Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

H επανεκλογή Ερντογάν δείχνει την... τάση για τις Ελληνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου

Οι αγορές περιμένουν... happy end στο ζήτημα της ρύθμισης του Αμερικανικού χρέους, καθώς οι λογικοί Ρεμπουπλικανοί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να γίνουν παγκοσμίως... ξεφτίλα, προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.

Ο "Τραμπισμός" δεν είναι μέθοδος που ενδείκνυνται για "παιχνίδια" με τος χρέος των ΗΠΑ, καθώς οι συνέπειες από ένα απότομο "κράτημα" της οικονομίας, θα ήταν σοβαρότατες τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη. Η Ευρώπη δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός "ατυχήματος", ωστόσο, γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη και μια... τυπική χρεοκοπία των ΗΠΑ, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε μια οικονομία που προσπαθεί να συνέλθει μετά το ενεργειακό σοκ, λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η αύξηση του κόστους δανεισμού σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων θα δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον και θα ενεργοποιήσει ένα καθοδικό σπιράλ στα χρηματιστήρια, οδηγώντας σε ύφεση. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του χρυσού, παραπέμπουν σε προεξόφληση θετικών εξελίξεων στο θέμα του χρέους των Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής, καθώς το τραπεζικό σύστημα υποφέρει σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο να ενεργοποιηθεί ένα ντόμινο, το οποίο θα πλήξει μικρούς, μεσαίους και μεγάλους. Ξέρουμε ότι πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των μειωμένης αξίας κρατικών τίτλων που κατέχουν. Επιπλέον, δεν ξέρουμε πόσους "σκελετούς" κρύβουν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία μπορεί να είναι εκτός Ευρώπης, ωστόσο, επηρεάζει καταλυτικά το γενικότερο κλίμα.

Η εκπληκτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει.... ζαλισμένο από την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα κατάφερε να κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα με υψηλά κέρδη 8%, φτάνοντας στις 1.220 μονάδες.

Η εγχώρια κεφαλαιαγορά συνεχίζει να καταγράφει νέα υψηλά 9 και πλέον ετών, οι ξένοι οίκοι... αβαντάρουν σε σημείο... τρέλας τις Ελληνικές τράπεζες και όλα παραπέμπουν σε ένα success story, το οποίο, θα επισφραγιστεί (εκτός απρόοπτου...) με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η θετική πορεία της αγοράς δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, τα Ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σαν να έχουμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό αποδεικνύεται έστω και σε επίπεδο... ενθουσιασμού, στο γεγονός ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι χαμηλότερο από τα αντίστοιχα του Ιταλικού και του Βρετανικού Δημοσίου και πολύ κοντά στο Αμερικανικό δεκαετές!

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά θωρακισμένο, με μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, διψήφιους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ισχυρή κερδοφορία και καταθέσεις που αγγίζουν τα 200 δισ. ευρώ. Παράλληλα, Το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει επιπλέον "πυρομαχικά", ύψους 36 δισ. ευρώ, τα οποία ουσιαστικά, μειώνουν το δημόσιο χρέος κατά 17 εκατοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτά τα βλέπουν οι αγορές, την ίδια στιγμή που οι κάλπες της 21ης Μαίου έστελναν το ηχηρό μήνυμα της αποφυγής ενός πολιτικού "ατυχήματος", στρώνοντας τον δρόμο για να γίνει η υπόλοιπη... δουλειά στις 25 Ιουνίου.

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα προεξοφλημένο στοίχημα από τις αγορές, οι οποίες ωστόσο, θα μας κρίνουν αυστηρά στη συνέχεια, όταν θα ξεδιπλωθεί το πρόγραμμα της νέας τετραετίας. Βέβαια, ας κρατήσουμε και μια... πισινή σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, καθώς... κάλπη είναι αυτή και ο,τιδήποτε είναι γένους θηλυκού μπορεί να... κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις!

