Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Το... δράμα στην Κεντροαριστερά και ο μονόδρομος της κυριαρχίας Μητσοτάκη

Η ακρίβεια αποτελεί αυτή τη στιγμή το υπ΄ αριθμόν ένα εσωτερικό πρόβλημα και η αντιμετώπιση της θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη, αν ξεφύγει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και προκληθεί ενεργειακό ντόμινο.

Η κυβέρνηση θέλει να πάει ως τις Ευρωεκλογές με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες λόγω της ακρίβειας, αλλά τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει αυτή, όπως και το μέγεθος της συμπεριφορικής αντίδρασης του εκλογικού σώματος, δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε.

Η Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο καταγραφής συσχετισμών με τα υπόλοιπα κόμματα, δεν έχει αντίπαλο και προηγείται με τεράστια διαφορά, έναντι του δεύτερου κόμματος. Ωστόσο, έχει τον μεγαλύτερο... αντίπαλο που είναι τα βασικά προβλήματα των πολιτών. Ακρίβεια, λαθρομετανάστευση, εγκληματικότητα, Υγεία είναι τα πλέον βασικά για τους πολίτες σήμερα. Σε περιόδους αστάθειας ο κόσμος κοιτάζει πώς θα τα βγάλει πέρα και πώς θα έχει ασφάλεια στην καθημερινότητα τους.

Από την άλλη πλευρά, η εκδήλωση διεθνούς αναταραχής αναμφίβολα ενισχύει τη θέση της εκάστοτε κυβέρνησης. Ιδίως την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας, η οποία ενίσχυσε την εθνική άμυνα και αντιμετώπισε μείζονες κρίσεις στα σύνορα της χώρας το 2020 με την Τουρκία. Μια εκτεταμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, αναμφίβολα θα έχει σημαντική επίπτωση στην τσέπη των πολιτών και θα εντείνει τη δυσαρέσκεια. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο, η έντονη ανασφάλεια μπροστά σε συγκλονιστικά γεωπολιτικά γεγονότα, συσπειρώνει την πλειοψηφία των πολιτών γύρω από την κυβέρνηση. Ακόμη και αυτή που είναι σήμερα απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστεύουν σε ποσοστό τουλάχιστον 45%, ότι ο καταλληλότερος για τη διαχείριση της κατάστασης είναι ο Μητσοτάκης. Άλλωστε, έγιναν εθνικές εκλογές πριν από 3 μήνες, αλλά και αυτοδιοικητικές εκλογές πριν από κάτι μέρες...

Οι κρίσεις αποτελούν πάντοτε μια άσκηση διαχείρισης για την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και μια διαδικασία συγκρίσεων με τους... άλλους. Πόσοι δεν αναρωτήθηκαν τι θα είχαμε πάθει αν είχαμε στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ όταν ξέσπασαν η πανδημία, η Ρωσο-ουκρανική σύρραξη και η ενεργειακή κρίση; Και μόνο η σκέψη ότι θα λάμβαναν αποφάσεις για τη χώρα ο Τσίπρας, ο Καμμένος και το υπόλοιπο... τσίρκο, μας τρομοκρατεί! Ας κάνουμε τώρα και τις προβολές βάζοντας στην εξίσωση τον Κασσελάκη και τον Ανδρουλάκη! Απελπισία....

Ο Μητσοτάκης κινείται σε άλλο επίπεδο, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους "παίκτες" του πολιτικού σκηνικού. Έχει ισχυροποιήσει την οικονομία, οι θεσμικοί παράγοντες κρατών και αγορών αποδίδουν συνεχώς τα εύσημα, ενώ ο πρωθυπουργός γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση έκτακτων οικονομικών ανατροπών. Άλλωστε, ο ίδιος έχει πολύ ανεβασμένες τις "μετοχές" του στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καταστήσει την Ελλάδα αξιόπιστο συνομιλητή των ΗΠΑ και σε επίπεδο διαμεσολάβησης στη... γειτονιά μας, γνωρίζει πώς πρέπει να κινηθεί με όρους διπλωματίας και διεθνών σχέσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τα ποσοστά που είχαν στις εκλογές, αλλά και με αυτά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις, υποχρεωτικά θα κινηθούν σε ένα μοτίβο ξεκαθαρίσματος εσωτερικών λογαριασμών, χωρίς να μπορούν να αφήσουν κανένα αποτύπωμα σε σχέση με τις γενικότερες εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.  Η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί και εφόσον ο ίδιος χάσει στις Ευρωεκλογές και παραιτηθεί, δεν θα υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή, ακόμη και αν επιστρέψει ως... σωτήρας, ο Τσίπρας!

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης γνωρίζοντας ότι ένας αρχηγός μικρού κόμματος δεν έχει παρέμβαση στις εξελίξεις, θα ρίξει το βάρος προς την κατεύθυνση της ανατροπής των συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει κυβερνητικές βλέψεις για τα επόμενα πολλά χρόνια και το μόνο που απομένει είναι να καταγραφεί ως δεύτερο κόμμα, αξιοποιώντας την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στις Ευρωεκλογές δεν αποκλείεται να δούμε διαφορές στον... πόντο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Οι εξελίξεις στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρουν λίγους και αυτό αποτελεί έναν λόγο περαιτέρω υποβάθμισης του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η αντιστροφή του αρνητικότατου κλίματος στον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ως κάτι πάρα πολύ δύσκολο, ενώ το ΠΑΣΟΚ απλά θα είναι ευχαριστημένο με τη δεύτερη θέση. Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να επηρεάσει τις προτιμήσεις του εκλογικού κοινού μια ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ως αποτέλεσμα ενός μεγάλου... μπαμ στη Μέση Ανατολή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία και άλλος ηγέτης πλην του Μητσοτάκη, που να μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, να έχει ευρεία αποδοχή εκτός συνόρων και να γνωρίζει πώς να να κινηθεί.

Ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελούν δώρα από τον... Θεό προς τη χώρα, καθώς το περιορισμένο βεληνεκές τους αποτελεί εγγύηση παραμονής του Μητσοτάκη για πολλά χρόνια στην εξουσία.

Με φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές, ακρίβεια και πολλά ακόμη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Το πείραμα με τον Τσίπρα το 2015 ήταν καθοριστικό για να αντιληφθεί το εκλογικό σώμα, ότι τα ψέματα κοστίζουν και οι "φούσκες" σκάνε με εκκωφαντικό θόρυβο. Ο κόσμος μας γίνεται ακόμη πιο ανασφαλής και η παρουσία του Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας, γίνεται ακόμη πιο επιβεβλημένη για χρονικό διάστημα, αρκετά πιο πέρα από τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Ποιο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ οι Eυρωεκλογές πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια! Το έλλειμμα οικονομικού δυναμισμ...

Φόρτωση άρθρων...