Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Γιατί η... κόλαση στη Γάζα αυξάνει τον συστημικό κίνδυνο για Ισραήλ και Δύση

Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τον βομβαρδισμό της Γάζας και ο αριθμός των νεκρών αρχίζει και ξεφεύγει από τα... αποδεκτά όρια ενός πολέμου που ξεκινά με βάση το δικαίωμα ενός κράτους στην αυτοάμυνα, όταν δέχεται επίθεση από τον εχθρό. 

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπανιαμίν Νετανιάχου, ξεκαθάρισε ότι όσο δεν απελευθερώνονται οι όμηροι, τόσο θα εντείνονται οι βομβαρδισμοί και τα χτυπήματα κατά της Χαμάς. Οι βόμβες δεν ξεχωρίζουν τους... καλούς από τους κακούς, ούτε τους φίλους από τους εχθρούς. Έτσι, υπάρχει ο ορατός κίνδυνος οι όμηροι να χάσουν τη ζωή τους από Ισραηλινά πυρά, τα οποία στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς, στα τούνελ της οποίας εκτιμάται ότι βρίσκονται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το πολύ ισχυρό ενδεχόμενο, να στείλει η Χαμάς βίντεο με εκτελέσεις ομήρων, αν ο Νετανιάχου συνεχίσει τους βομβαρδισμούς, φέρνοντας τον σε ακόμη πιο δύσκολη θέση σε σχέση με τις κατηγορίες που του προσάπτουν για το γεγονός ότι το Ισραήλ πιάστηκε στον... ύπνο με το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.  

Οι κινητοποιήσεις Ισραηλινών πολιτών έξω από το σπίτι του Νετανιάχου και οι κατηγορίες για ολιγωρία που επέτρεψε το μακελειό, αγγίζουν πλέον ευαίσθητες ισορροπίες στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες μάλιστα, έχουν παγκόσμιες προεκτάσεις. Οι πολίτες απαιτούν την απελευθέρωση των ομήρων με κάθε... τίμημα, ενώ από την άλλη πλευρά, η ασφάλεια που νιώθει ο υιός Νετανιάχου στις ΗΠΑ, έχει εξοργίσει μεγάλο μέρος του Ισραηλινού λαού, που δίνει τη μάχη κατά της Χαμάς. 

Ο Νετανιάχου βαδίζει επί της ουσίας στην κόψη του ξυραφιού, έχοντας αναλάβει τεράστιο ρίσκο σε πολλά επίπεδα. Εξυπακούεται ότι, αν η Χαμάς ή οι Ισραηλινές δυνάμεις απελευθερώσουν τους ομήρους, τότε θα είναι μια προσωπική πολιτική επιτυχία που θα του δώσει ανάσα.  

Από την άλλη, αν ο ηγέτης του Ισραήλ προχωρήσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην εξολόθρευση της Χαμάς και στην... ισοπέδωση της Γάζας, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.΄Όσο δεν απελευθερώνονται οι όμηροι και όσο αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, το ρίσκο αυξάνεται και προσλαμβάνει παγκόσμιες προεκτάσεις. 

Αν χαθεί το στοίχημα της επιστροφής των ομήρων στις οικογένειες τους, τότε ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της εσωτερικής ανατροπής. Και αν αρχίσει να δημιουργείται ζήτημα αμφισβήτησης της ισχύος του Ισραήλ, τότε μπορεί να δούμε να... ξεθαρρεύουν κάποιες γειτονικές ή λίγο πιο... απομακρυσμένες χώρες, οι οποίες θα ήθελαν να προκαλέσουν φθορά στον "αιώνιο εχθρό" στη Μέση Ανατολή. 

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να... ανεχθεί την ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Γάζα και ο... Σουλτάνος Ερντογάν, απειλεί ότι θα κινητοποιηθεί για να προστατεύσει τους αδελφούς Μουσουλμάνους. Δηλαδή, ουσιαστικά προειδοποιεί τους Ισραηλινούς ότι θα στείλει στρατεύματα, ώστε να κερδίσει ακόμη περισσότερους πόντους στην εκτίμηση της ηγεσίας της Χαμάς, η οποία έχει έδρα στην Τουρκία, όπου κάνει... δουλίτσες. 

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν προς το παρόν αρκείται σε... κατάρες κατά του Ισραήλ, αλλά αν αμφισβητηθεί στο εσωτερικό ο Νετανιάχου, μέσα από διαλυτικά φαινόμενα, τότε ίσως να περάσει από τα... καντήλια των μουλάδων, στην... εκτόξευση πυραύλων. Οποιοδήποτε ρήγμα στο πολιτικό σύστημα του Ισραήλ ή οποιαδήποτε χαλάρωση στις ένοπλες δυνάμεις του, θα είναι ένα στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή μουσουλμανικών χωρών, οι οποίες βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή δεν τους... παίρνει να κάνουν κάτι τέτοιο, καθώς ο Νετανιάχου κινείται με βάση και την "ομπρέλα" προστασίας που του παρέχουν οι ΗΠΑ. 

Το μεγάλο μπέρδεμα για όλους μας... 

Η άρνηση του Νετανιάχου να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός με το επιχείρημα, ότι κάτι τέτοιο θα δώσει χρόνο για ανασυγκρότηση στη Χαμάς, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό αγκάθι για τον δυτικό κόσμο. 