Η νίκη ενός... ηττημένου στην Τουρκία

Ο Ερντογάν για άλλα 5 χρόνια θα ηγείται της Τουρκίας και κανείς δεν περιμένει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά θέλοντας και μη, αυτή θα προσαρμοστεί σε μια νέα ιδιαιτέρως πολύπλοκη πραγματικότητα για τον "Σουλτάνο".

Η χθεσινή νίκη του Ερντογάν έναντι του Κιλιτσντάρογλου σφραγίζει ένα αφήγημα με εθνικά χαρακτηριστικά, το οποίο "μίλησε" στις καρδιές των εθνικιστών και όσων ψηφίζουν με κριτήριο το θρήσκευμα και τον... Αλλάχ! Η Τουρκία είναι μια διχασμένη χώρα και στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής. Ο Ερντογάν και όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι είναι εναντίον του Ερντογάν. Η επόμενη μέρα για τον νικητή θα σηματοδοτήσει μια πορεία... ηττημένου. Η Τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το Κατάρ όσα λεφτά και να στείλει στη γειτονική χώρα, δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο κόστος των σεισμών, αλλά πολύ περισσότερο να αντισταθμίσει εν μέρει, τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των αγορών. Όσο οι Καταριανοί θα στέλνουν κεφάλαια στον Ερντογάν, τόσο οι δυτικοί θα αποχωρούν.

Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν προσπαθεί να βρει τρόπους για να κατασκευάσει νέα οπλικά συστήματα, καθώς η Δύση ενισχύει συνεχώς την Ουκρανία και οι απώλειες που καταγράφει ο εισβολέας είναι τεράστιες. Άρα, ο Ερντογάν δεν έχει να περιμένει σχεδόν τίποτα από τους Ρώσους. Ταυτόχρονα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι καθόλου εύκολο να ζητήσει από τα μέλη του να "τσοντάρουν" πάνω από 100 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών, συν το ανυπολόγιστο κόστος που έχει προκληθεί σε άλλα επίπεδα στη γειτονική χώρα.

Η Δύση θα αποτελέσει πολύ σύντομα τον δανειστή έκτακτης ανάγκης ή τον... έσχατο χρηματοδότη του Ερντογάν. Ο ίδιος θα πιει το... πικρό ποτήρι και ταυτόχρονα θα αρχίσουν οι σχεδιασμοί της Δύσης για τη δημιουργία ενός κοσμικού ηγέτη, ο οποίος θα τραβήξει τη χώρα παραπέρα, το 2028, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, τη... δουλειά με το νέο μνημόνιο της Δύσης θα την κλείσει ο "Σουλτάνος". Το μνημόνιο που θα αναγκαστεί να υπογράψει, εάν θέλει να επαναφέρει την Τουρκία σε τροχιά υγιούς και ισχυρής οικονομικής δύναμης, θα είναι οδυνηρό για τον ίδιο, αλλά και τον τουρκικό λαό. Ο χθεσινός νικητής των εκλογών πρέπει να παραιτηθεί από τα σχέδια για την ανάπτυξη της πολεμικής του βιομηχανίας, πρέπει να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και γενικώς, να γίνει το ακριβώς αντίθετο, από αυτό που έγινε πριν από 22 χρόνια.

Η είσοδος της Τουρκίας στο ΔΝΤ το 2001, έβαλε τις βάσεις για την οικονομική αναγέννηση της Τουρκίας επτά χρόνια μετά επί Ερντογάν. Η Τουρκία μπορεί να βρίσκεται από πλευράς ΑΕΠ στη 14η θέση παγκοσμίως, ωστόσο, από σήμερα, τα οικονομικά δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι αγορές έστειλαν το... μήνυμα στον Ερντογάν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαίου, αλλά έκαναν... παύση, μέχρι την τελική ετυμηγορία του τουρκικού λαού. Άλλωστε, από την πρώτη κάλπη, όπου ο Ερντογάν κέρδισε τα 2/3 της Βουλής, φαινόταν ξεκάθαρα, ότι ακόμη και ο Κιλιτσντάρογλου να εκλεγόταν χθες, η Τουρκία θα βρισκόταν σε πολιτικό αδιέξοδο. Τώρα, Ερντογάν... κερνάει και Ερντογάν... πίνει! Όμως, αυτό που θα... πιει θα είναι πολύ πικρό!

Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν ενόψει 25ης Ιουνίου

Ο Ερντογάν θα είναι ένας αδύναμος ηγέτης, καθώς τα προβλήματα στην οικονομία θα οξυνθούν περαιτέρω και οποιαδήποτε απόπειρα εξαγωγής της κρίσης με στρατιωτικά μέσα, θα οδηγήσει την Τουρκία σε πλήρη κατάρρευση.

Η αδυναμία του "Σουλτάνου" θα αποτελέσει πλεονέκτημα για την Ελλάδα, ιδίως στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει με ισχυρή αυτοδυναμία. Ο Μητσοτάκης τον... έχει τον Ερντογάν και αυτό αποδείχθηκε το 2020. Επιπλέον, η Ελλάδα ενίσχυσε θεαματικά τη γεωπολιτική της θέση, μέσα από τις στρατιωτικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία κατά την τελευταία τριετία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία ανατρέπει πλήρως τον ενεργειακό χάρτη σε ολόκληρη την Ευρώπη, θέτοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο των μελλοντικών εξελίξεων.

Το πολιτικό restart σε Ελλάδα και Τουρκία θέτει πλέον τις δύο χώρες σε μια νέα φάση, σε σχέση με την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα. Οι Τούρκοι με το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", δεν μπορούν να έχουν καμία ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά η Δύση ξέρει επίσης, ότι κάτι πρέπει να δώσει και στον Ερντογάν, τον οποίο περιμένουν στη... γωνία για να του δώσουν δάνεια και να επιβάλλουν αυστηρούς όρους. ΗΠΑ και Ευρώπη, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα διαμορφώσουν το μοτίβο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία τα επόμενα χρόνια. Κανείς δεν θέλει να... ταπεινώσει τον Ερντογάν, ωστόσο, αν ο ίδιος συνεχίσει τις μαξιμαλιστικές θέσεις του, τότε δεν αποκλείεται να συσσωρεύσει νέα δεινά στους πολίτες του, τα οποία θα είναι πολύ πιο δύσκολα να τα διαχειριστεί αυτός που θα τον διαδεχθεί.

Η επικράτηση του Ερντογάν ανεβάζει τις "μετοχές" του Μητσοτάκη και εξυπηρετεί το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για ισχυρή αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι Τούρκοι πολίτες... μίλησαν στις κάλπες και θα ακολουθήσουμε εμείς σε λιγότερο από ένα μήνα. Τα πανηγύρια στην Αγιά Σοφιά, παραμονή κι ανήμερα της Άλωσης, θα τα πληρώσει... πικρά ο Ερντογάν γιατί οι ηγεμόνες που λειτουργούν απολυταρχικά, δεν έχουν καθόλου καλό... τέλος, με βάση τα δημοκρατικά πρότυπα του πολιτισμένου κόσμου.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν πλέον ο Τσίπρας και άλλοι πρόθυμοι εθνομηδενιστές για να κάνουν τον Ερντογάν να αισθάνεται ότι είναι εν δυνάμει κυρίαρχος του γεωπολιτικού παιγνίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο! Όσοι ανόητοι από την Αριστερά μιλούσαν για "Πρέσπες του Αιγαίου", προσπαθούν να συνέλθουν από το κάζο της 21ης Μαίου. Ο Ερντογάν είναι καταδικασμένος να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας του, λειτουργώντας ρεαλιστικά, αν δεν θέλει να είναι αυτός που θα τη σπρώξει στην ανυποληψία και το περιθώριο. Ο δυτικός κόσμος έχει οργανωθεί, η Ελλάδα έχει πρόσωπο και όποιος... παίξει, θα κάψει τα δάκτυλα του!
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...