Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ο ηγέτης Μητσοτάκης και ο... κομπάρσος Τσίπρας

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη χθεσινή έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Με κάθε σενάριο και σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν στην παραμετρική άσκηση της ευρω-οικονομίας, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ανάπτυξη και συγκλίνει ταχύτερα προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται ποσοτικά οι επενδυτές και τα κεφάλαια που βλέπουν Ελλάδα, με την προοπτική της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ένα στοιχείο που βοηθά συνολικά την οικονομία της Ευρώπης είναι η ακύρωση του στοιχήματος Πούτιν, να δημιουργήσει ενεργειακό πρόβλημα και χάος στις τιμές της ενέργειας. Η Ευρώπη, όπως δήλωσε στο χθεσινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, εισήγαγε τις πρώτες εβδομάδες του έτους από τη Ρωσία μόλις το 7% των ποσοτήτων φυσικού αερίου, έναντι 35% πέρυσι την ίδια περίοδο. Αυτό συνιστά μια πρώτη νίκη της Ευρώπης απέναντι στον αμετροεπή Πούτιν, ο οποίος ωστόσο, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος, όσο μάλιστα, πλησιάζουμε προς τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι θέσεις και η στρατηγική της Ελλάδας μέσα στους κόλπους της Ένωσης, δικαιώνουν την πίεση που ασκούσε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τεθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την οποία αγνόησαν αρχικά οι Βορειοευρωπαίοι, αλλά την υιοθέτησαν στη συνέχεια. Το πλαφόν και η μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που μεταφράζεται σε ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν καλό οιωνό για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και κυρίως για τον τιμάριθμο των τροφίμων, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελεί ανοικτή πληγή για όλες τις χώρες.

Εφόσον συνεχιστεί το ίδιο momentum και ταυτόχρονα τελειώσουμε στην Ελλάδα με την πολιτική αβεβαιότητα ως προς το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, τότε θα δούμε να ενεργοποιείται περαιτέρω το σπιράλ των εισροών κεφαλαίων. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, τα ιδιωτικά κεφάλαια, οι υψηλές "πτήσεις" του τουρισμού και η προσδοκία για εξαγωγές άνω των 70 δισ. ευρώ φέτος, φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Όλα αυτά αποτυπώνονται στις μετοχικές αξίες, όπου πλέον ενσωματώνονται και πολύ υψηλές προσδοκίες για επιχειρηματικά deals, τα οποία θα προκαλέσουν αίσθηση!

Καθρέφτης το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να δοκιμάζει νέα υψηλότερα επίπεδα 8,5 ετών, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ξένων επενδυτών που τοποθετείται, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι με αφορμή τις εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για εντυπωσιακά κέρδη και καλό... μεροκάματο.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης άγγιξε τις 1.100 μονάδες και ήδη μετοχές όπως ο Μυτιληναίος καταγράφουν ιστορικό υψηλό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Motor Oil και άλλες 13 μετοχές. Η συνεχής ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη δεν δείχνει να σταματά και μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι που είχαν λεφτά στην Τουρκία, έχουν αρχίσει να αυξάνουν τη ροή τους προς την Ελλάδα. Η Τουρκία αποτελεί πλέον παράγοντα οικονομικής αβεβαιότητας, εγείροντας παράλληλα και φόβους κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης. Εν ολίγοις, από δω και πέρα μπαίνει στις κορυφαίες θέσεις του πολιτικού ρίσκου. Η 24ετής παρουσία Ερντογάν στην Τουρκία, η οποία συνδέθηκε με ένα μεγάλο οικονομικό θαύμα, ανήκει πλέον στην Ιστορία. Από δω και πέρα, οι καταστάσεις στη γειτονική χώρα, βρίσκονται σε αχαρτογράφητα ύδατα. Κλείνει η παρένθεση...

Χθες, ένας ακόμη επενδυτικός οίκος έβγαλε την αναφορά του σε σχέση με τις εγχώριες χρηματιστηριακές εξελίξεις. Πρόκειται για τη Wood, η οποία επισημαίνει ότι διατηρείται η έκπτωση (discount) των τιμών των Ελληνικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών. Επί της ουσίας, καλεί τους επενδυτές να τοποθετηθούν και στα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία θεωρεί ως ελκυστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τη διατήρηση των σημαντικών περιθωρίων ανόδου που έχουν πρωτίστως οι τραπεζικές μετοχές.

