Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Έρχονται αλλαγές στο φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά τις αντιδράσεις

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που είναι δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί και γενικά προέρχονται από το ελεύθερο επάγγελμα, διατυπώνουν τη δυσφορία τους σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη. 

Τα χιλιάδες παραδείγματα ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρους δεκάδων και χιλιάδων ευρώ, αλλά με σχεδόν μηδενικά εισοδήματα, συνιστούν μια πρόκληση. Ο Μητσοτάκης στο κυριακάτικο... μήνυμα του μέσω social media, κάνει λόγο για φορολογική δικαιοσύνη. Όντως, έχει δίκιο, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, υπάρχουν πάρα πολλά... μη λογικά! Η Εφορία δε, αναμένεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις για να αποδείξει τις προκλητικές περιπτώσεις φοροαποφυγής με "φούσκωμα" των δαπανών, οι οποίες οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Πάντως, να σας πούμε ότι οι έντονες αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχουν να κάνουν με τα 1.000 ή 1.500 ευρώ που θα πληρώσουν ως επιπλέον φόρο. 

Η πλήρης επέκταση των POS σε όλες τις συναλλαγές, η σύνδεση των ταμειακών με τα POS για να αποφεύγεται το "πείραγμα" των φορολογικών στοιχείων, η διαβίβαση των δαπανών στο myDATA προκειμένου να αναγνωρίζονται, αλλά και το "κάρφωμα" στην ΑΑΔΕ των "μαϊμού" αποδείξεων, είχαν ήδη θορυβήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, απλά ήταν η αφορμή για να ξεσπαθώσουν. Βεβαίως, η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το θέμα, για να δει περιπτώσεις όπου μαζί με τα "ξερά", μπορεί να καούν και τα "χλωρά". Φαίνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει σε κάποιες διορθώσεις (σημαντικές ή ανούσιες, θα φανεί...), κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ιδίως, το θέμα με τους συντελεστές προσαύξησης του τζίρου βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, είναι το σημαντικότερο πεδίο, όπου θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου. Πέραν της οικονομικής ανάλυσης του θέματος, υπάρχει όμως και η πολιτική πτυχή. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστο΄54%. Δηλαδή, από τους περίπου 750.000 επαγγελματίες, σχεδόν 420.000 ψήφισαν τον Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές. Μιλάμε δηλαδή για 1.000.000 ψήφους και πάνω, αν υπολογίσουμε τις οικογένειες τους. 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι αριθμούν σχεδόν 4.500.000 πολίτες, ενώ σε πολλές οικογένειες μισθωτών και συνταξιούχων, υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες (σύζυγος, γιος κλπ.). Οι ψήφοι των μισθωτών και των συνταξιούχων μαζί με τις οικογένειες τους ξεπερνούν τα 7.000.000. 

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια μίας ψήφου ελεύθερου επαγγελματία με την ψήφο ενός συνταξιούχου ή μισθωτού που στις τελευταίες εκλογές, δεν ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Και η επίλυση της εξίσωσης συνεχίζεται από το Μαξίμου, καθώς έρχονται και Ευρωεκλογές. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην κυβέρνηση θα ξαναδούν το θέμα, ενώ αν στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βλέπουν μια ευκαιρία για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, μάλλον δεν τους παίρνει. 

Η φορολογία είναι συνυφασμένη με την Αριστερά και όχι με τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη. Καλό είναι πριν πουν οτιδήποτε οι... αντιφρονούντες, να μετρήσουν το μπόι τους και όχι τη σκιά τους. Για την ακρίβεια, οι ψηλοί δεν είναι όσο ψηλοί νομίζουν και οι κοντοί δεν γίνεται να πιστεύουν ότι... ψήλωσαν!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...