Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Πώς να πετύχετε στη δουλειά σας

Μπορεί κάποιες φορές η τύχη να συμβάλλει και αυτή στην επιτυχία, όμως η τελευταία, ως μέρος του παιχνιδιού της ζωής, υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες

 

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πριν λίγα χρόνια, είχα την ευκαιρία να συναντήσω έναν δαιμόνιο και ταλαντούχο Άγγλο διαφημιστή, τον Πωλ Άρντεν, ο οποίος μόλις είχε συγγράψει ένα βιβλίο που μερικούς μήνες αργότερα έγινε παγκόσμιο μπεστσέλλερ. Μού είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο τίτλος του βιβλίου: «Το Θέμα Δεν Είναι Πόσο Καλός Είσαι, Αλλά Πόσο Καλός Θέλεις Να Γίνεις».

Συζητώντας τον τίτλο αυτόν με τον συγγραφέα, μού προσέθεσε την ακόλουθη σκέψη: «Σχεδόν όλοι οι πλούσιοι και ισχυροί άνθρωποι δεν είναι ιδιαιτέρως ταλαντούχοι, μορφωμένοι, γοητευτικοί ή συμπαθείς. Έγιναν πλούσιοι και ισχυροί γιατί ήθελαν να γίνουν». Οι φράσεις αυτές έμειναν χαραγμένες στο μυαλό μου και δύο χρόνια αργότερα ενισχύθηκαν από έναν διάσημο ποδοσφαιριστή, τον Γάλλο, αλγερινής καταγωγής, Ζινεντίν Ζιντάν. Μιλώντας σε ένα σεμινάριο ανώτατων στελεχών επιχείρησεων, ο Ζ.Ζιντάν —ο οποίος στο μεταξύ είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση— είχε πεί: «Το όραμα τού τί θέλεις να γίνεις και πού θέλεις να πας είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιό σου. Διότι, όταν δεν έχεις στόχο, ποτέ δεν βάζεις γκολ».

Το ερώτημα είναι: Πόσο καλοί θέλουμε να είμαστε στην δουλειά μας; Λίγο καλοί; Καλοί; Πολύ καλοί; οι καλύτεροι στον τομέα μας; Η μήπως τελικά θέλουμε να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο; «Το ταλέντο στην περίπτωση αυτή βοηθά. Αυτή όμως που μάς πάει μακριά είναι η φιλοδοξία». Τάδε έφη ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο πιο ακριβοπληρωμένος σήμερα ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ίσως να έχει δίκιο. Διότι ο καθένας μας θέλει να διαπρέψει. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θέλει να κάνει και τις προς τούτο απαραίτητες θυσίες. Για παράδειγμα, ο Ρονάλντο αν και οδεύει προς τα σαράντα του χρόνια,  προπονείται 8 έως και 10 ώρες την ημέρα και απέχει από τις περισσότερες χαρές της ζωής —πιθανώς δε γι΄αυτό τον λόγο είναι και εξαιρετικά δύστροπος.

Πέρα από τις παραπάνω γενικές σκέψεις, υπάρχουν και άλλοι κανόνες που βοηθούν στο να βάζει κανείς γκολ —δηλαδή, να πετυχαίνει τον στόχο  που θέλει. Ένας από αυτούς είναι η μοναδικότητα- Μπορεί κάποιος να γίνει μοναδικός επειδή ξέρει για ένα συγκεκριμένο θέμα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον κόσμο. Μπορεί ακόμα να γίνει μοναδικός επειδή ξέρει για μία μοναδική ομάδα θεμάτων περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Δεν θέλω βέβαια να πω ότι ο μοναδικός στον κόσμο μηχανικός αυτοκινήτων, που είναι ταυτοχρόνως μελετητής Αρχαίων Ελληνικών και οπωρολόγος, θα βγάλει σίγουρα 1 εκατ. ευρώ —αν και όλα είναι πιθανά, μπορεί να υπάρξει ζήτηση αυτού του μοναδικού συνδυασμού ικανοτήτων. Μπορεί όμως και όχι.

Κάνοντας λόγο για μοναδικότητα, σκέπτομαι εκείνον τον νεαρό που αρκετά γρήγορα έκανε ολόκληρη περιουσία από παιχνίδια με βίντεο-υπολογιστές, ενώ αργότερα μπήκε πρώτος στον κόσμο των πλατφορμών. Ο άνθρωπος αυτός επένδυσε 500 δολάρια στην 2 κατασκευή και προώθηση αυτών των παιχνιδιών. Μέσα σε έναν χρόνο, οι πωλήσεις είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια. Εξηγώντας την εκπληκτική αυτή επιτυχία του, είπε: «Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κατέχουν σήμερα τον μυστήριο συνδυασμό γνώσεων  πάνω στην μηχανολογία, τις συνθέσεις για βίντεο και μία προυπηρεσία σε λουνα πάρκ. Εγώ τα είχα όλα αυτά. Ας προσθέσουμε και ένα μάθημα οικονομικών στο κολλέγιο και μία αίσθηση τού πώς λειτουργεί το οικονομικό σύστημα και έχουμε την επιτυχία στα χέρια μας».

Σε όσο περισσότερες πλευρές ή ταλέντα μιας δουλειάς ή ενός επαγγέλματος μπορείτε να αναδειχθείτε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας σας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι μπορείτε να γίνετε μοναδικοί. Μπορείτε να δουλέψετε για να αποκτήσετε έναν συνδυασμό ικανοτήτων που κανένας άλλος δεν διαθέτει. Είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Υπάρχουν και άλλοι κανόνες για την εξασφάλιση της επιτυχίας —όλοι ψυχολογικά εγκυρότατοι. Λειτούργησαν στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυχημένων ανδρών και γυναικών. Μπορούν θαυμάσια να λειτουργήσουν και στην δικιά σας περίπτωση. Αρκεί βέβαια να τους μελετήσετε και να τους «χωνέψετε».

Πάνω στους κανόνες αυτούς θα επανέλθουμε και σε προσεχή άρθρα μας για την εργασία και την απασχόληση —με την ελπίδα, βέβαια, ότι κάθε επισήμανση και πρότασή μας θα είναι ένα πετραδάκι για την καλύτερη κατανόηση ενός πολύπλοκου και εξόχως ανταγωνιστικού πλέον κόσμου της εργασίας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Tα παιδία της Kεντροαριστεράς παίζει

«Η κίνηση στα τείχη (της εγχώριας κεντροαριστεράς) είναι σημαντική», για να θυμηθούμε και τον μέγιστο Μιχάλη Κατσαρό! Κόσμος και κοσμάκης, στελέχη και πρόεδροι, γραμματείς και φ...

Φόρτωση άρθρων...