Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Γιατί το μακελειό στη Ρωσία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εφιαλτικό γεωπολιτικό και οικονομικό ντόμινο

Το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής κοντά στη Μόσχα σε άλλες εποχές, θα αποτελούσε αποκλειστική υπόθεση της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά υπό το πρίσμα του πολέμου με την Ουκρανία, αποκτά εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ συνδέεται και με τον κίνδυνο επέκτασης τέτοιων ενεργειών στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατά την προεκλογική περίοδο.

Αθώοι πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο από φανατικούς μουσουλμάνους, όπως έχει ξαναγίνει κάμποσες φορές κατά το παρελθόν. Έχουν συλληφθεί όλοι οι δολοφόνοι, οι οποίοι έφαγαν ένα... μπερντάκι ξύλο και τους έβγαλαν οι Ρώσοι... στραπατσαρισμένους και με κομμένα... αυτιά σε φωτογραφίες. Δήλωσαν πολίτες του Τατζικιστάν και πήραν ρούβλια για να λειτουργήσουν υπέρ του ισλαμικού κράτους του ISIS Korasan.

Ο Πούτιν προσπαθεί να "μαγειρέψει" τα πράγματα ώστε να εμπλέξει την Ουκρανία και να "δικαιολογήσει" την ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων, ίσως με μη συμβατικά όπλα. Το είχαν κάνει και το 1999 με την εισβολή στην Τσετσενία, με αφορμή την τραγωδία, όπου φανατικοί μουσουλμάνοι είχαν εκτελέσει πάνω από 300 Ρώσους πολίτες. Ήταν η αφορμή για να εισβάλλει ο ρωσικός στρατός στην Τσετσενία, όπου πλέον βρίσκεται υπό την κατοχή της Ρωσίας.

Αυτή τη φορά όμως, λόγω της τραγωδίας στο προάστιο της Μόσχας, η σημειολογία είναι εντελώς διαφορετική. Την προπερασμένη Κυριακή ο Πούτιν κέρδισε χωρίς αντίπαλο τις εκλογές, όπως ακριβώς αναμενόταν, με το συντριπτικό ποσοστό 87%, αφού είχε φροντίσει να βγάλει οριστικά από τη μέση τον Αλεξέι Ναβάλνι. Τον έστειλε στη Σιβηρία, που αποτελεί... εγγύηση για σίγουρο θάνατο! Την Παρασκευή, πριν το μακελειό που συγκλόνισε την ανθρωπότητα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στενός συνεργάτης του Πούτιν, μίλησε για πρώτη φορά περί πολέμου, όχι της Ρωσίας με την Ουκρανία (αυτό είναι... "ειδική επιχείρηση"), αλλά της Ρωσίας με τη Δύση.

Η "ειδική επιχείρηση" του αιμοσταγούς Πούτιν στην Ουκρανία, μετατρέπεται σε πολεμική επιχείρηση κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και μένει να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του. Θα εντείνει τις ωμότητες στην Ουκρανία και θα προσπαθήσει να προκαλέσει τη Δύση και κυρίως τους Ευρωπαίους. Θα προσπαθήσει να ξεπλύνει την ντροπή από την τραγωδία, που εξέθεσε τις μυστικές υπηρεσίες και ενώ υπήρχαν καιρό πριν προειδοποιήσεις από τους Αμερικανούς.

Από την άλλη, οι Ρώσοι έχουν απειλήσει τον Μακρόν, ότι αν στείλει γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία, θα τα... εξολοθρεύσει κατά προτεραιότητα! Το βράδυ της Παρασκευής "σκάει" αυτή η τρομοκρατική επίθεση κατά τόσων αθώων πολιτών και ο Πούτιν είναι αναγκασμένος να ξεχάσει τους πανηγυρισμούς για την τεράστια... νίκη του, απέναντι στον εαυτό του! Το κύρος του έχει πληγεί καίρια και τώρα αναζητεί διέξοδο για να ισορροπήσει και να κάνει αντιστάθμιση...

Το επικίνδυνο αφήγημα Πούτιν και η απειλή ενός παγκόσμιου ντόμινο

Οι ισλαμιστές του ISIS ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό ως απάντηση στις ενέργειες των Ορθόδοξων Ρώσων κατά του μουσουλμανικού στοιχείου στη Συρία, την Ινγκουσετία και σε πρώην δημοκρατίας της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης.

Οι τρομοκράτες και στυγνοί δολοφόνοι έδωσαν καθαρά θρησκευτική διάσταση στην επίθεση, όπως είχε ξαναγίνει πριν από χρόνια με το μακελειό στο σχολείο του Μπεσλάν και στην Αγία Πετρούπολη. Ο τρόπος με τον οποίο χτύπησαν οι τρομοκράτες ήταν... μαχαιριά στην καρδιά της Ρωσίας και του Πούτιν. Ο εγκληματίας της Μόσχας, μη μπορώντας να αντέξει ένα τέτοιο πλήγμα στο κύρος του, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επανεκλογή του για άλλα έξι χρόνια, ψάχνει να στήσει ένα σενάριο, για να εμπλέξει τους Ουκρανούς αλλά και τη Δύση.

