Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

H ανοιξιάτικη «αντεπίθεση» Μητσοτάκη και γιατί όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στην οικονομία

Παρασκήνιο

Η μεγάλη εικόνα στις αγορές έχει πολλές θετικές αλλά και αρνητικές... λήψεις και γωνίες, ωστόσο, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση.

Η επιβεβαίωση αυτή έρχεται για ακόμη μία φορά από έναν κορυφαίο αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό, τη Citigroup, η οποία βλέπει ότι παρά το ράλι ανόδου των τιμών των μετοχών το 2023, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί σπάνια περίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο! Στην τελευταία έκθεση της, η Citigroup αναφέρεται στην ανθεκτικότητα που εμφανίζουν οι αποτιμήσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά, οι οποίες είναι από τις φθηνότερες, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, η Ελλάδα ξεχωρίζει διεθνώς, ανάμεσα σε συνολικά 104 αγορές.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (Ρ/Ε) διαμορφώνεται στο 7,4, όταν στην Ευρώπη είναι 13,2, στις ΗΠΑ 21,2, στις αναπτυγμένες αγορές 18,4 και στις αναδυόμενες 11,9. Για να το κάνουμε πιο λιανά, σκεφτείτε τι σημαίνει να ανέλθει ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή μεταξύ του χαμηλότερου 11,9 των αναδυόμενων αγορών και του 21,2 των ΗΠΑ. Αναμφίβολα, το Χ.Α. έχει πολύ... ψωμί σε επίπεδο ανάλυσης των θεμελιωδών στοιχείων των εισηγμένων. Ωστόσο, χρειάζονται οξυμμένα αντανακλαστικά, γιατί υπάρχουν πολλές ανοικτές "πληγές" σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο...

Ο... Κουτσοφλέβαρος και η ανοιξιάτικη "αντεπίθεση" του Μητσοτάκη

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμος του κράτους και αύριο κατεβαίνουν στην Αθήνα οι αγρότες, αλλά κατόπιν συνεννόησης με την Κυβέρνηση και σύμφωνα με τα "καλούπια", στα οποία τους βάζει ο Χρυσοχοΐδης.

Η επίσκεψη των αγροτών-κτηνοτρόφων για να... θαυμάσουν τις... ομορφιές της Αθήνας θα εκτονώσει την κατάσταση (κυριολεκτικά και μεταφορικά...). Ο Μητσοτάκης δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη έχουν ανακοινωθεί και φαίνεται ότι τα πράγματα οδηγούνται σε αυτό που πρώτοι γράψαμε από τη στήλη, περί «έντιμης αποχώρησης». Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και η φασαρία στα πανεπιστήμια με τους καταληψίες που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο Μάρτιος, πρώτος μήνας της άνοιξης και μήνας των γενεθλίων του Μητσοτάκη (έχει γεννηθεί στις 4 Μαρτίου 1968), οπότε θα αποτελέσει για τον ίδιο προσωπικά, μια νέα αφετηρία. Άλλωστε, απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές και πρέπει από τώρα να σκεφτεί πώς θα επουλώσει κάποιες πληγές στο τραυματισμένο προφίλ της κυβέρνησης, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους ψηφοφόρους που δηλώνουν δεξιοί. Οι Ευρωεκλογές συνιστούν μια πολύ περίεργη διαδικασία, όπου οι πολίτες, μετά τις τόσες πολλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, δεν... καίγονται κιόλας για την κάλπη. Ωστόσο, με δεδομένα την ακρίβεια, τη φορολογική πίεση στους ελεύθερους επαγγελματίες, τη δυσαρέσκεια για το νόμο που προβλέπει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, συν τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, οι εκλογές αυτές θα στείλουν πολλαπλά μηνύματα σε όλους.

