Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Εδώ ο κόσμος χάνεται και αυτή...

H μοναρχία, ο πόλεμος και ο πληθωρισμός.

God saves the Queen αλλά τους Βρετανούς ποιος θα τους σώσει; Toν Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Βρετανία έφτασε στο σοκαριστικό ποσοστό του 9%, για τα δεδομένα της Βρετανίας στα υψηλότερα επίπεδα από τα 80΄s, από όταν και υπάρχουν επίσημα αρχεία. Οι Βρετανοί πολίτες είναι εντελώς διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας από τους Μεσόγειους και μπορεί να διαχειρίζονταν σε προσωπικό επίπεδο, καλύτερα τις συνέπειες της ακρίβειας, ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν και μια μοναρχία, η οποία τολμώ να πω εμφανίζεται έως και προκλητική.

Φέτος η Βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου συμπλήρωσε 70 χρόνια από την ημέρα της στέψης της, και είναι η μόνη Βρετανή μονάρχης που γιορτάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο (Platinum Jubilee). Mε αυτή την αφορμή το παλάτι έχει προγραμματίσει πρωτοφανούς αριθμού εορταστικές εκδηλώσεις. Ο εορτασμός θα διαρκέσει 4 ημέρες, συγκεκριμένα από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου.  Πολλοί Βρετανοί που μπορεί να μην είχαν αρνητικές διαθέσεις απέναντι στην μοναρχία, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι  απογοητευμένοι και εξοργισμένοι από την κλίμακα και την ασέβεια των προγραμματισμένων εορτασμών και έχουν κάθε δίκιο. Η απογοήτευση τους εντοπίζεται στην παντελή αδιαφορία που δείχνει το Στέμμα όχι μόνο για τον κίνδυνο φτωχοποίησης  μεγάλου μεριδίου των Βρετανών αλλά και για τον πόλεμο που βρίσκεται εν εξελίξει.

Αυτή την περίοδο στην Βρετανία μεταξύ των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, ένας στους τρεις είπε ότι παραλείπει γεύματα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, όπως ανέφερε χθες η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos. Η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις βρίσκεται σε υψηλό 30ετίας και η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, δήλωσε «Βρισκόμαστε σε μια πολύ, πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε ορισμένες πολύ, πολύ σοβαρές παγκόσμιες αντιξοότητες. Και όπως είπατε, ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός».

Ωστόσο όσο ο δυτικός κόσμος πλήττεται από πόλεμο και υψηλότατο πληθωρισμό, η μοναρχία έχει προετοιμάσει για τις αρχές του επόμενου μήνα 1.458 δημόσιες εκδηλώσεις, 2.000 street και prive’ parties  ενώ λόγω των ετοιμασιών του παλατιού οι πωλήσεις της Pimm’s αυξήθηκαν κατά 260 τοις εκατό!

Eίναι λίγο ακραίο και παράταιρο ή εμένα μου φαίνεται; Nαι το ξέραμε πως οι μονάρχες ζουν σε έναν δικό τους κόσμο, αλλά και όταν ο κόσμος όπως τον ξέραμε καταρρέει;
H Eλισάβετ στα 96 της χρόνια, είναι προφανές ότι δεν θα ξαναγιορτάσει Jubilee λόγω του περιορισμένου προσδόκιμου ζωής της, αλλά είναι εξίσου προφανές πως αυτή η γιορτή θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την μοναρχία.

Οι μισές Βρετανικές ιστοσελίδες υποστηρίζουν πως ο λαός της Βρετανίας χρειάζεται αυτόν τον φαντασμαγορικό εορτασμό για να ξεχάσει τα προβλήματα του (κάτι που αποτελεί βασική πεποίθηση και του παλατιού για το show off που το χαρακτηρίζει) και οι άλλες μισές, εμφανίζονται αντίθετες και περίμεναν ένα πιο σύγχρονο και κοινωνικό πρόσωπο από την μοναρχία του 2022.

 

Παράλληλα σύμφωνα με ένα πρόσφατο report που δημοσιεύτηκε από από το πολιτικά ουδέτερο think tank British Futures, οι απόψεις των νέων διίστανται σχετικά με τη μοναρχία, με τέσσερις στους 10 να θέλουν να τη διατηρήσουν και ένα παρόμοιο ποσοστό (37%) να πιστεύει ότι το τέλος της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ, θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει  πολίτευμα της Βρετανίας η δημοκρατία. Η υποστήριξη για τη μοναρχία αποδυναμώνεται, επίσης, μεταξύ των εθνικών μειονοτήτων και των Σκωτσέζων όλων των ηλικιών.

Δεν χωράει αμφιβολία πως το συγκεκριμένο θέμα του εορτασμού του Platinum Jubilee σε μια ήπειρο, ίσως και έναν πλανήτη σε κρίση, παύει να αφορά ασέβεια στους Βρετανούς και αποτελεί δείγμα υπεροψίας και αδιαφορίας για την ανθρωπότητα και τον πόλεμο κατά της δύσης.

Όπως όλα δείχνουν φέτος θα είναι σημαντικά λιγότεροι όσοι φωνάξουν στην φιέστα GOD SAVE THE QUEEN και το μήνυμα που θα επικρατήσει θα είναι GOD, SAVE US!

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...