Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ενίσχυση αισιοδοξίας στις αγορές και η Λιβύη παίζει... μπάλα υπέρ μας

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Τους τελευταίους μήνες του 2022 κυριαρχούσαν οι πολύ αρνητικές προσδοκίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών, αλλά τώρα τελευταία διαπιστώνουμε ότι έχουν αρχίσει πολύ να βλέπουν το ποτήρι... μισογεμάτο.

Χθες η Wall Street αποτύπωσε την αισιοδοξία των επενδυτών για τις καλύτερες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με βάση τα θετικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, τα οποία αποτελούν προάγγελο κορύφωσης των επιτοκίων. Λίγο πιο σαφή εικόνα θα έχουμε από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, ενώ η έκρηξη του τεχνολογικού κλάδου χθες στο Χρηματιστήριο, δείχνει ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός θα κάνει τη θετική έκπληξη και ότι τελικώς η κατάσταση δεν είναι και τόσο για... κλάματα!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ενώ την ίδια στιγμή, η σημαντική ενίσχυση του πετρελαίου κατά 3% και πλέον, μπορεί να μην μας... αρέσει ως εξέλιξη, ωστόσο, αποτυπώνει την αισιοδοξία από την πλευρά της ζήτησης, σε σχέση με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τους προσεχείς μήνες.

Κάτι οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας πάνω από 5% φέτος, το υψηλό 6 μηνών για τον χαλκό, αλλά και πολλά άλλα θετικά νέα, δείχνουν ότι έχει περιοριστεί θεαματικά η επίδραση Πούτιν στη διαμόρφωση των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, μέσω των μεταβολών στην ενέργεια αλλά και στις πρώτες ύλες. Ο πόλεμος μαίνεται, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη, με βάση μια λογική προσέγγιση των πραγμάτων. Βεβαίως, τα λογικά έχουν ανατραπεί πολλές φορές, ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτείται σύνεση γιατί πάντα οι αγορές κρύβουν πάρα πολλές παγίδες.

Η διαμόρφωση θετικού κλίματος είναι προϋπόθεση για όσους ανησυχούν για τις εξελίξεις, είναι τοποθετημένοι και θέλουν να... ξεφορτώσουν, ενώ αντιθέτως, η παγίωση αρνητικής ψυχολογίας συνήθως είναι ένα καλό τέχνασμα για να τοποθετηθούν οι ισχυροί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Το προσεχές διάστημα ίσως μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα, αλλά προς το παρόν ας μείνουμε με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο θα πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να είναι...

Δώρο στην Ελλάδα από Λιβύη;

Πολλά έχουν δει τα μάτια μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τις κινήσεις της Λιβύης, οι οποίες φαίνονται εχθρικές προς τον Ερντογάν και φιλικές προς την Ελλάδα.

Χθες το βράδυ όλοι ψάχνονταν μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμετ Αούν, ο οποίος ήταν πρώην στενός συνεργάτης του προσωρινού πρωθυπουργού της χώρας και εκλεκτού του Ερντογάν. Ο Λίβυος υψηλόβαθμος αξιωματούχος εμφανίζεται να απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας σχετικά με τις παραδοχές του Τουρκολιβυκού μνημονίου, επισημαίνοντας τα δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες περιοχές! Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η χώρα του θα έρθει σε φιλικό συμβιβασμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και επί της ουσίας, είπε στον Ερντογάν... φιλάκια πολλά!

Το πιο εκπληκτικό είναι ότι ο κ. Αούν αναγνώρισε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ώστε στη συνέχεια να καθοριστούν οι θαλάσσιες ζώνες! Φανταστείτε ότι την ίδια στιγμή, η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, αν... διανοηθεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στη Δυτική Κρήτη και κάτω από τα "πόδια" της Πελοποννήσου. Πρόκειται πραγματικά για πολύ σοβαρή εξέλιξη, η οποία ωστόσο, πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένες κινήσεις και πράξεις από την πλευρά της Λιβύης. Γιατί, χωρίς ξεκάθαρο... ενταφιασμό του Τουρκολιβυκού μνημονίου, δουλειά δεν γίνεται. Άρα, αν ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, τότε θα μετρήσουμε από κει και πέρα την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, όπως και εμείς. Αν ισχύει το καλό σενάριο για την Ελλάδα, τότε είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα έχει ένα ακόμη "όπλο" στη φαρέτρα της. Φυσικά, όλα κρίνονται επί του πρακτέου...

Γερό μπάσιμο από τη νέα Nova

Xθες ήταν μια ιστορική μέρα για τη ΝΟVΑ, η οποία ολοκλήρωσε την ενοποίηση της με τη Wind και πλέον άνοιξε ο δρόμος για ένα γερό μπάσιμο στον ανταγωνισμό.

Η νέα NOVA, υπό την "ομπρέλα" του ολλανδικού κολοσσού τηλεφωνίας και μέσων ενημέρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, United, αποτελεί τη δεύτερη δύναμη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και ετοιμάζεται για νέες επενδύσεις και επιθετικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτού του ιστορικού γεγονότος, χθες η εταιρεία ανακοίνωσε τα ανανεωμένα προϊόντα για κινητή, σταθερή, internet και ψυχαγωγία. Πρόκειται για τα προϊόντα κινητής, "Unlimited+", τα οποία είναι σχεδιασμένα για να  παρέχουν υπερ-επάρκεια δεδομένων, απεριόριστη ομιλία και απεριόριστα μηνύματα. Τα νέα προϊόντα παρέχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής για κάθε χρήστη κινητής, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων καρτοκινητών, καθώς τα νέα συμβόλαια ξεκινούν από μόλις 13 ευρώ. Το πρόγραμμα Unlimited+ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στα συμβόλαια κινητής, που γίνονται πλέον προσιτά σε όλους. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα για τις τιμές που πληρώνουν σήμερα.

Η Nova ανακοίνωσε επιπλέον τις νέες προσφορές για internet μέσω δικτύου οπτικών ινών  με υψηλές ταχύτητες 500Mbps και 1Gbps στα 26 ευρώ και 33 ευρώ, αντίστοιχα. Οι ταχύτητες αυτές θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά από το δικό της, διαρκώς διευρυμένο δίκτυο. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τη διείσδυση της οπτικής ίνας στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που θα επιταχύνει την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών στην χώρα. Είναι προφανές ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο της τηλεφωνίας και στη συνδρομητική τηλεόραση, εισέρχεται σε νέα φάση στη χώρα και σίγουρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η απάντηση των άλλων "παικτών". Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τον ανταγωνισμό αυτό θα ωφεληθεί η οικονομία σε επίπεδο επενδύσεων και φυσικά οι καταναλωτές σε επίπεδο υπηρεσιών και τιμολογίων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...