Οι δράστες έχουν συλληφθεί, αλλά, όπως λέει η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας (FSB), μετά την επίθεση θα πήγαιναν να βρουν καταφύγιο στην Ουκρανία για να εμπλέξουν τη χώρα και τη Δύση, ακόμη πιο βαθιά στη ρωσο-ουκρανική διαμάχη. Τι πιο φυσικό για κάποιους τρομοκράτες να θέλουν να βρουν καταφύγιο στη χώρα με την οποία βρίσκεται σε πόλεμο ο Πούτιν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο Ζελένσκι υπήρχε περίπτωση να γνώριζε και να ενέκρινε μια τέτοια επίθεση και πολύ περισσότερο, να δεχόταν στο έδαφος της Ουκρανίας τους στυγνούς δολοφόνους. Μάλιστα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, οι Τατζικιστανοί πέρασαν στη Ρωσία μέσω Τουρκίας.

Η τραγωδία της περασμένης Παρασκευής, όπως είναι φυσικό προκάλεσε την καθολική καταδίκη από ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Τα αθώα θύματα δεν μπαίνουν σε καμία περίπτωση στο ζύγι των συγκρίσεων με τον Πούτιν. Ακόμη και αν οι δολοφόνοι ήθελαν να τιμωρήσουν όσους επανεξέλεξαν τον Πούτιν, είναι προφανές ότι σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η τρομοκρατία και ο ψυχολογικός πόλεμος, ακόμη και κάποιος να ήθελε να καταψηφίσει τον Πούτιν, θα το σκεφτόταν πολλές φορές...

Από την άλλη, οι Ουκρανοί, όπως και η Δύση, δεν είναι αφελείς για να ενισχύσουν τέτοιες ενέργειες και πολύ περισσότερο με τον ISIS, με τον οποίο, βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και χρόνια. Δεν... κολλάει ακόμη και ως σκέψη το ενδεχόμενο ανάμειξης ισλαμιστών για να κάνουν τη... βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της Δύσης. Έστω ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η Ουκρανία. Τότε δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο, να συνεχίσει η Δύση να τη στηρίζει, καθώς θα είναι σαν να αποτελεί ηθικό αυτουργό, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου. Ο Πούτιν, προσπαθεί με διάφορους τρόπους να συνδέσει την επίθεση με τον Ζελένσκι. Θα το τραβήξει από τα... μαλλιά, θα το πάει από δω, θα το πάει από κει, πρέπει οπωσδήποτε το αφήγημα του να έχει ουκρανικό... δράκο!

Το πληγωμένο γόητρο του Πούτιν μετά την εγκληματική ενέργεια θα αλλάξει και το μοτίβο των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της Ουκρανίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ούτως ή άλλως, καθώς το "λιοντάρι" είναι πληγμένο. Έτσι, ο Ρώσος εγκληματίας θα μπορέσει να "δικαιολογήσει" μια ευρείας κλίμακας επιστράτευση στη χώρα του, καθώς στο πεδίο της μάχης, μπορεί να έχει κατακτήσει σημαντικά εδάφη, αλλά επί του πεδίου έχει υποστεί τεράστιες απώλειες τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε όπλα.

Μια ευρείας κλίμακας επιστράτευση που θα συνδυαστεί με θεαματική κλιμάκωση των χτυπημάτων κατά της Ουκρανίας, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης, η οποία, θα μετρήσει τα σχεδόν... ανύπαρκτα περιθώρια εμπλοκής σε έναν πόλεμο, όπου δεν μπορεί να είναι επί του πεδίου, αλλά υποστηρικτικά στα... μετόπισθεν.

Εφόσον ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας περάσει σε νέα φάση και μετατραπεί σε ένα ακόμη πιο σκληρό "μπρα ντε φερ" μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα στο γεωπολιτικό πεδίο, δρομολογώντας ανατροπές και στο οικονομικό πεδίο. Η Ευρώπη έχει περισσότερους λόγους να ανησυχεί σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, εάν ο Πούτιν εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα, ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν κουραστεί από τις συνεχείς οικονομικές ενέσεις προς την Ουκρανία, σ΄ έναν πόλεμο που "ρουφάει" πολύ χρήμα εδώ και δύο χρόνια, το οποίο στερούνται κυρίως Ευρωπαίοι πολίτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν δύο μήνες και κάτι πριν από τις Ευρωεκλογές...

Η Ευρώπη εκ των πραγμάτων πρέπει να οργανωθεί γιατί οι απειλές της Ρωσικής "δικτατορίας" βρίσκονται έξω από την... πόρτα της. Τα πράγματα θα καταστούν ακόμη πιο επικίνδυνα εάν το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία προσλάβει πολύ πιο... άγρια χαρακτηριστικά, ενώ πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες σε ολόκληρο τον κόσμο και θα εκθέσει ακόμη περισσότερο σε κινδύνους την Ευρώπη. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα αργήσει να...φρενάρει απότομα, αν τα διλήμματα του αδίστακτου Πούτιν, μετατραπούν σε ευθείες προκλήσεις για τη Δύση, οι οποίες, πρέπει να απαντηθούν.

Το γεωπολιτικό και οικονομικό ντόμινο με απρόβλεπτες διαστάσεις, είναι το βασικό σενάριο που κερδίζει έδαφος αυτή τη στιγμή. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η εκτίναξη του χρυσού σε ιστορικό υψηλό, ίσως κάτι δείχνει σε σχέση με τους γεωπολιτικούς κινδύνους που με τη σειρά τους μπορεί να μεταβληθούν σε σίγουρες οικονομικές συνέπειες...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...