς, τροφοδοτούν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και θα περάσουμε από πολλές δοκιμασίες και αναταράξεις. Μπουρλότο...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...