Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Γιατί είναι κρίσιμη η εβδομάδα για τις αγορές

Γιατί είναι ύποπτος ο ρόλος της Τουρκίας και γιατί ο χρυσός αποτελεί το βαρόμετρου του... τρόμου.

Το Ισραήλ, όπως γράφαμε στη στήλη την περασμένη εβδομάδα, θα περνούσε μέσα στο Σαββατοκύριακο στη β΄ φάση του στρατιωτικού σχεδίου... εξαφάνισης της Χαμάς, εξαπολύοντας μια προσεκτικά προετοιμασμένη χερσαία επίθεση μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα πλήγματα στις θέσεις της Χαμάς είναι συντριπτικά, αλλά αυξάνεται η λίστα των νεκρών από τον άμαχο πληθυσμό. Η παράμετρος αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την αντιμετώπιση του Ισραήλ από τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και από τις χώρες που το έχουν βάλει στο... σημάδι. 

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πιέζουν του Ισραηλινούς να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προστασίας του άμαχου πληθυσμού, ενώ οι μουσουλμανικές χώρες πιέζουν για κατάπαυση του πυρός και... αντίποινα. 

Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ υπό την κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί επιτρέπουν σε κονβόι με είδη πρώτης ανάγκης, να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας για να δώσουν βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινοί έχουν εντοπίσει αρκετές από τις εισόδους στα... λαγούμια της Χαμάς και καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι αυτές βρίσκονται κάτω από κοινωνικές υποδομές και δομές, όπως νοσοκομεία και σχολεία. 

Για τον λόγο αυτό ζητούν εκκενώσεις νοσοκομείων, αλλά με εκατοντάδες βαριά τραυματισμένους Παλαιστίνιους, αυτό μοιάζει με τον... τετραγωνισμό του κύκλου! Η κλιμάκωση του ανθρωπιστικού δράματος, ιδίως, αν υπάρξουν επί του πεδίου εκατόμβες νεκρών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να μην απασχολεί και τόσο σοβαρά το Ισραήλ στην παρούσα φάση, μπορεί όμως, να αναγκάσει τους δυτικούς να πάρουν αποστάσεις από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Σε κάθε περίπτωση, η Δύση και οι αγορές φοβούνται ένα λάθος, δηλαδή ένα εντυπωσιακό χτύπημα του Ισραήλ, το οποίο θα περάσει τις "κόκκινες" γραμμές. 
Ήδη, το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει...

Απειλούν τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες η Χεσμπολάχ και το Ιράν

Η οργάνωση Χεσμπολάχ στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ αποτελεί αυτή τη στιγμή ειδικό κεφάλαιο ανάλυσης, το οποίο απασχολεί τους πάντες τόσο από στρατιωτικής, όσο και από πλευράς οικονομικών επιπτώσεων.

Μια πιο επιθετική πολιτική από την καλά οργανωμένη και εξοπλισμένη Χεσμπολάχ κατά του Ισραήλ, σημαίνει ότι το Ιράν έχει αποφασίσει να φτάσει την κατάσταση στα άκρα και κάποια στιγμή, το καθεστώς της Τεχεράνης, θα πάψει να εμπλέκεται στην περιοχή... δι αντιπροσώπου, αλλά, ενδεχομένως, να αναλάβει στρατιωτική δράση. Εκεί βρίσκεται και το λεπτό σημείο για την παγκόσμια οικονομία. Το Ιράν ανήκει στον "άξονα του κακού", όπως αυτός έχει καθοριστεί από τις ΗΠΑ.

Η παρουσία και ανάπτυξη ισχυρών Αμερικανικών δυνάμεων έχει έναν και μόνο στόχο: αν το Ισραήλ αρχίσει να βάλλεται από παντού, τότε οι ΗΠΑ, θα αποκρούουν τις πυραυλικές επιθέσεις απ΄ όπου και αν προέρχονται. Επιπλέον, σε περίπτωση εμπλοκής του Ιράν, θα αρχίσουν να δημιουργούνται... υποψίες για εμπλοκή και του Πούτιν. 

Η Ρωσία έχει γεωπολιτικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, στηρίζει Ιράν και Συρία και δεν θα ήθελε την επικράτηση των Ισραηλινών, άρα και των Αμερικανών στο πεδίο της μάχης. 

Ιδίως τώρα, όπου η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταγράφει τεράστιες απώλειες σε έμψυχο υλικό και στρατιωτικές υποδομές. Οι πρόσφατες δοκιμές πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές από την πλευρά της Ρωσίας, είναι ένα... μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ότι θα υπάρξει άγριο... νταβαντούρι στα... πέριξ του Ισραήλ. Ωστόσο, μπορεί να είναι και ένδειξη αδυναμίας, καθώς η Ρωσία, ίσως επιχειρεί να δείξει ότι είναι μάχιμη ακόμη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ στο μέτωπο της Ουκρανίας γονατίζει...

