Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Πώς η επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch αλλάζει θεαματικά τα δεδομένα

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο Fitch το βράδυ της Παρασκευής ήταν αναμενόμενη, αλλά από τη στιγμή που ανακοινώθηκε... επίσημα, συνιστά κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας.

Η Ελλάδα με τη σφραγίδα της Fitch, ανακτά μετά από 14 χρόνια το πλεονέκτημα σε σχέση με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, τα οποία επενδύουν μόνο στις "ώριμες" και αξιόχρεες οικονομίες. Τρεις από τους τέσσερις διεθνείς οίκους, που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μας έχουν αναβαθμίσει. Αυτό ισοδυναμεί με συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες από την 01/01/2024. 

Οι αμερικανικοί οίκοι Fitch και Standard & Poor's καθώς και ο καναδικός DBRS κατά χρονική σειρά, έχουν αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, επιτρέποντας πλέον στα μεγάλα «πορτοφόλια» να αναλάβουν... δράση, καθώς μέχρι πριν απαγορευόταν να επενδύσουν στα ελληνικά «σκουπιδόχαρτα».

Nέος πολιτικο-οικονομικός και κοινωνικός κύκλος

Με την αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον οίκο Fitch κλείνει ο κύκλος της απαξίωσης και εισερχόμαστε στον «διάδρομο» της... απογείωσης:

Η Ελλάδα μπαίνει και τυπικά στο ραντάρ των «ώριμων» κεφαλαίων, τα οποία έχουν τοποθετήσει πάνω από 28 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξιόχρεες οικονομίες. Η αναβάθμιση τους πρώτους μήνες του 2024, από τον τελευταίο οίκο που έχει απομείνει, τη Moody's, αποκτά κυρίως τυπικό χαρακτήρα, καθώς θα συμπληρώσει το «καρέ» των τεσσάρων αναγνωρισμένων οίκων αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, η επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's είναι απαραίτητη, καθώς αποτελεί τον πιο αυστηρό οίκο και αν μη τι άλλο θα αποτελέσει το «κερασάκι στην τούρτα».

Ο οίκος, στην έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, αναδεικνύει τη θετική δημοσιονομική εικόνα και την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ υπογραμμίζει τους σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα επιτρέψουν την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, ως ποσοστό του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος.

Σύμφωνα με τη Fitch, το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 160,8% επί του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος από 171,4% το 2022. Το 2027, στη βάση συντηρητικών εκτιμήσεων, το χρέος θα υποχωρήσει στο 141,2% του ΑΕΠ, κλείνοντας έναν επταετή πτωτικό κύκλο, όπου θα καταγραφεί -υπό κανονικές συνθήκες- μια πτώση της τάξης των 65 μονάδων. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, πρόκειται για την καλύτερη επίδοση χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, από αυτές που αξιολογεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας «αποτελεί μια μεγάλη εθνική επιτυχία», καθώς επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Δεν είναι υπερβολή σε καμία περίπτωση. Εμείς μάλιστα, προσθέτουμε ότι πρόκειται περί άθλου αν αναλογιστούμε ότι περάσαμε από διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη συνέχεια ήρθε το σοκ του κορωνοϊού και ακολούθως η ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε πρώτη φάση, η επενδυτική βαθμίδα, μπορεί να οδηγήσει στην εισροή κεφαλαίων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ και στη συνέχεια, θα έρθουν τα καλύτερα. Αξίζει να σκεφτούμε ότι το ελληνικό success story αποτελεί αυτή τη στιγμή, ένα case study για τους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς τους πλανήτη, καθώς συνδυάζεται με τα ισχυρά δυτικά συμφέροντα  που υπάρχουν στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. 

«Βλέπουμε» στη Μεσόγειο και είμαστε σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν έχει μόνο την οικονομική σημασία που ξέρουμε, αλλά πρωτίστως αποτελεί ένα ισχυρό brand στο γεωπολιτικό παίγνιο. Αρκεί και μόνο να έρθει το 0,5% των κεφαλαίων που επενδύουν στις "ώριμες" αγορές και θα γίνουμε... Ντουμπάι! Ένα τέτοιο ποσοστό είναι εφικτό σε βάθος μερικών ετών και ισοδυναμεί με κεφάλαια 140 δισ. δολ., που θα μπορούσαν να μας ωθήσουν ακόμη ψηλότερα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...