Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Διαγραφή Πολάκη: Για πρώτη φορά, ο Τσίπρας έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές

Όταν ο Παύλος Πολάκης, το απόγευμα της Κυριακής, έδωσε... μόνος του ραντεβού στην Πολιτική Γραμματεία για να «τα συζητήσουμε ΟΛΑ»(sic), πήραν φωτιά τα σενάρια περί εκτόνωσης της κρίσης που δημιούργησε η απαράδεκτη φασίζουσα ανάρτησή του. Ωστόσο, το «ξήλωμά» του, με εντολή Τσίπρα, από τη «σκιώδη κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ και η ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος του κόμματος συγκαλεί το Εκτελεστικό Γραφείο για να παραπέμψει τον Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δείχνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι το ποτάμι πίσω δεν γυρνά και, δεύτερον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να κερδίσει τις εκλογές. 

Το ερώτημα αν ο Παύλος Πολάκης «διώχνει περισσότερους απ’ όσους φέρνει» δεν απαντάτο με τον ίδιο τρόπο εδώ και χρόνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, τον τελευταίο καιρό, μόνο πολιτικά μυωπικοί και στενόμυαλοι δεν έβλεπαν ότι κάθε φορά που ο αψύς σφακιανός έπιανε ένα πληκτρολόγιο στα χέρια του, η εργώδης προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί σε κεντρώους δημοκράτες ψηφοφόρους, σε μετριοπαθείς πολίτες, σε «νοικοκύρηδες ανθρώπους» και σε όσους αμφιβάλλουν για την θεσμική προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ακυρωνόταν αυτοστιγμεί. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, που ο Πολάκης ως τομεάρχης Διαφάνειας είχε κάνει σπουδαία δουλειά αναδεικνύοντας σκάνδαλα τα οποία έριχναν στα... σχοινιά την κυβέρνηση (υπόθεση Πάτση, υπόθεση Χειμάρα κ.α.), φαίνεται ότι ο, τέως πλέον, τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ δεν... άντεξε τις επαναλαμβανόμενες επιτυχίες και τα εγκωμιαστικά σχόλια που λάμβανε από τους συντρόφους του. 

Το χρονικό της απώλειας

Έτσι, ο Παύλος Πολάκης θεώρησε ότι «τον παίρνει» την προηγούμενη Κυριακή να εκβιάσει δημόσια το κόμμα του, απειλώντας ότι δε θα είναι στα ψηφοδέλτια αν δεν έμπαινε και ένας στενός πολιτικός του φίλος. Μόνο που η οργή του Αλέξη Τσίπρα ήταν τέτοια, που δεν άφησε στον Πολάκη περιθώριο για τίποτα άλλο, παρά για μία κυβίστηση που θα ζήλευε και η Κομανέτσι. Το «αντάρτικο» του Σφακιανού δεν διήρκεσε ούτε δύο ώρες, ο Μιχάλης Χαιρετάκης «χαιρέτησε» και επισήμως από τα ψηφοδέλτια και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε, για πρώτη φορά, ότι ακόμη και... η δική του υπομονή, έχει τα όριά της. Βεβαίως, το κακό είχε γίνει: αντί την εβδομάδα που μας πέρασε η συζήτηση περί τον ΣΥΡΙΖΑ να αφορά στα ψηφοδέλτια με το 50% γυναίκες, με τους νέους, με τους τεχνοκράτες και τις πολλές καλές περιπτώσεις υποψηφίων, όλοι συζητούσαν για τον Πολάκη. Κάτι που, προφανώς ο ίδιος απολάμβανε, αλλά στην Κουμουνδούρου δεν ίσχυε το ίδιο. 

Ανοιχτή αμφισβήτηση

Σημειωτέον ότι από την προηγούμενη Κυριακή, (θα έπρεπε και για τον ίδιο να) είναι σαφές ότι τίποτα στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα δε θα ήταν όπως πριν. Όταν, λοιπόν, ο Πολάκης «ανέβασε» με μία ανάρτησή του, φωτογραφίες δημοσιογράφων και ονοματεπώνυμα δικαστών στοχοποιώντας τους ευθέως με πρακτικές άλλων εποχών και φασίζουσα νοοτροπία, ήταν σαφές ότι έχει «ξεφύγει». Όμως, πέραν αυτού, ο Πολάκης φρόντισε να αμφισβητήσει ανοιχτά και τον Αλέξη Τσίπρα, «διορθώνοντας» την «γραμμή» που είχε εκφράσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» και τον Νίκο Φελέκη, αναφορικά με το πώς θα είναι η «δεύτερη φορά». «Με θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητος, ό,τι και να συνέβη χθες, εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού», είχε διαμηνύσει ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Παύλο Πολάκη να «διορθώνει» δημοσίως, δια της αναρτήσεώς του, τον πρόεδρο του κόμματος και αρχηγό του. 

Άλλος ΣΥΡΙΖΑ

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, θα ήταν πραγματικά πολιτικά αυτοκτονικό να μην αναλάβει δράση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, αυτονοήτως, με μία διαρροή της Κουμουνδούρου κατέστησε σαφές ότι ο Παύλος Πολάκης «έθεσε εαυτόν» εκτός του εκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ –ήτοι εκτός ψηφοδελτίων. Και, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε... από μόνος του ραντεβού στην Πολιτική Γραμματεία για να «τα συζητήσουμε ΟΛΑ»(sic), δημιουργώντας την αίσθηση ότι και αυτή η κρίση στις σχέσεις του με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεραστεί, ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε κάθε γέφυρα: αστραπιαία, καθαίρεσε τον Πολάκη από την θέση του τομεάρχη Διαφάνειας, τοποθετώντας τον Γιάννη Ραγκούση και δίνοντας στον Δημήτρη Τζανακόπουλο τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που είχε ο Ραγκούσης. Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο –και όχι η Πολιτική Γραμματεία, όπως ήθελε ο Πολάκης- για να παραπέμψει τον βουλευτή Χανίων στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Μ’ άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν περιορίζεται στην επίπληξη ούτε στην αποπομπή Πολάκη από τα ψηφοδέλτια. Αντιθέτως, στέλνει τον βουλευτή προς διαγραφή και από το κόμμα, με ό,τι σημαίνει αυτό. 

Και κάπως έτσι, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την καλύτερη ευκαιρία για να επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι όντως «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Θα είναι, δηλαδή, μία διακυβέρνηση προοδευτική που ακόμη και τις συγκρούσεις της θα τις διεξάγει με τρόπο θεσμικό και όχι με λογική γιουρουσιού. Θα είναι μία διακυβέρνηση από ένα κόμμα κυβερνητικά έμπειρο, που ξέρει ποιες κακοτοπιές πρέπει να αποφεύγει, ποιες «αυταπάτες» δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αλλά και πώς μπορεί ένα αριστερό κόμμα εξουσίας να κάνει τη διαφορά χωρίς να ονειρεύεται βελουχιώτηδες και άλλα τέτοια.

Πέραν αυτών, πλέον τελειώνει και ο Πολάκης ως «πρόσχημα» και ως εύκολη «ταμπέλα» κάθε φορά που η ΝΔ θα θέλει να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα «μπουλούκι ατάκτων». Πλέον, ο τρόπος που θα μπορεί να απευθύνεται στον κεντρώο χώρο και στους προοδευτικούς πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι διαφορετικός. Και εφεξής, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, από εκείνες που είχε ως το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όταν η συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» κυκλοφόρησε στα περίπτερα, εξάπτοντας τα νεύρα του «αψύ σφακιανού»...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...