Ο ρόλος της Τουρκίας και του... πονηρού Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει έναν ανένδοτο κατά του Ισραήλ χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς ως απελευθερωτική οργάνωση, ενώ οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα του μουσουλμανικού κόσμου προς τον Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν άρχισε να μιλάει για "τα σύνορα της καρδιάς", βάζοντας στο παιχνίδι ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και φτάνοντας έως και τη... Θεσσαλονίκη! Μάλιστα, θέλοντας να κάνει πιο εμφατική την παρουσία του σε μια νέα τάξη πραγμάτων, παρήγγειλε δύο αεροπλανοφόρα από την Ισπανία, οι οποίοι πάντα είχαν... λιγότερο φιλελληνική στάση στα ζητήματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Το θέμα είναι εάν η Ευρώπη έχει τον τρόπο να πείσει τους Ισπανούς, γιατί μια τέτοια κίνηση, θα ήταν σοβαρό unfair κατά της Ένωσης και της Ελλάδας, από τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας, κατέχοντας μάλιστα και το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερντογάν θέλει να "καπελώσει" τους μουσουλμάνους και να στείλει το μήνυμα ότι ο ίδιος και η χώρα του είναι οι προστάτες τους. Να σημειώσουμε απλά στον κ. Ερντογάν, ότι όσο εύκολο είναι γι αυτόν να μιλάει για τα "σύνορα της καρδιάς", που περιλαμβάνουν τον... μισό πλανήτη, άλλο τόσο εύκολο είναι να πούμε και ισχυριστεί και η Ελλάδα, ότι επί Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαμε κατακτήσει τον... μισό πλανήτη! 

Ο Ερντογάν έχει άριστες σχέσεις με τη Χαμάς και βγαίνει μπροστά γιατί ξέρει ότι εκτός από τις... εξετάσεις που πρέπει να δώσει ως μουσουλμανική χώρα απέναντι σε μια αδελφή χώρα που βάλλεται από αλλόθρησκους, πρέπει οπωσδήποτε να στηρίξει τη Χαμάς, καθώς μαζί της έχει κάνει πολλές και "χρυσές" μπίζνες!

Η Τουρκία πιστεύει ότι μια γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μπορεί να αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να απειλήσει εκ νέου την Ελλάδα! Σε αυτό το επίπεδο, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις, σε σχέση με την προστασία που έχουν δεσμευτεί ότι θα παρέχουν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, η οποία απειλείται από έναν... κακό γείτονα! 

Μάλιστα, τώρα είναι μια εξαιρετική συγκυρία, καθώς η Τουρκία είναι ξεκάθαρα απέναντι στο Ισραήλ και η κυβέρνηση Νετανιάχου, θα κόψει με το... μαχαίρι κάθε προσδοκία για στρατηγική σχέση των δύο χωρών, με φόντο τον ενεργειακό τομέα.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, παραπέμπει σε βίαιη κατάργηση κάθε διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ξεκάθαρα το Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες αποτελούν τους ισχυρούς κρίκους στην αλυσίδα των γεωπολιτικών ισορροπιών γύρω από τα ενεργειακά.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος της άρον άρον εγκατάλειψης του εδάφους του Ισραήλ από στελέχη διπλωματικών και στρατωτικών αποστολών ξένων χωρών, επιχειρηματίες κλπ. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το Ισραήλ από δω και πέρα θα αντιμετωπίσει πιο άσχημες καταστάσεις, οπότε είναι λογικό να έχει διαμορφωθεί μια τάση... φυγής από τη χώρα. 

Αυτό μεταφράζεται σε αγορές κατοικιών για παράδειγμα στην Ελλάδα και την Κύπρο, με τη μεταφορά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε χώρες της Δύσης κλπ. Κάποιοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, δεν προσφέρονται πλέον για πολλά πολλά, καθώς δεν εκπληρώνονται βασικές προϋποθέσεις, όπως η εθνική ασφάλεια και η ασφάλεια στις επενδύσεις. Το μοτίβο αυτό είναι ό,τι χειρότερο που μπορεί να αντιμετωπίσει μια χώρα και οι πολίτες της.

Ο χρυσός "μιλάει"

Φεύγοντας από τα πεδία της γεωπολιτικής και των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι αγορές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρυσού, ο οποίος... προειδοποιεί εδώ και πολλές μέρες για τα μελλούμενα.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει 8% από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και μετά και οι αναλυτές πιστεύουν ότι αν πάμε σε ένα πολύ κακό σενάριο με εμπλοκή και άλλων χωρών στην κρίση, τότε, θα αρχίσει και αυτό μια ξέφρενη πορεία ανόδου, ανάλογη με αυτήν του... λαδιού, με το οποίο έχει το ίδιο χρώμα! Είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο πολύτιμο μέταλλο, ενώ ταυτόχρονα, έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, αυτήν την εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα μάλιστα, θα δείξει αν ο χρυσός μπορεί να υπερπηδήσει δυναμικά τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά.      

Μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι προφανές ότι θα δώσει νέα σημαντική ώθηση στο πετρέλαιο, θα εντείνει την ανασφάλεια σχετικά με την αντιπληθωριστική πολιτική σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, θα δοκιμάσει τις αντοχές των ομολόγων και των μετοχών και φυσικά θα ωθήσει προς υψηλότερα επίπεδα την τιμή του χρυσού. 

Από την άλλη πλευρά, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτήν την εβδομάδα, την αντίδραση των χρηματιστηρίων, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή. Το κακό έχει γίνει και ελπίζουμε ότι δεν θα έρθει η καταστροφή...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...