Η Wood δίνει σύσταση για αγορά και για τις 4 συστημικές τράπεζες, αναπροσαρμόζοντας μάλιστα και τις τιμές-στόχους. Πιο συγκεκριμένα, δίνει τιμή στόχο για τη Eurobank στα 1,80 ευρώ από 1,50 ευρώ πριν, 6,20 ευρώ από 5,20 ευρώ για την Εθνική, 1,80 ευρώ έναντι 1,50 ευρώ για την Alpha Bank και 3,40 έναντι 2,50 ευρώ για την Πειραιώς. Η Wood επισημαίνει ότι ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (Ρ/Ε) διαμορφώνεται για τον τραπεζικό κλάδο στο 6, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 8. Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο, όπου έχουν αμβλυνθεί οι συνέπειες από τον πόλεμο στη Ρωσία και η παγκόσμια οικονομία στέλνει μηνύματα πολύ καλύτερων επιδόσεων σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, οι οποίες ήταν εξόχως αρνητικές. Ωστόσο, πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, λόγω έκτακτων καταστάσεων ή αρνητικών ειδήσεων...

Ο ηγέτης Μητσοτάκης και ο... κομπάρσος Τσίπρας

Ο Μητσοτάκης με αφορμή το θετικό momentum στην οικονομία αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας, προχωρά σε κινήσεις, οι οποίες θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον... ευαίσθητων ακροατηρίων ενόψει των εκλογών.

Σήμερα ανακοινώνονται μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων που δεν είδαν πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, λόγω της προσωπική διαφοράς του Νόμου Κατρούγκαλου. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει στο "οπλοστάσιο" της κυβέρνησης ένα κονδύλι πάνω από 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί μέχρι τις εκλογές για να επουλώσει τις πληγές των πολιτών, σε σχέση με το κόστος που προκαλεί ο πληθωρισμός. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αναδεικνύει ανά περιφέρεια και ανά νομό το έργο της κυβέρνησης, αφήνοντας τον Τσίπρα να ασχολείται με το... δράμα του, μέσα από τον υπερ-τονισμό ζητημάτων, όπως αυτά των ηθοποιών, τα οποία δεν αφορούν τον μέσο σκεπτόμενο παραγωγικό πολίτη ή ευαισθητοποιούν ελάχιστα την κοινή γνώμη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από... θεατρινισμούς προσπαθεί να ενεργοποιήσει το αριστερό αισθητήριο και να τροφοδοτήσει τον... αντιμητσοτακισμό. Απώτερος στόχους του η αποτροπή μιας νέας θητείας Μητσοτάκη, με κάθε μέσο. Τον ενδιαφέρει η δική του πολιτική σωτηρία και δεν διαθέτει κανένα αφήγημα. Με ανοησίες του στυλ "ακρίβεια Μητσοτάκη", "κατάρρευση της Δημοκρατίας" και άλλα τέτοια, δεν μπορεί να συγκινήσει, παρά μόνο όσους παραμένουν ταγμένοι στον παρασιτισμό, στο βόλεμα, στο μπάχαλο και στην αποδιοργάνωση. Επιχειρεί να πλήξει την κανονικότητα και το κύρος της χώρας επιστρατεύοντας πρακτικές που μόνο οι ηθοποιοί ακολουθούν στις παραστάσεις τους.

Το θέμα των πλειστηριασμών και η προσωπική διαφορά... Κατρούγκαλου, είναι δύο ζητήματα, τα οποία αποδεικνύουν το μέγεθος της κοροϊδίας των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό μετά την τεράστια ζημία του 2015, προκάλεσε ζημιά στις τράπεζες αλλά και πόνο στους δανειολήπτες. Κορόιδεψε τους συνταξιούχους, αλλά και τους τιμώρησε με άγριες περικοπές και άνοιγμα... λογαριασμών, μέσω... προσωπικών διαφορών! Η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του αποτελεί κακό προηγούμενο για τη χώρα.

Οι άνθρωποι αυτοί διακρίνονται από διαχειριστική ανεπάρκεια, οπισθοδρομικές ιδέες που παραπέμπουν σε μεικτές ή σοσιαλκομμουνιστικές οικονομίες και μέσα από την... υπηρέτηση των πολιτών με όρους αξιοπιστίας και υπευθυνότητας, το μόνο που... εγγυώνται είναι η περαιτέρω επιδείνωση του μέλλοντος τους. Σε μια κανονική χώρα, τέτοια πολιτικά σχήματα, δεν θα περνούσαν ούτε έξω από τη Βουλή! Βέβαια, το ποιος μπαίνει στη Βουλή ή ποιος μένει απέξω το καθορίζει ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός. Επί τη ευκαιρία, στις προσεχείς εκλογές, οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για ηγέτη-κυβερνήτη και όχι για... κομπάρσο σε θεατρική επιθεώρηση!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...