Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Γιατί ετοιμάζεται πάρτι κεφαλαίων στην Ελλάδα το 2024

Η επενδυτική βαθμίδα που έλαβε η Ελλάδα από τον οίκο Fitch, φαίνεται ότι "ξυπνάει" αμερικανικά αλλά και ευρωπαϊκά κεφάλαια, τα οποία προετοιμάζονται για ένα μεγάλο πάρτι ποντάροντας στο ελληνικό trend.

Xθες, πρώτη μέρα μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, οι αγορές ομολόγων τιμολόγησαν το ελληνικό δεκαετές ομόλογο στο 3,50%, κατεβάζοντας το διαφορικό επιτόκιο (spread) σε σχέση με το γερμανικό στο 1,20%! Επόμενος στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η ανάκτηση της βαθμίδας Α στην κατάταξη του ελληνικών κρατικών τίτλων. Επιπλέον, υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι, αν δεν στραβώσει κάτι στο διεθνές περιβάλλον, τότε οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2024, θα αποδειχθούν πολύ συντηρητικοί.

Οι ΗΠΑ πίνουν... νερό στο όνομα μας!

Χθες, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, περιέγραψε το πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, οι οποίες έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο.

Το διμερές εμπόριο έχει φτάσει στα 5,7 δισ. ευρώ, οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς, οι αφίξεις τουριστών έφτασαν τα 4,5 εκατ. (αύξηση 321% σε σχέση με το 2021), ενώ οι ΗΠΑ είναι η όγδοη χώρα από πλευράς προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα. Η παρουσία αμερικανικών χρηματοοικονομικών και τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα μας είναι μια πρόγευση ή μια μικρή αρχή, σε σχέση με αυτό που θα επακολουθήσει. Το κλίμα που επικράτησε χθες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, παρέπεμπε σε προετοιμασίες για πάρτι. Μόνο οι... σαμπάνιες έλειπαν!

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουμε τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει σε υπερσύγχρονα κέντρα δεδομένων, η Google έχει το πρώτο κέντρο δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Αmazon διαθέτει Web Services στην Ελλάδα, η Pfizer έχει επενδύσει σε κέντρο ανάλυσης στη Θεσσαλονίκη, η JP Morgan έχει επενδύσει στην κορυφαία ελληνική εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, τη Viva Wallet, ενώ ο τεχνολογικός κολοσσός της Cisco έχει επενδύσει στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τα κορυφαία ονόματα του πλανήτη στις "μπίζνες" που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές επενδύσεις.

JP Morgan: Trend του 2024 η Ελλάδα, μεγάλο story οι ελληνικές τράπεζες

Γραμμή προς τους επενδυτές για να φέρουν κεφάλαια στη χώρα μας δίνει η JP Morgan, αναφέροντας ότι "η Ελλάδα είναι ο κόσμος το 2024" και θα μπει στο ραντάρ των αγορών γιατί θα είναι της... μόδας!

Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός δημοσιοποίησε χθες νέα έκθεση, τη δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, γεγονός που δεν αποτελεί απλά ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, αλλά οδηγία προς επενδυτές για να φέρουν κεφάλαια και να κερδίσουν από το ελληνικό success story. Ποντάρει πολλά στις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI EMEA θα καταγράψουν τις υψηλότερες αποδόσεις,  με ράλι 19% στο βασικό σενάριο και 30%, εφόσον οι αγορές καλπάσουν.

Η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί μεγάλο "κράχτη" για τους επενδυτές και η JP Morgan φροντίζει να αναδείξει αυτήν τη διάσταση. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χαμηλή αξία σε σχέση με την αποτίμηση τους και ο απογαλακτισμός τους από το κράτος, αναμένεται να τους δώσει νέα ισχυρή ώθηση. Επιπλέον, οι χρηματοδοτήσεις των έργων που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0", μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας, αποτελούν ισχυρό λόγο για να καλλιεργηθούν υψηλές προσδοκίες για τη διοχέτευση δανείων προς την πραγματική οικονομία, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τους ισολογισμούς των τραπεζών. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε περιβάλλον απόλυτης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και σιγουριάς ότι με την παρούσα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όλοι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...