Κατ΄ αρχάς η κυβέρνηση αναμένει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο μέτωπο της ακρίβειας εντός του Μαρτίου, καθώς θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι διατάξεις που προβλέπονται στον τελευταίο ψηφισμένο νόμο. Αν στην κοινωνία εμπεδωθεί μια τάση σοβαρής αποκλιμάκωσης των τιμών, η οποία να φαίνεται με... γυμνό μάτι, τότε η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει σε ένα σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, κάποιες "μάχες". Βέβαια, ο «πόλεμος» είναι διαρκής και δεν τελειώνει.

Αλλά, αν στην αποκλιμάκωση των τιμών, προσθέσουμε τις ανακοινώσεις για την ποσοστιαία αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων, η οποία θα ανακοινωθεί στις 22 Μαρτίου και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου, τότε, το κέρδος για την κυβέρνηση θα είναι διπλό.
Από την άλλη πλευρά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν τον Μάιο τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που θα επηρεάσει μάλλον αρνητικά πάρα πολλούς και ιδίως αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν. Στα εκλογικά πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις καιρικές συνθήκες την ημέρα των εκλογών, οι οποίες μάλλον θα είναι ιδανικές για μπάνιο και βόλτα στην παραλία! 

Όμως, οι Ευρωεκλογές έχουν αρκετούς αγνώστους Χ, αλλά την ίδια στιγμή, ο καλός καιρός και η αυξημένη τουριστική κίνηση, δημιουργούν ένα... ζεστό κλίμα, το οποίο, η κυβέρνηση προσδοκά να αξιοποιήσει με διάφορους τρόπους. Ένα τέτοιο κλίμα είναι ιδανικό και για επιχειρηματικές συμφωνίες, οι οποίες αν συνδυαστούν με συνεχή άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των τιμών των ακινήτων, καθώς και με την εικόνα των καλύτερων αμοιβών σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης των τιμών, τότε, η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει τον σκοπό της.

Πάντως, σύμφωνα με τις τάσεις που επικρατούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα σε ποσοστό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό θα διατηρήσει ψηλά τις «μετοχές» της Ελλάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί στην Ευρώπη έχει να κάνει με το «φούσκωμα» των ακροδεξιών, των ευρωσκεπτικιστών, των «πουτινικών" και πάει λέγοντας.

Ο Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή ανήκει στην πρώτη γραμμή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ασχολείται καθαρά με την περαιτέρω ενίσχυση, θωράκιση και διείσδυση της ευρωπαϊκής ιδέας. Την ίδια στιγμή, όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν είναι ούτε μία... τρίχα από την... κεφαλή του! Στον ΣΥΡΙΖΑ "σφάζονται" ξανά, στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν βλέπουν ότι οι προβοκάτσιες από φίλα προσκείμενα έντυπα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε μετωπική Ανδρουλάκη-Κασσελάκη, ενώ τα κόμματα της δεξιάς προσδοκούν λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ότι θα κάνουν λίγο πιο αισθητή την παρουσία τους. Ο Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο και η μοναδική αγωνία του είναι να γίνουν όλα όπως πρέπει, την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

Η οικονομία είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις και διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις τελικές επιλογές του εκλογικού σώματος. Μπορεί να υπάρχει αρκετή δυσαρέσκεια, η οποία όμως έχει ως υπόβαθρο κυρίως το θέμα της ακρίβειας, ωστόσο η νέα αύξηση μισθών από την 1η Απριλίου, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. 

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός φαίνεται ότι θα πάει... σφαίρα, οπότε θα έρθουν και παροχές την κατάλληλη στιγμή, ώστε, ο κόσμος να... θυμηθεί και πάλι στην πράξη, ότι η υπεύθυνη διακυβέρνηση του τόπου από έναν εργατικό, μεθοδικό και οραματιστή πρωθυπουργό, όταν φέρνει αποτελέσματα, εμπνέει και μεγαλύτερη σιγουριά για όλους.