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να εκλείψει η Χαμάς, αλλά από την άλλη πλευρά, έχουν πάρει και τη... μεζούρα, προκειμένου να σταθμίσουν στις πόσες χιλιάδες εχθρούς, ορίζεται η έννοια της αυτοάμυνας! Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους Ιορδανούς, τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, πήγε αιφνιδιαστικά στο Ιράκ για να συνεννοηθεί με την ηγεσία της χώρας και επισκέφθηκε χθες αργά το βράδυ την Άγκυρα. 

Μάλιστα, η επίσκεψη στην Άγκυρα ήταν στον "αέρα" από την Παρασκευή το βράδυ. Σ΄ αυτό το παζλ πρέπει να προστεθούν και οι κατάρες του Ιράν, το οποίο απειλεί καθαρά τις ΗΠΑ για χτυπήματα εντός του εδάφους τους...  

Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν σαφή εικόνα για το πώς σκέφτονται και πώς ενδέχεται να λειτουργήσουν οι χώρες της περιοχής. Γι αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν "οργώνει" τις τελευταίες 10-15 ημέρες ολόκληρη την περιοχή, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας σε σχέση με τα προγράμματα άφιξης και αναχώρησης. 
Το γεγονός ότι έχουν αποστασιοποιηθεί πολλοί σε σχέση με τη δράση της Χαμάς, δίνει πόντους στον Νετανιάχου καθώς ενισχύει το στρατηγικό αφήγημα του για εξαφάνιση της, ώστε να επικρατήσει η ειρήνη. Αλλά και οι ΗΠΑ, όπως και οι Ευρωπαίοι έχουν ταχθεί υπέρ της εξολόθρευσης της Χαμάς, αλλά ταυτόχρονα, βλέπουν ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση με τους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς. 

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τη Δύση είναι το ενδεχόμενο να "φουσκώσει" ακόμη περισσότερο "το ποτάμι της οργής" εντός των πρωτευουσών των σημαντικότερων χωρών. Όταν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την κατάπαυση του πυρός στην Ουάσιγκτον, τότε κάτι... τρέχει. Στην Ευρώπη, οι ηγέτες των χωρών φοβούνται ότι από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, μπορεί να φτάσουν στην... πόρτα μας, πολλά.. θραύσματα. 

Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων λειτουργούν ως μέσο πίεσης για τις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες ταυτόχρονα πρέπει να θέσουν σε συναγερμό τις μυστικές υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο! 
Προφανώς, εννοούσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό, για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ το πράγμα γίνεται ακόμη πιο... πικάντικο από τη στιγμή που ο Καγκελάριος Σολτς, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απελάσεις και απαγόρευση εισόδου ξένων λαθρομεταναστών. Εν ολίγοις, φοβούνται ακραίες εκδηλώσεις βίας από φανατικούς μουσουλμάνους, οι οποίες μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρές και να αρχίσουν να προκαλούν μεγάλο πολιτικό κόστος στη Δύση. 

Οι χιλιάδες νεκροί άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να "εμπνεύσουν" κάποιους εντός Αμερικανικού ή Ευρωπαϊκού εδάφους, ώστε να προχωρήσουν σε πράξεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις και ιστορικές ανατροπές. Μην ξεχνάμε ότι έρχονται Ευρωεκλογές και το αίμα αθώων πολιτών στη Γάζα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σήμα για τρομοκρατικές ενέργειες μέσα στην Ευρώπη. Άρα, όσο θα είμαστε θεατές της τραγικής εικόνας από τη Γάζα, τόσο στην Ευρώπη θα προκαλείται δυσφορία. Και αν πέραν της δυσφορίας, προκύψουν και... ατυχήματα με τους "Αλλαχουακμπάρηδες", τότε ο συστημικός κίνδυνος στις Ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές χωρών της Ευρώπης, θα μεγαλώνει. 

Στην τρέχουσα συγκυρία, η ακρίβεια και το ενδεχόμενο επιθέσεων προκαλούν ανασφάλεια και τρόμο στον δυτικό κόσμο. Αυτό δεν αποτελεί σίγουρα καλό σύμβουλο την ώρα της κάλπης, αν και οι Ευρωεκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Και αν οι εκλογές, λόγω και της συνεχιζόμενης σύρραξης Ρωσίας-Ουκρανίας, περάσουν το μήνυμα για περαιτέρω ισχυροποίηση του δεξιόστροφου φασισμού (γιατί υπάρχει και ο αριστερόστροφος...), τότε, μπορεί να σημειωθούν πολύ αρνητικές καταστάσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Κανείς ηγέτης Ευρωπαϊκής χώρας δεν θα ήθελε να σκεφτεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει στην παρούσα φάση, «τρελά» φορτηγά που... θερίζουν κόσμο, ούτε εκρηκτικούς μηχανισμούς να σκάνε, ούτε ανθρώπους να σφάζονται. 

Η απειλή της ασφάλειας του Ευρωπαϊκού κεκτημένου από τους εξοργισμένους μουσουλμάνους που βρίσκονται στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου, θα είναι μια οδυνηρή εξέλιξη, η οποία δεν θα φέρει μόνο ανατροπές σε επίπεδο κοινωνιών, αλλά και σε επίπεδο αγορών και οικονομιών. Ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...