«Μύλος» με τη διαμάχη Viva Wallet και JP Morgan, συναγερμός σε Κυβέρνηση και Τράπεζα Ελλάδος

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και Τράπεζα Ελλάδος για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη, βασικού μετόχου και ιδρυτή της Viva Wallet και του έτερου μετόχου της JP Morgan, η οποία κατέχει ποσοστό 48,5%, το οποίο εξαγόρασε "μετά βαίων και κλάδων" τον Ιανουάριο του 2022, καταβάλλοντας 1 δισ. ευρώ.

Η αμερικανική τράπεζα είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και η πρώτη στον δυτικό κόσμο, ενώ κατατάσσεται στην έκτη θέση παγκοσμίως, πίσω από τέσσερις κινεζικές και μία ιαπωνική. Τα συνολικά κεφάλαια κοντεύουν στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. 

Ο επικεφαλής της τράπεζας, Ντιμ Ντάιμον έχει ελληνικές ρίζες και επιπλέον έχει δημιουργήσει μια προσωπική φιλική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν έχεις στη χώρα έναν τέτοιο υπερ-κολοσσό, κάνεις τα πάντα για να τον διευκολύνσεις στις κινήσεις του. Επιπλέον, οι εκθέσεις της JP Morgan για την Ελλάδα στάζουν κάτι παραπάνω από... μέλι!

Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, η Viva Wallet και η JP Morgan ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι ιδρυτές Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παραμένουν μέτοχοι πλειοψηφίας και μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet. Ωστόσο, τα προβλήματα συνεργασίας των δύο πλευρών δεν άργησαν να φανούν. 

Η πλευρά Καρώνη κατηγορεί την JP Morgan ότι δρα παρασκηνιακά και θέλει να περιορίσει την ανάπτυξη της εταιρείας λογισμικού, ώστε να την εξαγοράσει σε χαμηλότερη τιμή. Μάλιστα, ο Χάρης Καρώνης, κατέθεσε μήνυση για σκόπιμη προσπάθεια μείωσης της αποτίμησης της Viva Wallet.

Στόχος της πλευράς Καρώνη είναι να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να φέρει σε δύσκολη θέση την JP Morgan. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί κάποιος απέναντι στην JP Morgan, βάζοντας μάλιστα και έναν πακτωλό χρημάτων. 

Ουσιαστικά, ο ένας προσπαθεί να εξαγοράσει τον άλλον, σε ένα σκληρό «μπρα ντε φερ», το οποίο έχει θορυβήσει το Μαξίμου. Μάλιστα, η Τράπεζα Ελλάδος ζητεί εξηγήσεις για την αύξηση κεφαλαίου και οι εξελίξεις αναμένεται να είναι καταιγιστικές.

Η κυβέρνηση και η ΤτΕ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, γιατί έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη τράπεζα σε ολόκληρη τη Δύση, η οποία με την εξαγορά του 48,5% έκανε την πρώτη κίνηση επί ελληνικού εδάφους, υποσχόμενη επί της ουσίας, ανάλογες κινήσεις στη συνέχεια. Αν για κάποιο τρόπο υπάρξει πρόβλημα... επικοινωνίας και «εκτροχιαστεί» εντελώς η κατάσταση, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην εικόνα της Ελλάδας.

Η JP Morgan είναι ο «κράχτης» για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η κυβέρνηση με την Τράπεζα Ελλάδος, δεν θα αφήσουν την κατάσταση στην τύχη της. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία της επένδυσης, η αμερικανική τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του fintech, αν η αξία της Viva είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της πλευράς Καρώνη, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος θέλει να παρακάμψει τα δικαιώματα της ως επενδυτή. Το be continued...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βελόπουλος σε Ιερώνυμο: Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες στον κλήρο, αλλά ούτε και η ιεραρχία στους πιστούς

«Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους» επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος νωρίτερα δή...

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στον σταθμό μετρό «Grecia» στη Χιλή με τα αντίγραφα από ελληνικές αρχαιότητες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή, πραγματοποίησε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια α...

Φόρτωση άρθρων...